Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tvblog

Marketing

Top lista nadrealista na BHT1

Javni radio-difuzni servis BiH BHT1 od subote 5.11. počeo je sa repriziranjem „Top liste nadrealista“, skraćeno TLN, verovatno najbolje humorističke serije proizvedene na području bivše SFRJ o kojoj čak postoji članak na Wikipediji. Kako je najavljeno, biće prikazivane četiri epizode iz prvog, pet iz drugog i tri iz trećeg serijala iz kojih će biti uklonjeni skečevi koji su izgubili na aktuelnosti. Nakon izabranih epizoda iz svakog od serijala biće prikazan odgovarajući dokumentarac sa reminiscencijama „nadrealista“, režisera i drugih članova ekipe o tome kako su snimane emisije. Dokumentarac koji prati prvi deo zove se „Burek u svemiru“, drugi deo prati dokumentarac „Šta bi rekô dr. Arsla, ba?“, a treći „Eto, ba, Šahbaza“, a sva tri je režirao Srđan Šarenac.

Za mlađe generacije, nadrealisti (Branko Đurić Đuro, Nenad Janković alijas dr. Nele Karajlić, Neletov brat Dražen Janković Dralle, Benjamin Filipović, Zenit Đozić Zena, Boris Šiber Šibi, Jadranko Dado Džihan, Darko Ostojić Ogi — poznat po ulozi Minke uz još neke likove koji su se povremeno pojavljivali kao npr. Dražen Ričl Zijo, prvi pevač benda Crvena Jabuka, Elvis J. Kurtović, i drugi) praktično su jugoslovenski ekvivalent Pajtonovaca i posle vrlo uspešne radio emisije Primus dobili su 1984. godine priliku da i na televiziji pokažu svoje sposobnosti. Inače, mnoge njihove provale i danas se koriste u svakodnevnom govoru.

U prvoj epizodi (snimljenoj 1984. godine) prikazani su prilično loši skečevi sa Đurom kao selektorom fudbalske reprezentacije, prvi nastavak ljubavne priča o Seji i Seadi u više epizoda (njeni roditelji navijaju za Želju, a njegovi za Sarajevo), „Burek u svemiru“ o krađi bureka na svemirskom brodu i intervju s arhitektom (koji je projektovao most koji se srušio zahvaljujući kolegi koji je, dok je pio kaficu, gumicom slučajno izbrisao potporni stub) o malim radničkim stanovima (126 stanova na 20 kvadratnih metara) i velikim stanovima za političare. Sve je to bilo garnirano spotovima poznatih pevača (Duško Kuljiš, Hanka Paldum i Halid Bešlić), a epizoda se završila nezaobilaznim „Malim mravom“.

Pošto je ovo tek početak, a najbolje skečeve (fabrika za pravljenje ničega, hepek, hrkljuš, Čenga posećuje rudare, Sarajevski zid i nezaobilazne Đurine kućne čarolije) tek očekujemo, neću mnogo kritikovati, samo ću primetiti da nije baš u redu da su ljudi sa BHT1 skečeve izbacivali, a ostavili muzičke spotove (i to snimane u studiju u katastrofalnoj tehnici), uprkos činjenici da su svi željni da gledaju Đuru, Neleta i ostale nadrealiste, a ne muziku od pre 20 godina.

Post je objavljen 09.11.2005. u 21:51 sati.