Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denzil

Marketing

Hrvatski film

U posljednjih desetak dana pogledao sam nekoliko domačih filmova i čini mi se da se nešto kreće u našoj kinematografiji, i to pozitivno. Pa ću reći par rijeći o svakom. I ocjeniti ih, onako školski.

Što je muškarac bez brkova, Hrvoje Hribar
Film je rađen prema istoimenoj knjizi u kojoj se na komičan način prikazuje život i ljudi dalmatinske zagore. Ali čini mi se da se Hribar previše udaljio od Tomićeva predloška, što u načelu samo po sebi ne bi bilo loše, da u isto vrijeme ne želi biti humorističan, pod svaku cijenu.
S druge strane, udaljivši se od Tomićeva humora, koji na svoje likove gleda uvijek sa simpatijom, stvorio je na trenutke pomalo sumornu atmosferu, ćemu je doprinjela i glazba filma koju potpisuje Tamara Obrovac. Ali nekako dobijete dojam da ste to već vidjeli u nedavnom Sviličićevom prikazu pasivnoga kraja. Sve u svemu , to je dobar film, ni manje ni više od toga.
Ocjena: 3


Snivaj zlato moje, Neven Hitrec
Radnja filma zbiva se u Zagrebu 40tih i 50tih godina prošlog stoljeća. Mikrosvijet Trešnjevke kroz prikaz obitelji na egzistencijalnoj margini i kroz oči njenog najmlađeg člana, s kojim se u karakterizaciji autor jedino koliko toliko uspješno pozabavio. I to je najtanji dio filma, imate osjećaj da je prića prepovršno ispričana, a likove niste dovoljno upoznali. Uspješniji dio je zasigurno dobro obrađen duh “starog“ Zagreba koji budi nostalgiju.
Ali daleko je to od Golika( s kojim ga uspoređuju) pa i od Smogovaca( scenarij potpisuje isti čovjek).
Ocjena: 3


Što je Iva snimila 21.listopada 2003. , Tomislav Radić
Originalan, jednostavan, duhovit, i sve to za puno manje novca od gornja dva filma.
Odlični glumci, osobito Svrtan i Prpić, pa i standardni Ivo Gregurević se čini bolji nego inače. Preporuka, pogledati u kinu.
Ocjena: 5


Posljednja pričest, Ivan Goran Vitez
Zapravo nisam gledao taj film. Ali sam pročitao scenarij koji mi se čini zanimljiv, a i tema je aktualna. Naime, ukratko, radi se o svečeniku pedofilu, s kojim se odluče obračunati njegovi župljani. Imao sam priliku pričati o filmu sa redateljem dan nakon premijere filma na ZFF-u, i on je dosta samopouzdano govorio o filmu, pomalo arogantno.
Inače, autor je trebao diplomirati na ADU sa filmom “Pomor tuljana“, ali mu to nadležni nisu dopustili ( gledao sam taj film, i iskreno, ni ja mu ne bi dao diplomu na osnovi tog filma, i to ne kako on kaže zbog upitne moralnosti, već zbog toga što je film jednostavno loš).
Film je dobio nagradu na ZFF-u i dobre recenzije kritičara, pa mi je sad žao što ga nisam gledao.




Jeste li vi gledali koji od ovih filmova i kakvi su vaši utisci?


Post je objavljen 05.11.2005. u 21:30 sati.