Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ndhrvatska

Marketing

"OLUJA"

Image Hosted by ImageShack.us

4. kolovoza, digla se "Oluja"
U zoru, u pet sati, digla se oluja koja je pomela "krajinu" u samo cetiri dana. Hrvatska vojska i redarstvo poceli su oslobadati tzv. sektore Sjever i Jug na bojicnici dugoj 700 kilometara, dok su elektronski mediji prenosili poruku hrvatskog predsjednika gradanima srpske nacionalnosti kojom im se jamce sva prava, a pripadnike paravojnih postrojbi poziva na predaju, nudesi im amnestiju. Hrvatske gradane srpske nacionalnosti poziva se da ostanu kod svojih ku}a i docekaju hrvatsku vlast.

Udar po ]elavcu
Odlucnom i energicnom akcijom hrvatske su snage probile prve crte pobunjenih Srba na 30 taktickih smjerova u bjelovarskom, zagrebackom, karlovackom, gospickom i splitskom zbornom podrucju, objavio je u Zagrebu na konferenciji za novinare isti dan poslijepodne nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane RH general-bojnik Ivan Tolj. Hrvatsko je zrakoplovstvo, objavljeno je, raketiralo i onesposobilo odaciljac ]elavac. Dubina prodora hrvatskih oru`anih snaga tada je vec bila od 5 do 15 kilometara. Prvi dan akcije, ocjena je odvija se prema planu.
Osloboden Sveti Rok
Blistavi uspjeh prvog dana akcije je oslobadanje Svetoga Roka. Knin je vec bio u okru`enju, a hrvatske postrojbe nekoliko kilometara pred gradom. Iz Politicke uprave Ministarstva obrane porucuje se da Hrvatska vojska u svojoj akciji oslobadanja ne rusi gradove i ne ubija civile. Pripadnici UNCRO-a su o pocetku akcije Oluja '95 bili obavijesteni na vrijeme, ali dogodilo se nekoliko incidenata, te pogibija dvaju pripadnika ceckih plavih kaciga. Srpski pobunjenici za svoje su se gubitke svetili na civilnim ciljevima u Sisku, Sibeniku, Otoccu, Gospicu, Ogulinu...
5. kolovoza, Osloboden je Knin
Oko podneva objavljena je vijest: hrvatske postrojbe usle su u Knin! Knin je osloboden! Na kninskoj se srednjovjekovnoj tvrdavi konasno zavijorila golema hrvatska zastava. Oslobodena su i okolna mjesta, Vrlika, Kijevo, Drnis, Benkovac, Grasac, Lovinac, Ljubovo, ali i Plaski, Primislje i Hrvatska Dubica. Do veceri je ostvareno 80 posto planiranog, a srpski su civili, usprkos pozivima hrvatskih vlasti da ostanu napustali Hrvatsku. Osigurani su im izlazi preko Srba i Dvora. Pred oslobodenjem su u subotu navecer bili i Petrinja, Glina, Udbina i Slunj.
Hrvatska policija u Lovincu i Gracacu
U oslobodena se mjesta odmah pocelo uvoditi hrvatsku civilnu vlast, a prvi je korak bilo osnivanje policijskih postaja. Policijska postaja Gracac, Policijska postaja Lovinac, Policijska postaja Vrlika...pisalo je na plocama koje su postavljane uz nazocnost ministra unutrasnjih poslova Ivana Jarnjaka. Istovremeno Srbi su se svetili na civilima: iz Bosne raketirali Zupanju, iz istocne Slavonije Osijek, Vinkovce, Nustar, s Korduna Karlovac, a iz istocne Hercegovine dubrovacko podrucje.
Slavlje
U subotu poslijepodne i navecer, dok su pripadnici Hrvatske vojske i redarstva nastavljali s munjevitim akcijama, u Hrvatskoj se zbog oslobocenja Knina otvaralo pjenusce, istovremeno smijalo i plakalo zbog pobjede. Na glavni zagrebacki trg izasao je i dr. Franjo Tudman u pratnji najbli`ih suradnika, pridru`ivsi se slavlju.
6. kolovoza, spoj dviju vojski
Hrvatske su se snage spojile s HVO i Petim korpusom Armije BiH na granici BiH; na rijeci Korani kod Trzackih Rastela. Bilo je jasno: bihacka je enklava spasena, presjecen je strategijski komunikacijski smjer Knin-Bihac. U Kninu, Drnisu i Kijevu uspostavljene su policijske postaje. Poslijepodne, samo 24 sata nakon oslobodenja, u tom je starom hrvatskom gradu i predsjednik Tudman, gdje su ga docekale 4. i 7.brigada Hrvatske vojske, brigade koje su usle u Knin. "Oslobadanje Knina znaci vise negoli samo osvajanje hrvatskog podrucja i hrvatskog grada. To znaci stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske drzave za stoljeca unaprijed", izjavio je dr. Tudman. S njime i suprugom Ankicom u Knin su stigli i predsjednik Sabora dr. Nedjeljko Mihanovic, potpredsjednici Vlade dr. Mate Granis, Borislav [kegro, dr. Ivica Kostovic, ministar obrane Gojko [usak te brojni drugi duznosnici. U Kninu je vec bio ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak te ministar pomorstva, prometa i veza Ivica Mudrinic koji je izvjestio da ce za najkasnije dva tjedna pruga Zagreb - Knin - Split biti pustena u promet.
Nema vise tzv. krajine
Takozvane krajine vise nema. Oslobodena je Petrinja, Slunj, Kostajnica, Plitvicka jezera, Obrovac... General-bojnik Tolj porusuje odmetnicima da u ime z`ivota i pameti odloze oruzje i predaju se. Njihove su vojne snage treci dan akcije Oluja '95. u rasulu: 21 kordunski korpus, koji se predao 8. kolovoza, bio je u okruzenju, a 15. licki i 39. korpus pred razbijanjem.
Oslobodene Petrinja i Glina
U nedjelju ujutro Hrvatska je vojska, bojovnici 2. gardijske brigade i 12. domobranske petrinjske pukovnije oslobodili su Petrinju, a oko 23 sata ni Glina vise nije bila u rukama odmetnika. Pripadnici HV i MUP-a oslobodili su i taj, jedan od najtvrdih bedema srpske pobune.
7. kolovoza, karlovac slavi mir
Zadnji dan Oluje '95. oslobodeni su i Turanj i Tusilovic, tako da su Karlovcani konacno mogli odahnuti. Na vijest o oslobadanju zloglasnih cetnickih uporista u okolici grada stanovnici Karlovca izisli su na ulice da zajedno, nakon cetiri godine uzbuna, proslave mir.
Potpuni vojni poraz pobunjenika
U ponedjeljak su cetnici istjerani i iz Vojnica i Topuskog, Gornjeg i Donjeg Lapca...Dozivjevci potpuni vojni poraz u Hrvatskoj Srbi su zrakoplovima iz Banje Luke napali nekoliko hrvatskih gradova. U napadima su ubijene dvije, a ranjeno 11 osoba. Hrvatska protuzracna obrana srusila je dva neprijateljska zrakoplova tipa orao dok su raketirali Maskovac i Savski Bok.
HV na hrvatskoj granici
U 18 sati ministar obrane Republike Hrvatske Gojko [usak objavio je da je akcija Oluja '95 zavrsena s vojnog aspekta. Ostaju jos, rekao je, policijske akcije, pobunjeni se Srbi predaju na Banovini. Hrvatske snage su izasle na medunarodno prlznate granice Republike Hrvatske. U "Oluji 95" dotad je poginulo 118 hrvatskih branitelja, a 620 ih je bilo ranjeno. Iducih dana dok se cistio teren i obavljala predaja pobunjenika objavljeno je da je u akciji poginulo 174 pripadnika hrvatskih postrojbi a 1430 ih je ranjeno


Post je objavljen 03.11.2005. u 16:18 sati.