Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magick

Marketing

~ Recept za baklavu ~

ne mogu vas sve počastiti pa vam pišem recept za baklavu, orginal, bez ikakvih dodataka tipa začina i tome slično; prava bosanska baklava;

~ jufke iliti kore za baklavu ako ih ne znate sami razvući na debljinu papira, onda ih kupite u bilo kojoj pekari, relativno su najbliže orginal domaćim jufkama.
Kilu oraha, pola sameljete, pola nasjeckate nožem i pomješate sa šalicom, dvije šećera. Rastopite cijeli jedan maslac i krecete sa slaganjem;
u okruglu tepsiju na dno malo maslaca, pa dvije kore, na nju opet maslac pa smjesa šećera i oraha, pa opet malo maslaca, pa kora, pa orasi i tako sve do kraja. Kad je složena izreže se sirova u oblik rombova, koso režete i dobijete taj oblik. Stavi se peći nekih pola sata do 45 min na 180 stupnjeva, ovisno o pećnici. Dok se ona peče u lonac stavite kilu šećera i zalijte sa toliko vode da šećer bude prekriven za jedno dva tri prsta. Narežete limun na ploške i stavite u tu vodu. Kuha se do ključanja pa još jedno pet minuta na smanjenoj vatri uz mješanje.
Kad je baklava pečena, šefljom zalijevate,polako sve dok ne potrošite svu vodu. Mora se stavljati voda polako jer će vam se u suprotnom sve nadići i razbježati i u minuti pretvoriti u kupus.
Kad je zalivena treba je s nečim poklopiti i stisnuti. Ja obično stavim malo manju okruglu tepsiju a na nju stavim malo teži lonac ili takvo nešto.

Image hosted by PicsPlace.to

~ Ovim putem želim poslati čestitku svim pripadnicima Islamske vjere. Bajram Šerif Mubarek Olsun!~

Post je objavljen 03.11.2005. u 19:38 sati.