Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zeljko Zganjer dao ostavku zbog Josipa Perkovica?!



Rana najava ostavke Zeljka Zganjera iz pera Jasne Babic


Dalmatinskim pravosudno/novinarskim kruzokom u Zagrebu kruzi vijest da je sef USKOK-a Zeljko Zganjer dao ostavku jer se vise u zivotu ne zeli sukobljavati s Josipom Perkovicem. Navodno je Glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic namjeravao njemacku optuznicu protiv Josipa Perkovica prepustiti na odlucivanje Zganjeru, obzirom da su Nijemci Djurekovicevo ubojstvo okarakterizirali kao organizirani (drzavni) kriminal - zavjeru.

Na Zganjera je vrsen medijski pritisak i kad se bavio slucajevima Hrvoja Petraca (otmica sina generala Zagorca) i Tvrtka Pasalica (sudjenje za nagovaranje na ubojstvo Nikole Vukusica) o cemu zorno svjedoci gornji faksimil teksta Jasne Babic. Navodno, Zeljko Zganjer ne bi mogao izdrzati ponovni pritisak pojedinih novinara koji imaju stalan pristup obavjestajnoj torbi Josipa Perkovica, pa je dao ostavku prije nego li mu je Bajic i formalno uvalio Perkovicev slucaj.

Zeljko Zganjer je pocetkom devedesetih kao vojni tuzitelj u Sibeniku imao namjeru procesuirati kriminal nekih pripadnika vojne protuobavjestajne sluzbe (SIS-a), ali ga je u tome sprijecio Josip Perkovic, o cemu sam pisao davne 1999.:

Josip Perković u Upravi SIS-a prijetio je 1993. poručnicima Jošku Goviću i Tomislavu Matiću jer su predsjedniku Tuđmanu pisali o kriminalu u Šibeniku!


Da je naše otkriće pokrenulo stvari s mrtve točke, najbolje svjedoči izjava Željka Žganjera, županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika objavljena u "Jutarnjem listu" od 27. veljače 1999.:

"Županijsko državno odvjetništvo poduzelo je određene mjere nakon analize teksta objavljenog u 'Globusu'. Mogu potvrditi da je vođen postupak oko nabave odjevnih predmeta za butike „Blue Line“ i „Scorpion“. Odjeća je nabavljana odobrenjem Ministarstva obrane za dopremu uniformi za potrebe HV. To mogu potvrditi zato što sam od prosinca 1992. do siječnja 1993. godine radio na tome. Podnio sam prijavu, ali ne znam je li ona procesuirana nakon mojeg odlaska s dužnosti vojnog tužitelja".

Perkovicev najblizi suradnik iz slucajeva: ubojstva Mire Baresica, Lora, Derventa..., Tvrtko Pasalic


"Globus" raspolaže odgovarajućom dokumentacijom i o tome slučaju.

U dopisu Zapovjedništvu operativne zone Split, Sigurnosno-infomativnoj službi ("na ruke načelnika"), tadašnji zamjenik vojnog državnog odvjetnika iz Splita Željko Žganjer kaže:

"Dostavljam vam u fotokopiji zamolbe Ministarstva obrane RH za slobodan prijelaz preko granice, izvješće djelatnika Carinarnice Rijeka od 17. 12. 1991. g. kao i dvije fakture za kupljenu robu u Italiji.
Iz dostavljenog materijala proizilazilo bi zasad da je Tvrtko Pašalić, kao djelatnik vaše ispostave u Šibeniku, zloupotrijebio položaj na način da je dobiveno odobrenje za slobodan prijelaz preko državne granice radi dopreme uniformi iskoristio za uvoz raznih odjevnih predmeta u većoj količini i vrijednosti namijenjenih prodaji u buticima 'Blue Line' u Šibeniku i 'Scorpion' u Vodicama, bez plaćanja odgovarajućih carinskih pristojbi.
Radi prikupljanja potrebnih podataka potrebno je, u smislu čl. 153. st. 3. preuzetog Zakona o krivičnom postupku (N.N. 53/91), da se u da se u razgovoru s Tvrtkom Pašalićem i Josipom Perkovićem, a eventualno i s drugim osobama koje o tome imaju određenih saznanja, utvrdi:
* kako je, i pod kojim okolnostima, došlo do upućivanja zamolbe od strane višeg savjetnika Mininistarstva obrane Josipa Perkovića MUP-u RH - Operativnom dežurstvu za osigurnnje slobodnog prijelaza preko granice na graničnom prijelazu Pasjak-Rupe dana 16.12.1992. godine za vozilo reg. oznake ST 281 BR s vozačem Tvrtkom Pašalićem u kojem su se trebale nalaziti uniforme
* da li je vozilo kombi plave boje, reg. ozn. ST 281 BR. službeno vozilo Ministarstva obrane RH. odnosno odgovarajuće službe unutar tog ministarstva, HV, ili se pak radilo o privatnom vozilu određenog vlasnika
* da li je Tvrtko Pašalić imao nalog za službeno putovanje u inozemstvo
* ako se, u konkretnom slučaju, ipak radilo o dopremi uniformi, kojoj su službi, odnosno postrojbi, bile namijenjene, jesu li i predane, kome i uz koji prateći dokument o zaduženju, koji bi, ako postoji, trebalo izuzeti i dostaviti.
Molimo da nas o traženom čim prije pismeno izvijestite"...

Globus, 05. ozujka 1999. / Peratović Net


Mate Lausic, Gojko Susak i Josip Perkovic


Perkovic je stitio i poticao na kriminal SIS-ovce i vojne policajce koji su mu bili podredjeni. Evo jos jednog primjera:

Cijelu tu priču zaokružuje dokument MORH-a broj 512-04-6330/92, koji je 29. kolovoza 1992. potpisao pomoćnik ministra, brigadir Josip Perković.

Taj je dopis upućen marini Sukošan ­Zadar, a označen je kao: Mobilizacija plovila.

U njemu stoji: "Za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske mobiliziraju se sljedeća plovila:
* 'Adriatic', reg. 3 ZD 4323, vlasništvo Ležaić Žarka, Moše Pijade 1117, 57000 Zadar,
* Byliner USA 'Michel' EPa 1691, vlasništvo Milošević Stevana, Hachhaus 9,8957 Spseitenbech, CH."

Ova druga motorna jahta, tipa "Michel", ista je ona na kojoj su pokojni Tomislav Matić i Joško Gović otkrili drogu i štošta drugo, i 13. rujna 1993. izvijestili o tome Upravu SIS-a te od spomenutog Josipa Perkovića čuli prijetnju.

isto


Medjutim, ima i onih koji po pravosudnim kuloarima tvrde da Zganjerova ostavka nema veze s Perkovicem, jer da ju je najavljivao unatrag mjesec dana, te da se slucajem Perkovic uopce nece baviti USKOK.

Zivi bili, pa citali!

Update: Dok sam pisao gornji post nije mi bio poznat tekst Jasne Babic iz danasnje Slobodne Dalmacije:

Bajić smijenio Žganjera zbog prekoračenja ovlasti

TEORIJE UROTA Najveće zamjerke tiču se Žganjerovih savjetnika, umirovljenih SZUP-ovaca, SIS-ovaca i navodnih obavještajnih stručnjaka, koji su ga servisirli teorijama urota, neupotrebljivim u istragama protiv korupcije i organiziranog kriminala...


Obzirom da se spomenuta novinarka ranije angazirala na detronizaciji Zeljka Zganjera jer je dirnuo u njoj bliske Hrvoja Petraca i Tvrtka Pasalica i njenom prijatelju Mirku Ljubicicu Svepsu bliskog Matu Granica, a sad je trebao odlucivati o sudbini njemacke optuznice protiv Josipa Perkovica, potpuno je jasno da ne stoji obrazlozenje ministrice pravosudja Vesne Skare Ozboltda je Zganjer otisao zbog neodlucnosti i jer se bavio sitnim ribama. Zganjeru je zamjereno da se okruzio obavjestajcima neprijateljski nastrojenim prema Josipu Perkovicu, a to u novonastaloj situaciji ne odgovara ni Mladenu Bajicu, koji je prema informacijama raspolazivim 45 lines ranije koristio usluge istih savjetnika. Zbog ranijih obaveza prema Josipu Perkovicu iz vremena kada je Bajic bio zamjenik vojnog tuzitelja u Splitu, a Perkovic desna ruka pokojnom ministru Susku (slucaj Lora) Glavni drzavni odvjetnik nije mogao dospustiti da Zeljko Zganjer savjesno odradi njemacku optuznicu protiv Josipa Perkovica, pa je Zganjer maknut.


Post je objavljen 03.11.2005. u 10:26 sati.