Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmi

Marketing

Kralj Artur

(King Arthur)
SAD/Irska 2004, 125 min, povijesni ep
Redatelj: Antoine Fuqua
Uloge: Clive Owen, Keira Knightley, Ioan Gruffudd, Mads Mikkelsen

Legenda o kralju Arturu smještena u jasan prostorni i vremenski prostor. U 5. stoljeću nakon Krista Artur želi napustiti Britaniju i vratiti se u rodnu Italiju, u Rim nakon što je godinama vjerno i dobro služio Rimskoj vojsci, kako bi i u Rim donio stabilnost i mir. Prije povrataka, hrabri Artur i svoji ratnici, konjanici okruglog stola, moraju obaviti još jednu misiju u kojoj će se staviti na ispit njihova izdržljivost ali i njihove emocije.

Film koji mi se svidio zbog Saksona, a ne zbog toga što su njegovi tvorci, kako su rekli u dokumentarcu o filmu, otkrili pravi istinu o Arturu jer i ova verzija, koliko god moguća, i dalje ostaje tek legenda. Saksoni, posebno jedan ćelavi ratnik s, u rep zavezanom, bradom do trbuha samom me je svojom pojavom osvojio. Tu je i prekrasna pjesma koji u jednom trenutku filma pjeva žena jednog od Arturovih ratnika. Neki pjesmu vide kao patetičnu, ali mene je uspjela dirnuti i zbog nje mi je film još malo bolji. Tu si i dobri efekti snijega, atraktivne, umjetno napravljene lokacije, poput zaleđenog jezera okruženog planinama, tamne i kišne engleske šume i druga mjesta.

Ovo je film o legendarnom Arturu, koji se ovog puta ne nalazi u vremenu Robina Hooda već u rimskom dobu gdje ga nismo navikli gledati. Artur je Rimljanin koji sanja o povratku u Rim, a ne zna da je njegova sudbina ostati u Engleskoj i postati valjda engleski kralj Tomislav, prvi kralj. Budući da mu je to sudbina, Artur se u svoj svojoj slobodi da ode u Rim, odlučuje ostati u Engleskoj. To je zapravo ono o čemu film govori, o tome kako je Artur prihvatio svoju sudbinu i ajde, napravi je to s, kakvim takvim, stilm.
Ocjena filma: 7/10

Post je objavljen 14.11.2005. u 22:01 sati.