Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tomislav Karamarko na celu hrvatske CIA-e


Pise bivsi Nacionalov novinar Nikola Plancic, danas na sluzbi u Slobodnoj Dalmaciji, da su se

Predsjednik republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader definitivno usuglasili oko najvažnije točke u budućem Zakonu o sigurnosnim službama Tako će sadašnja OA i POA postati jedinstvena agencija koja će dobiti novo ime: Središnja obavještajna agencija ili SOA (ili Central Intelligence Agency, barem nece biti muke s prevodjenjem op.z.p.)

Unutar objedinjene tajne službe, OA i POA djelovat će kao dvije organizacijske jedinice. Premda donošenjem novog zakona koji će riješiti pitanje valja preispitati i status sadašnjeg ravnatelja tajne službe, potpuno je sigurno da će Tomislav Karamarko, autor istoga zakonskog nacrta, biti potvrđen za čelnika buduće, jedinstvene institucije.

Nikola Plancic, Slobodna Dalmacija, nedjelja, 30.10.2005.


Ne pise Plancic nista o policijskim ovlastima koje koje svojim agentima misli dodijeliti Karamarko i jesu li se oko toga usuglasili Sanader i Mesic.

I tako, umjesto ozbiljne rasprave o nedemokratskom karakteru Karamarkova preustroja tajnih sluzbi, koju je otvorila Jasmina Popovic, nastavljamo citati tekstove kojima se u paketu reklamira Tomislava Karamarka i prodaju dezinformacije.

Naime, u dobroj mjeri je pouzdano da se ovakvom preustroju protivi Veselko Grubisic, trenutni ravnatelj OA-e, o cemu pise takodjer pise Plancic. Medjutim, netocno je da Grubisic to cini jer je degradiran Karamarkovim preustrojem.
Grubisic je vec sad, iako ne formalno, u stvarnosti podredjen Karamarku, a nakon preustroja kakvog predlaze Tomislav Karamarko, ostao bi na istom mjestu sefa OA-e, jednog od dva sastavna dijela SOA-e.

Iz diplomatskih kuloara u Bruxellesu, gdje je svojedobno Grubisic boravio kao hrvatski diplomat pri NATO-u, dolaze uvjeravanja da je on zabrinut reakcijom iz EU i NATO-a na karakater Karamarkova preustroja.

Navodno da diplomati EU i NATO-a vec sada smatraju da ce centraliziranje obavjestajne moci kod jednog covjeka - Tomislava Karamarka i policijske ovlasti pripadnika tajnih sluzbi, udaljiti Hrvatsku od cilja na putu u EU i NATO, odnosno da se na Karamarkov preustroj gleda kao na povratak komunistickog pozicioniranja obavjestajnog sustava u vlasti.

Sto se pak tice Plancicevih primjedbi da su Karamarkovim preustrojem nezadovoljni i djelatnici OA-e, navodno jos uvijek lojalni bivsem ravnatelju Damiru Loncaricu i njegovom pomocniku, a sada savjetniku Predjednika RH Sasi Perkovicu, rijec je o cistim izmisljotinama, saznaje 45 lines iz redova istih.

- Mi nemamo razloga biti nezadovoljni Karamarkom kada je on svojedobno postavio za sefa OA-e Damira Loncarica, a dok je bio sef UNS-a tajni savjetnik bio mu je Sasin otac Josip Perkovic. I sa Sasom i sa Josipom, Tomica jos uvijek odrzava vise nego dobre odnose. To sto je Josip Perkovic dok traje ova frka oko njemacke tjeralice preseljen na sigurnu adresu, zasluga je upravo Tomislava Karamarka, izjavila je za 45 lines skupina obavjestajaca koja je autora ovog bloga danima zasipala provokativnim komentarima, a onda mailom dogovorila kavu u pivnici Medvedgrad.


Post je objavljen 01.11.2005. u 01:17 sati.