Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmi

Marketing

Donnie Darko

(Donnie Darko Director's cut)
SAD 2001, 133 min, fantastika
Redatelj: Richard Kelly
Uloge: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, Patrick Swayze

2. listopada 1988 za mladog je Donnija bila još jedna obična večer. Popio je tablete, gledao televiziju i večerao s obitelji. Te iste večeri dogodio se čudan incident. Dio nepoznatog aviona pao je točno na njihovu kuću, točno u Donijevu sobu i uništio cijelu kuću i sve koji su bili unutra. Donnie je igrom sudbine u tom trenutku bio vani i upoznao svog novog izmišljenog prijatelja Franka te tako preživio katastrofu. Tada saznaje da će se uskoro dogoditi još veće katastrofa, da će za nekoliko dana stići kraj svijeta.

Kako da vam opišem koliko mi se svidio ovaj film. Najbolji film 2004. godine. Svakako. Kažem 2004. jer sam ga ja tada gledao, iako je snimljen još 2001., a prijašnjih godina ionako smo gledali Gospodara prstenova pa ne bih želio proturječiti ideje. Ove godine na ljestvicu najboljih idu, za sada: Oldboy, Crash i možda još pokoji. Ponajprije, Donnie Darko je film vlastitog žanra i teško ga je smjestiti u ladicu nekog žanra: SF, dramu, komediju, triler…, a opet ono što vidimo je nešto drugo. Prošle godine snimljen je film koji me je podsjetio na Darka, Garden State, ali ga još nisam pogledao pa ne mogu komentirati. Posebnost Donnija Darka nije samo stilska neobičnost nego i sadržajna zanimljivost. Radnja je svakako na nivou, a tako je lijepo zapakirana da ju niti najoprezniji gledatelji, niti nakon petog gledanja ne mogu shvatiti u potpunosti. Što se na kraju dogodilo? Tko je bio zec koji se obratio Donniju te sudbonosne noći? … i još mnoga pitanja muče mnoge mladiće i filmofile na forumima do današnjeg dana jer svatko ima svoje objašnjenje svega skupa. Film vrijedan višekratnog gledanja.

Putovanje kroz vrijeme, pubertetska zbunjenost i neshvaćenost, mentalni poremećaj, tinejđerska ljubav, srednjoškolski i obiteljski problemi i još puno toga dolaze kao dobrodošao začin filmu koji se ne doima prenatrpano, ali dopušta da se u njemu pronađe svega. Nisam znao kako bih se pripremio za gledanje ovog film jer film svakako iznenađuje. Bez brige, ne umišljam si da je film tako super i da će se sigurno svidjeti svima koji će ga pogledati (znam da se mojoj mami ne bi svidio), no ja, koji u principu nemam pojma o filmovima, samo u njima uživam, spremam ovaj film u ladicu mojih omiljenih filmova.
Ocjena filma: 10/10

Post je objavljen 02.11.2005. u 15:04 sati.