Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Čičak cinkao Romca i Ciglenečkog ICTY-u?


Ivan Zvonimir Čičak, aktualni kolumnist Jutarnjeg lista često se hvali kako je u dobrima s visokim dužnosnicima ICTY-a. Jedne je lanjske zgode napisao da su on i sadašnji glavni urednik Slobodne Dalmacije Mladen Pleše privatno ručavali s Carlom Del Ponte.

Stoga Čičak od hrvatske javnosti očekuje da ga se tumači kao neslužbenog glasnogovornika ICTY-a, Tužiteljstva poglavito.

U prošlosubotnjoj kolumni u Magazinu Čičak elegantno prelazi preko nedavne optužbe Ivice Marijačića da je ucjenjivao Josipa Jovića statusom u EPH-u, izdavaču Jutarnjeg. Veli Čičak da se on neće spuštati na Marijačićev i Jovićev nivo, da ih neće ni tužiti.

E, ali okomio se samoproglašeni neslužbeni tumač poteza ICTY-a na Dragu Pilsela i Branka Mijića što se nisu solidarizirali s Jovićem, već da su izražavali radost zbog uhićenja Jovićevog, pa još domeće:

- Time su dokazali (Pilsel i Mijić op. ž.p.) da je to politička platforma novina koje su prve objavile fotokopiju svjedočenja zaštićenog svjedočenja zaštičenog svjedoka u predmetu Blaškić, nizozemskog časnika Van Kujika. Njih su dvojica namjerno smetnula s umada su upravo njihove novine, Novi list, 18 studenog prošle godine, objavile Rebiću i Marijačiću inkriminirano svjedočenje Van Kujika, i nikome ništa.

Ivan Zvonimir Čičak, Jutarnji list, Magazin, Subota, 15. 10. 2005.


On je doista mislio na ovaj tekst:

BIVŠI TUĐMANOV SAVJETNIK ZA NACIONALNU SIGURNOST PONUDIO KOPIJU ISKAZA NIZOZEMSKOG ČASNIKA O SUSRETU S HAŠKIM OPTUŽENIKOM

Rebić: Carla del Ponte iskonstruirala slučaj Bralo Cicko


ZAGREB – Želim zaštititi sebe, državu Hrvatsku i zadovoljiti pravdu, kazao nam je jučer bivši Tuđmanov savjetnik za nacionalnu sigurnost Markica Rebić dok nam je predavao kopiju iskaza nizozemskog časnika Johannesa Van Kujika, koji je 24. rujna 1997. godine na zatvorenoj sjednici tijekom procesa Tihomiru Blaškiću svjedočio i o svojem susretu s haškim optuženikom Miroslavom Bralom Cickom koji se nedavno predao u BiH.

– Ne mogu dopustiti da Hrvatska trpi neku štetu zbog poslova koje sam obavljao. Carla del Ponte je iskonstruirala slučaj Bralo kao, uz Gotovinu, otvorenog problema u suradnji s Hrvatskom, a sada je na hrvatskim vlastima da od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži istragu o radu Haškog tužiteljstva. Znam da me Haški sud može čak i zatvorski kazniti zbog tobožnje opstrukcije suda jer sam u javnost dao ove dokumente, ali ako je cilj Haaga pravda, smatram da sam pridonio tome, objasnio nam je Rebić.

Podsjetimo, glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florance Hartmann demantirala je priču da se spomenuti Nizozemac ikada sastao s Bralom, optuženim 1995. za zločine u Ahmićima, tvrdeći da se on pod lažnim identitetom skrivao u Hrvatskoj, ali Van Kujikovo svjedočenje opovrgava njezine navode...

Novi broj tjednika Hrvatski list koji će se danas pojaviti na kioscima objavljuje izjavu Van Kujika predstavniku Haškog suda Ramlalu Goonewardenu danu 1. i 2. kolovoza 1997., u kojoj je također govorio o svom pomalo neobičnom sastanku s Bralom. Sastavni dio te izjave je i popis devet originalnih dokumenata koje mu je Bralo na kraju ipak predao te noći.

Dražen Ciglenečki, Novi list, 18. studeni 2005.


Iz Čičkovih optužbi jasno se nazire stav da je ICTY trebao umjesto Ivice Marijačića, glavnog urednika Hrvatskog lista i Markice Rebića, suradnika istih novina, za objavu spomenutog svjedočenja optužiti Denisa Romca, tada glavnog urednika Novog lista i Dražena Ciglenečkog, novinara koji je, po meni, samo prenio izjavu Markice Rebića i dio teksta iz Hrvatskog lista.

Naime, ja ne mislim kao Franjo Turek da je Denis Romac bio blizak s Markicom Rebićem, o čemu je pisao Globus u proljeće ove godine, a čije mišljenje očito dijeli i Ivan Zvonimir Čičak.

Naprosto, htjeli su samo prvi prenijeti ekskluzivnu informaciju, a Markica Rebić se sam u izjavi njihovim novinama ponudio za Haaškog optuženika koji će preuzeti odgovornost za informaciju koju, tako i tako isti dan objavljuje Hrvatski list. Možda je to bilo glupo, ali u Novom listu su vjerojatno računali da bi sutrašnjeg dana svi mediji prenijeli napis iz Hrvatskog lista, pa od ekskluzivnosti nebi bilo ništa, a većina medija podjednako bi podijelila odgovornost da su moguće prekršili pravilo ICTY-a.

Možete se slagati samnom, a i ne morate, ali meni je za sada najveći problem što još ne mogu sa sigurnošću procijeniti kad Čičak stvarno prenosi stavove ICTY-a, a kad blefira.


Post je objavljen 17.10.2005. u 00:10 sati.