Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Mesić krivi Sanadera - Carla obojici ne vjeruje


Za otkriće Ivice Đikića u ovotjednom Feralu da policijski dosje Kalmeta sadržava informaciju da su sadašnji premijer Ivo Sanader i njegov ministar prometa i veza Božidar Kalmeta u ljeto 2003. pred svjedokom Željkom Dilberom Bori Gotovini, bratu odbjeglog Ante Gotovini, predali 30.000 eura iz HDZ-ove blagajne na ime pomoći generalu u bijegu od zakona, nije nikakva novost za krugove bliske Uredu Predsjednika Stjepana Mesića.


Foto Saša Zinaja, Večernji list


Prošle zime istu sam informaciju čuo upravo iz krugova bliskih Predsjedniku Stjepanu Mesiću i samo sam čekao kad će biti upotrijebljena protiv Ive Sanadera.

Gotovo sam siguran da je na ovu informaciju mislio Franjo Turek kada se u jeku skandala Puljiz javno zaprijetio Ivi Sanaderu da postoje dokazi kako je i premijer upetljan u kriminal.

Hrvoja Petrača sumnjiči se za financijsko pomaganje odbjeglom Anti Gotovini, a Vlada Ive Sanadera hvali se da je uhićenje Hrvoja Petrača jedno od bitnih ostvarenja Akcijskog plana kojem je jedan od ciljeva razbijanje mreže Gotovininih pomagača, a kad ono sam se premijer, istina dok je bio samo šef najjače oporbene stranke, bavio istim kriminalnim aktivnostima kao i Petrač - financirao odbjeglog haaškog bjegunca Antu Gotovinu.

Težak je to udar i na Tomislava Karamarka, ravnatelja POA-e, kojeg se optužuje da je inzistirao na sankcijama protiv policajaca (Ivice Veselog, Ante Rajkovače...), a koji da su bili u doticaju s dosjeom Kalmeta. A Karamarko upravo preko Ivane Šikić (prethodno Gordana Malića) promovira svoj prijedlog Zakona o sigurnosnim službama koji bi trebao ozakoniti sadašnje nezakonitosti kojima se POA bavi: nadzor nad komunikacijama osobama koje ne ugrožavaju interese RH, bavljenje špijunskim aktivnostima izvan zemlje (BiH, Italija, Izrael...), te povratiti ovlasti tajnim služabama koje je imala Rankovićeva UDBA: od nošenja oružja i uhićenja sumnjivaca, do apsolutnog nadzora i kontrole nad svim obavještajno-sigurnosnim podacima u zemlji - na jednom mjestu.

Zato se s pravom Večernjakova izvjestiteljica iz Ureda Predsjednika i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Jasmina Popović usprotivila Karamarkovoj zamisli koja ju podsjeća na vremena Edgara J. Hoovera i Bushovo Ministarstvo Domovinske sigurnosti.

Opet, malo je neobično da se prema navedenim signalima Predsjednik Stjepan Mesić odlučio okrenuti leđa svom bliskom suradniku još iz HDZ-ove barake Tomislavu Karamarku, upravo pred posjet Carle Del Ponte Hrvatskoj.

Vjerojatno se nadao da će Carla svu krivnju za opstrukciju Akcijskog plana svaliti na Sanadera i Karamarka, a barem prema snimci HTV-a, Haška tužiteljica je najviše kolutala očima kad je Predsjednik Stjepan Mesić govorio kako naše službe nisu locirale Antu Gotovinu u Hrvatskoj.

Nije Haaška tužiteljica zaboravila Mesićeve grijehe iz prošlosti oko angažmana Ureda Predsjednika i POA-e spram pomoći Anti Gotovini i Hrvoju Petraču. Delponteova, vjerojatno ima na pameti da je Predsjednik Mesić sunadležan za tajne službe, pa kao i u slučaju Podbevšek-Puljiz, smatra li da šef POA-e Tomislav Karamarko radi mimo zakona, slobodno može od premijera Ive Sanadera javno tražiti da mu se supotpiše otkaz. Predsjednik to nije učinio i Carla mu ne vjeruje da i on ne podupire opstrukcije Akcijskog plana u operativnoj izvedbi Tomislava Karamarka.


Zaštitarska svjedodžba Damira Rovišana koju je potpisao Tomislav Karamarko


P.S. Vezano za nedavno konstrukcije tko sve stoji iza Damira Rovišana, odnosno što je poruka "njegovog slučajnog, neopreznog rukovanja ručnom bombom u veleposlanstvu Velike Britanije, 45 lines, kad ne bi bio ozbiljan medij, mogao bi pridodati još jednu: Tomislav Karamarko je kao Predsjednik MUP-ovog Ispitnog povjerenstva za izdavanje zaštitarskih licenci 26. svibnja 1998. potpisao svjedodžbu Damiru Rovišanu. Dakle, moguće je da je i POA povezana s eksplozijom u britanskom veleposlanstvu.

Al, ovo je nezavisan medij, nesklon selektivno-tendencioznom izvještavanju i komentiranju, pa ću navedenu konstrukciju odbaciti kao nedovoljno utemeljenu.


Post je objavljen 01.10.2005. u 22:03 sati.