Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Nije govno nego drek

ZNANSTVENICI: "SKLADIŠTENJE" CO2 MOGLO BI POMOĆI BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA
HNA

ZAGREB , 27. rujna 2005. (Hina) - Postupak "skladištenja" ugljičnog dioksida iz elektrana i drugih tvornica prije njegova ulaska atmosferu mogao bi značajno pridonijeti nastojanjima da borba protiv klimatskih promjena na našem planetu postane učinkovitija, stoji u zaključku sudionika sastanka Svjetske meteorološke organizacije (WMO) održanom u ponedjeljak u sjedištu organizacije u Montrealu.

Prema najnovijim istraživanjima, tehnologija "skladištenja" CO2 mogla bi za 30 posto smanjiti sredstva koja se ulažu u pokušaj ublažavanja posljedica klimatskih promjena u predstojećih 100 godina, izvijestili su sudionici skupa u Montrealu.

U tijeku su tri projekta koja se realiziraju u Alžiru, Kanadi i na Sjevernom moru, točnije na obalama Norveške. Znanstvenici ondje eksperimentalno rabe metodu slanja iskorištenog ugljičnog dioksida posebnim cjevovodima na dno oceana, odnosno na oko 3.000 metara dubine gdje je CO2 gušći pa se taloži na dnu i nema opasnosti da će isplutati na površinu.

Druga mogućnost koja se primjenjuje u spomenutim zemljama je svojevrsno ubrizgavanje ugljičnog dioksida u geološke formacije u kojima, nakon ispumpavanja prirodnih resursa, poput nafte, nastaju
geološke komore u koje je moguće odložiti ugljični dioksid.

Emisija ugljičnog dioksida u atmosferu do 2100. na taj bi se način znatno smanjila - između 15 i 55 posto, zaključili su znanstvenici koji rade na ovome projektu. Istodobno upozoravaju da je projekt "još
u povojima" te da se mora misliti i na moguće posljedice. Naime, ovaj postupak mogao bi ipak štetiti flori i fauni oceana na spomenutim dubinama, a velika količina ugljičnog dioksida mogla bi dovesti do promjene kiselosti vode na toj dubini.

Sudionici sastanka WMO-a skrenuli su pozornost na niz čimbenika o kojima će trebati povesti računa tijekom rada na ovom projektu, kako bi se za njega dobila javna potpora.

(Hina) xmh ydj


Post je objavljen 29.09.2005. u 00:19 sati.