Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novarevolucija

Marketing

Irak pred rubom građanskog rata!

Saudijci tvrde da Irak danas stoji pred građanskim ratom, ratom koji može prerasti u regionalni konflikt, ratom koji se uistinu nekad čini neizbježnim. Al Qayida je nedavno objavila rat šijitima u Iraku zbog invazije iračke vojske potpomognute amerikancima na sunitsko uporište gerilske borbe, njihov slobodan islamski grad.Međutim nekoliko dana nakon te objave precizirali koji su njihovi ratni ciljevi iz kojih su usključili sve šijite koji su ratovali protiv okupatora, a pod njih spada i Mehdijeva vojska Moqtade Al Sadra.

O čemu se tu radi?

Radi se naravno o povijesnom sukobu sunita i šijita u Iraku. Sjetimo se samo Sadama koji je vodio rat protiv šijitskog Irana i htio im preoteti naftom bogatu pokrajinu na zapadu Irana u deset godina dugom ratu, krvavom i rovoskom ratu koji je naposljetku doveo do ničeg osim ljudskih žrtava i trošenja municije. Zna se čiji je pijun tada Sadam bio. Rumsfeld, Wolfowitz, Bush stariji i ekipa prodavali su u velikim količinama oružje Iraku tih godina kako bi mu pomogli u ratu protiv Irana. Saudijska arabija i njeni poglavari kraljevksa obitelj i šeici odavno su već američki sluge koji im koriste u ratu protiv Irana, Rusije, i naposljetku Iraka. Muđahedini koji su ratovali protiv Rusije u Afganistanu također su bili američki igrači. Osama i njegova ekipa tad radikalno mijenjaju ploču iz još uvijek nepoznatih razloga. Proglašavaju SAD za glavnog neprijatelja nakon dugogodišnjeg savezništva u oslobađanju Afganistana i usjeravaju sveti rat protiv Zapada. Naime Osama je shvatio da Izrael i SAD pokušavaju porobiti arapski svijet i pokrati njihovu naftu. Međutim, iza toga se možda krije činjenica da je Osama usmjerio rat protiv šijita skrivajući se iza napada na amerikance, destabilizira Irak i uvodi zemlju u građanski rat koji naposljetku vodi do totalnog rata protiv šijita, iračkih i iranskih. Ako se Iran uplete u građanski rat očito je da SAD neće ostati miran i propustiti priliku da uđe «nevin» u rat. Činjenica je da su Osama bin Laden i njegove postrojbe oduvijek bili protiv šijita i Islamske Republike Iran. Pitanje je kako će se situacija razvijati i da li će konflikt između sunita i šijita eskalirati.

Za to vrijeme SAD vrši pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo da pogura diplomatske akcije protiv Irana. Diplomatske akcije EU trojke, UK, Francuske i Njemačke padaju u vodu i EU trojka odustaje od prijavljivanja Irana i njegovog mirnodopskog nuklearnog programa pred Vjećem sigurnosti UN-a pošto su se Rusija i Kina žustro suprostavile tima akcijama. Pored prava veta Kine i Rusije europljani ne žele se ni blamirati pred Vijećem sigurnosti sa tako skandaloznim prijedlozima. Za to vrijeme SAD mudro čeka i nastavlja psihološki rat protiv Irana.
Žeđ za naftom postaje sve veća dok uragani nemilosrdno udaraju po bogatom naftom američkom jugu i njihovim rafinerijama. Koliko SAD može još čekati??????


Post je objavljen 23.09.2005. u 13:16 sati.