Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trogirpunx

Marketing

KARL MARX

Image Hosted by ImageShack.us

eo vako malo o filozofu koji je takoreci osnivac ideje komunizma i proleterijata:
KARL MARX
karl marx(1818-1883)
IZVORI UCENJA:
a)klasicni njemacki idealizam(hegel)
b)humane ideje socijal utopista
c)dostignuca klasika engleske politicke ekonomije
MARXOVO UCENJE:
Filozofija prakse-opce filozosko glediste o potrebi promjene svita;materjalisticko shvacanje povjesti-historijski materjalizam;kritika politicke ekonomije i ucenje o socijalistickom preobrazaju modernog drustva u slobodnu zajednicu ljudi,ucenje o ploreterskoj revoluciji i odumiranju drzave.
PREVLADAVANJE IDEALIZMA NASUPROT HISTORIJSKO-MATERJALISTICKOM SHVACANJU:
Dok idealizam covjaka shvaca kao ideju marx otkriva covjekovu bit postojanja! "ne odreduje svijest ljudi njihov bitak,nego obrnuto,njihov drustveni bitak odreduje njihovu svijest" Filozofija je misao revolucije,misao oslobodenja!!! Proleterijat je ona povjesna snaga koja ce omogucit ideu slobode!
IDEA SLOBODE:
Marxova ideja je humanizam,COVJEK JE SLOBODA!!! Ali sloboda znaci stvaralastvo! covjek je covjeg dok god zeli postignuti vise od postignutog.
Sloboda znaci i odgovornost za ono sta je da je i za ono sta nije da nije,jer svit je poklom koji ne mozrmo dobit upola!
eo to je filozofija marxova ucenja jer nisan tija pisat pizdarije tipa di se rodija,zivija,djelova,s kin se j_ba itd. tj iza njega ostaje teorija a ne zivot ni biografija. iako nisan neki veliki komunist,vise anarhokomunist a to je idea o kojoj cu pisat sljedeci put,budite pozdravljeni i bok

Post je objavljen 22.09.2005. u 21:37 sati.