Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Nick Cave (1957.)

...povodom rođendana...

Nikola Pećina

Nicholas Edward Cave, glazbenik, tekstopisac, pjesnik, književnik i glumac, rođen je u mjestu Warracknabeal u Australiji. Nakon djetinjstva u Warracknabealu i Wangaratti u seoskoj pokrajini Victoria, s obitelji seli u Melbourne.
U srednjoj školi Cave osniva prvi sastav The Boys Next Door. Cave je također studirao slikarstvo na Caulfield Institute of Technology 1976., ali je odustao 1977. kako bi se posvetio glazbi.
Njegov sastav imao je značajnu ulogu u post-punk sceni u Melbourneu u kasnim 70-im(održali su preko sto nastupa).
Mijenjaju ime u The Birthday Party i sele u London, zatim u Zapadni Berlin.
The Birthday Party raspada se 1984., a Cave i Harvey osnivaju sastav Nick Cave & The Bad Seeds s gitaristom Blixom Bargeldom (iz Einstürzende Neubauten), basistom Barryjem Adamsonom (iz Magazinea) i gitaristom Hugom Raceom. Caveova djevojka Anita Lane ponekad je sudjelovala kao tekstopisac. Ova postava 1984. snima debut-album "From Her To Eternity".
Cave se preselio u Zapadni Berlin 1984. i počeo raditi na svojoj prvoj knjizi "And The Ass Saw The Angel". U međuvremenu izdaje 4 albuma s The Bad Seeds: "The Firstborn Is Dead", "Kicking Against the Pricks", "Your Funeral,My Trial" i "Tender Prey".
1988. Cave je objavio svoju knjigu "King Ink".
Malo prije rušenja Berlinskog Zida Cave seli u Săo Paulo u Brazilu, gdje ženi Viviane Carneiro, s kojom ima sina Lukea.
U proljeće 1993. vraća se u London.
Danas živi blizu Brightona i oženjen je s glumicom Susie Bick, s kojom ima dvoje djece, blizance Arthura i Earla.
Glazba Nicka Cavea korištena je u više filmova slavnog Wima Wendersa("Wings of Desire", "Until the End of the World", "Faraway... So Close" i "Soul of a Man").
Cave je također koscenarist i glumac u nezavisnom filmu iz 1989., "Ghosts... of the Civil Dead". Iste godine izdava "And the Ass Saw the Angel", a knjiga nailazi na odobravanje kritičara i javnosti.
Cave je također glumio u filmu "Johnny Suede" iz 1991., s Bradom Pittom.
1996. Nick Cave and The Bad Seeds izadju album "Murder Ballads". Duet sa Kylie Minogue, "Where The Wild Roses Grow", postao je veliki hit, dobio je nagradu ARIA Award za "Song of the Year".
Nakon albuma "The Boatman's Call", Cave se podvrgnuo odvikavanju od teških navika heroina i alkohola. Napunio je baterije i izdao odlično prihvaćeni album "No More Shall We Part" iz 2001.
1998. objaljuje dva izdanja: prvi je klasični 'Best Of' CD, a drugi kompilacija "Original Seeds", izdan u Australiji: pjesme koje su bile inspiracija Caveu(Johnny Cash, Leonard Cohen itd.). "Original Seeds Volume 2" izdan je 2004.
Nakon izdanja "Nocturama" iz 2003., Blixa Bargeld odlučio je napistiti Seedse, kako bi se više posvetio svom sastavu Einstürzende Neubauten, pa je tako Mick Harvey ostao jedini član izvorne postave uz samog Cavea.
2004. Cave izdaje dvostruko izdanje "Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus".
2005. Cave sa The Seeds izdaje "B-Sides & Rarities", trodjelnu kolekciju 56 snimki b-strana, rijetkih snimki i glazbe snimljene za razne filmske soundtracke.

Post je objavljen 22.09.2005. u 08:43 sati.