Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Cro crude oil game (3)

Dakle, prije nego li se raspišem o projektima prijevoza nafte kroz Hrvatsku - Družba Adria i PEOP (ex CPOT/SEEP), treba nešto napisati o ekološkim i sigurnosnim problemima koji se javljaju 'prigodom' transporta nafte kroz Janafov naftovod.

Prvo što svima treba biti jasno - naftovod je star, trul i loše napravljen! Druga stvar je što bi nam ta nafta možda pomogla lakše izgurati 'peakoil' koji slijedi. I sam sam do prije koji mjesec osobno bio jako protiv ikakvog prijevoza nafte kroz taj naftovod - zbog ekoloških problema i zaštite velikih zaliha vode, ali kad stavim na vagu probleme koji nadolaze (iscrpljivanje nafte i svjetska ekonomija (pogledaj komentar od monsoona ovdje)) nekako bi radije, osobno, iako nisam 100% siguran, da se uloži novac u naftovod glede sigurnosti i zaštite okoliša i da se nafta izvozi. Ako nikako drugačije (lova), korist ćemo imati utoliko koliko će nam nafta iako skupa i nedostupna, ipak biti dostupnija. Čini mi se da će to uskoro biti jako važno, mislim na vrijeme 'oilpeaka'.

Ako nafta ikada poteče kroz bilo koji od dva postojeća projekta, tada će se pojavit i povećana opasnost od terorizma u Hr. Naftovodi, luka i tankeri u Jadranu moguća su teroristička meta zbog toga što će se transportirana nafta izvoziti u Ameriku koja 3/5 svojih potreba za tim energentom uvozi. Upravo ta ovisnost Amerike o uvoznoj nafti čini ju najranjivijom, što naravno teroristi znaju i koriste, uostalom najveći svjetski sukobi tijekom zadnjeg stoljeća vodili su se i još uvijek se vode zbog kontrole, resursa, energenta i nafte, što ne pobija niti jedna geopolitička teorija. Naftno katapultiranje HR u geostrateške visine zasigurno za sobom donosi i rizik od napada na naftovod i infrastrukturu za izvoz ruske ili kaspijske nafte u Ameriku.


Najgore što se za našu javnost i projekte o kojima ću pisati moglo dogoditi - dogodilo se tijekom predizborne kampanje kada je predsjednička kampanja Jadranke Kosor krenula u smjeru opovrgavanja projekta DA i Stjepana Mesića. Istina, Mesić je išao kod Kučme u Ukrajinu i rušio cijenu prijevoza nafte na 0.64$ po T na 100 km, otvoreno zagovarao projekt, no većina naroda koja je tada odjednom 'progledala' površno je upoznata s projektom, a stvarni problemi ekologije i snabdijevanja države naftom iskorišteni su u dnevno političke svrhe i javnost nije shvatila bit - ekologiju, malu zaradu od projekta i sl. nego je cijeli projekt bačen u dnevno političku sferu prepucavanja dva kandidata, što je po meni prostituiranje jedne ozbiljne teme.
Najviše tomu doprinijela je Jadranka Kosor koja je cijelo vrijeme obmanjivala i zbunjivala javnost da su ona i Vlada protiv projekta, što je laž! Zašto se nikada prije, a niti poslije tako žustro nije pričalo o temi?

DA ne kažem da se o projektu koji se tada još zvao CPOT/SEEP (danas PEOP) i njegovoj ekološkoj strani uopće nije govorilo. Zašto? Ako me sjećanje dobro služi, Mesić je u jednom sučeljavanju vrlo kratko rekao nešto o POEP projektu i prijevozu nafte do Trsta koji bi smanjio broj tankera u Jadranu iako je prije tvrdio da 'ako nećemo mi DružbuAdriu onda će ju prigrabiti Talijani'. Ta njegova rečenica iz predizborne kampanje, ali i prije, odzvanja još jače kada se zna da je iz Mesićevih krugova 2002 krenula priča da Talijani plaćaju Eko Kvarner i Vjerana Piršića da medijskom kampanjom ekoloških problema u javnosti zaustave projekt koji bi onda pripao Italiji. Ako su mu Talijani bili problem 2002 očito se nešto do 2004 promijenilo - postaju strateški partneri, a ne konkurenti! Eko Kvarner međutim i danas nastavlja najžešću borbu u Hrvatskoj protiv projekta DA i zahvaljujući njima i pritisku javnosti, država je bila primorana poduzeti korake koji su trebali odavno biti napravljeni – studija utjecaja na okoliš, rješavanje problema balastnih voda. Baš zbog njih nafta još uvijek iz Rusije ne teče prema Jadranu, no pitanje je samo tjedan kada će krenuti. Zelena akcija i Toni Vidan nisu se uključili u paljbu protiv projekta Družbadria jer je tu ekološku udrugu financirala Amerika, a nafta je projektom predviđena za Američko tržište. ''Ne'š ti rezat granu na kojoj sjediš.'' 1+1=2.

Još je veća glupost što su se Vjeran Piršić i Eko Kvarner pojavili u predizbornom spotu Jadranke Kosor. Neoprostivo i jadno. Jedva čekam izraz Vjeranovog lica kad Jadranka Kosor kaže kako je ruska nafta krenula! Naime, u sporazumu o provedbi projekta integracije naftovoda «Druzhba» i «Adria» (potpisan 16.12.2002. u Zgb) između ostaloga piše kako se sporazum sklapa na 10 godina, a da svaka strana potpisnica ima pravo izlaska iz projekta, što mora najaviti najmanje 12 mjeseci prije. Da su Jadranka i Sanader protiv projekta, kako su govorili u predizbornoj kampanji, zar ne bi do danas već potpisali istupnicu iz projekta i prestali obmanjivati 5 ostalih zemalja potpisnica?

Post je objavljen 21.09.2005. u 10:00 sati.