Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Annelies Štrba

Prošlu nedjelju natjerah Dagoberta da me odveze do galerije Rudolfinum na posljednji dan izložbe Švicarkinje Annelies Štrbe.

Koliko sam shvatila, prezime Štrba je od oca-Čeha koji je vjerojatno vrlo rano zbrisao iz komunističke Češke, jerbo je Štrba 1947. godište, a u Češkoj posljednjih pola stoljeća nije ni luk jela, ni luk mirisala. Blago si ga njoj.

Najviše mi se dopao njezin obiteljski album u prvoj dvorani. Kao triptih fotke na slajdovima.
Štrba i njezino troje djece u posljednjih 25 godina. I tako dobrih 20-ak minuta.

Kasnije idu fotke velikih formata na zidovima susjedne dvorane, psihodelično ofarbane. Plus video uratci koji me nisu posebno impresionirali, ali to ima malo sa Štrbom, a više s činjenicom da mi za umjetničke video radove nedostaje potrebna koncetracija. Long live MTV i 4-minutni klip!

Zanimljivo je kako sam na Google-u našla vrlo malo o Štrbi, što vjerojatno govori kako njezina generacija baš i nema neki web presence.

Još zanimljivija stvar je da se Štrba "aktivno" počela izjašnjavati umjetnicom tek u posljednjih 15-ak godina što je stvarno iznimno, jerbo se u međuvremenu ugurala u ešalone umjetničkog establishmenta, a to bormeč nije lako ako nemaš pedigre s akademije i nekoga da u tebe investira barem desetak godina. Baš je to spomenuo jedan lokalni art kritik, pišući osvrt o Annelies, kako je na izložbu krenuo sa sumnjom tipa - što bi jedna domaćica mogla pokazati urbi et orbi - pa se eto, ugodno iznenadio.


Post je objavljen 31.08.2005. u 18:49 sati.