Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Diana Spencer (1961.-1997.)

...povodom godišnjice smrti...

The Queen Of Hearts

Diana, Princeza od Walesa (punim imenom Diana Frances Mountbatten-Windsor, née Spencer) bila je prva žena britanskog prijestolonaslijednika princa Charlesa. Od vjenčanja 1981. do razvoda 1996. bila je poznata kao Princeza Diana, iako po kraljevskim pravilima to nije bila (taj naslov pripada rođenjem, a ne vjenčanjem). Iako se u javnosti isticala zbog svog dobrotvornog rada, ipak je na prvo mjesto uvijek dolazio njezin turbulentni brak, u kojem je trpila razne stresove koje joj je nametao tadašnji suprug. Sve je to bilo popraćeno kroz medije.
Od trenutka udaje do tragične smrti 1997. Diana je bez sumnje bila najslavnija žena na svijetu, "celebrity" u pravom smislu te riječi: modna ikona, ideal ženske ljepote, cijenjena i uvažena zbog svoje uloge u akcijama vezanim za AIDS(prva javna osoba slikana kako dodiruje zaraženu osobu, 1987.) i razminiravanje(obilazak minskih polja u Angoli i Bosni 1997.). za života je često bila smatrana kao najviše fotografirana žena na svijetu. Za njezine obožavatelj(ic)e Diana, Princeza od Walesa je bila uzor(nakon smrti čak su se pojavile ideje da se proglasi svetom?!), dok je za one druge, koji je baš nisu voljeli, bila upozoravajući primjer kako opsjednutost javnim nastupima na kraju može uništiti pojedinca.
Zanimljiva je jedna informacija: navodno je baš Charlesova bivša Camilla Parker Bowles pomogla u odabiru mlade 19-godišnje Diane Spencer kao potencijalne mlade.
Britaniji je rodila dvoje djece: Williama 1982. i Henryja (Harryja) 1984.
Od princa Charlesa se rastala 1992., pravno 1996. Ostala je članica Kraljevske obitelji, budući je rodila dva prijestolonaslijednika

31. kolovoza 1997. Diana je tragično stradala u automobilskoj nesreći u tunelu u središtu Pariza, sa svojim bliskim prijateljem Dodijem al Fayedom, pokušavajući pobjeći od ludih paparazza koji su ih pratili u stopu.

Do danas su se pojavile mnoge teorije o uroti, podvali...ništa od tog nije potvrđeno...
Millijuni ljudi diljem svijeta pratilo je njen sprovod u Westminster opatiji.
Tjednima nakon sprovoda stopa samoubojstava u Velikoj Britaniji porasla je za 17%, što se pokazalo kao jedna vrta Jesenjinovog sindroma( žene od 25 do 44 godine i preko 45%).

Post je objavljen 31.08.2005. u 10:50 sati.