Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Charles Bronson (1921.-2003.)

...povodom godišnjice smrti...

Charles Bronson

Rođen kao Charles Dennis Buchinski u opasnom predgrađu Pittsburgha kao jedno od 15 djece poljskih i litvanskih useljenika. Obitelj je bila toliko siromašna da je mali Charles jednom čak bio prisiljen ići u školu u sestrinoj suknji, jer sam nije imao što za obući.
Sa 16 se pridružio braći kopajući ugljen za 1 dolar dnevno.
1943. Bronson je regrutiran u vojsku SAD-a, gdje je bio mitraljezac na repu bombardera B-29.
Iako je Bronson bio slavenskog podrijetla, mnogi su mislili da je meksikanac ili indijanac. Baš zbog toga, Bronson je igrao takve uloge.

Nakon rata nastavio je s glumom, ne toliko iz ljubavi, već iz odlične zarade koju je ostvarivao.
Zanimljivo je kako je došlo do promjene prezimena: za vrijeme McCarthyjevih progona američkih komunista (što se pretvorilo u pravu inkviziciju zvanu "Lov na vještice") njegovo slavensko prezime zvučalo je presumnjivo, pa ga je promijenio u Bronson.

Prvi nastup imao je u hororu "Kuća voska" 1953.,a 1961. je nastupio u drugom dijelu filmskog serijala "Zona sumraka".
Iako je počeo u američkim filmovima, prvo se probio kroz europsku kinematografiju: talijani su ga zvali "Il Brutto"(ružni), a francuzi "le monstre sacré"(sveto čudovište). 1971 dobio je Zlatni Globus kao "Najpopularniji glumac na svijetu".
Bronsonovi najpoznatiji filmovi su "Veliki bijeg"(1963) u kojem glumi poljskog ratnog zatvorenika Dannyja Velinskog, zvanog "Kralj tunela", te "Dvanaest žigosanih"(1967), moj apsolutni favorit, u kojem glumi vojnika osuđenog na smrtnu kaznu koji, da bi se izvukao, mora obaviti neizvedivu misiju s još 11 osuđenika tijekom II. svijetskog rata.
U epskim vesternima "Sedam veličanstvenih"(1960) i "Jednom davno na Divljem Zapadu"(1968) Sergia Leonea igrao je uloge herojskih revolveraša na strani slabijih. Sergio Leone je za njega rekao da je "najbolji glumac s kojim je ikad radio". On mu je 1963. ponudio ulogu u kultnom filmu "Za šaku dolara", što je ovaj odbio, pa je umjesto njega Leone odabrao Clinta Eastwooda(ostalo je povijest, hehe...).
Bronsonu je ležala uloga "tough guy"-a, ili kao nasilnog policijskog detektiva, revolveraša na Divljem Zapadu, odmetnika, boksača ili mafijinog plaćenog ubojice.
Nezgrapnog izgleda, a fizički jake konstitucije izgledao je stvarno opasno, što je bilo idealno baš za takve uloge.

Bronson je umro 2003. od upale pluća dok je ležao u bolničkom krevetu zbog Alzheimerove bolesti u Cedars-Sinai bolnici u Los Angelesu.

Post je objavljen 30.08.2005. u 10:15 sati.