Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Mind Twister (21): Plus i minus

Stvarno si pozitivček! Kad bi barem bilo tako kako ti misliš. Ali nije! Nema veze, valja razmisliti što i kako... - onaj iz blizine
Evo komentara koji me potaknuo da se malo raspišem na tu temu. Autor je u pravu. Kad bi barem bilo tako kako ja mislim. Ali nije! I nikad neće biti. Barem ne za sve. Eto, pozitivno razmišljanje je samo po sebi jedan vid moždanih aktivnosti. Ovo što ovdje pišem po blogu nije ni zamišljeno da bude univerzalna istina ili nekakva lijepa stvarnost. Ako ste se spremni uhvatiti ukoštac s životom a ostati pozitivni, na dobrom ste putu. Kroz život sam nešto malo naučio o tome, možda će nekog zanimati.

Sve počinje u onoj sivoj hladetinastoj masi koju smatramo svojim umnim organom. Zanimljivo je kako on zapravo funkcionira. Glava nam je puna riječi, podataka, uvida i što je najvažnije - kroz životna iskustva stvaramo asocijacije i metafore koje nam služe za povezivanje pojmova ili za pojednostavljeni prikaz nekakvog kompliciranog smisla. Zato se događaju neobični procesi.

Ajmo kratko o tome. Kad kažem 'hladno' vaš će um uz to povezati različite pojmove, zar ne? Zima, frižider, rukavice, snijeg, propuh, sjeverac, bura, metal, nož, hladnokrvno, zmija, led... lako zar ne? U istom smislu funkcioniraju i emotivni misaoni obrasci. oni su povezani s gomilom pojmova i asocijacija koje nas vode od jedne do druge. U kojem smjeru? Osjećate li se negativno, recimo 'bijesno', koje asocijacije idu uz to? Borba, mrak, galama, udarac, mučnina, nepravda, osveta, šamar, panika... itd, itd. Ima li u svemu tome bilo koja pozitivna riječ? U takvom stanju u našem fokusu su svi oni pojmovi koji su po prirodi povezani smislom jedan za drugog, naš fokus je usmjeren u tom smjeru. Krenete li takvi s nekim razgovarati, iz razgovora ćete biti fokusirani samo na loše, na negativno, na bolesno, lako se
možete posvađati, uvrijediti, bilo što.Krenete li nešto raditi, velika je šansa da ćete nešto razbiti, ili jednostavno prekinuti posao čim se pokaže i najmanji znak da vam ne ide. Zarobljeni u čarobnom krugu vlastitih razmišljanja. Da, sve to funkcionira i u drugom smjeru. Kad ste dobro raspoloženi, lako vam može biti smiješno i ono što bi vas u prvom slučaju užasno naljutilo. Imate li vlastitih primjera? Sigurno. Toliko o mehanizmu.

Kako biti 'pozitivček' i čemu to služi? Ako vjerujete u sebe, možete vjerovati i u druge ljude. Poznavajući mehanizam vlastitog uma možete odlučiti pomoći sebi u nastojanju da si život učinite uspješnijim. Ako vas emocije asociraju na pojmove tada vrijedi i obrnuto. Za mene često funkcionira riječnik. Nisam bjesan nego razdražen. Nisam depresivan nego izmožđen. Nisam umoran nego sam u potpunosti iskorišten. Smješkate se? U tome je bit. Prekinite negativni obrazac razmišljanja smjestivši neki bedasti ili smješan neuobičajen izraz. Asocijacije će učiniti svoje. Zadnjih nekoliko godina se igram time. Za mene funkcionira.

U čemu je smisao toga da si pozitivan i afirmativan? Biti prorok? Nipošto. Pozitivno razmišljanje i pozitivan stav je smjer u kojem djelujete dalje ako individua. Kako djelujete tako i dotičete tuđe živote, povremeno, na dobar način. Ako vam je fokus pozitivan tada se i informacije i ideje filtriraju na drugačiji način. Milijarda informacijskog smeća koje primamo u svakom danu (a što sam spomenuo jučer) nipošto nam nije potrebna. Zato nam pamet filtrira ono što je značajno i ono što nije. Filtri su u podsvjesti. Uvjerenja su u podsvjesti. Što god se događa prolazi kroz filter našeg podsvjesnog fokusa. Ako vam je fokus da vas svi mrze uopće nećete primjećivati da vam se netko osmjehnuo, pozdravio vas, ili pokazao kakvu drugu gestu. Primjećivat ćete samo one znakove koji su vam u fokusu. Primjećivat ćete neprijateljske poglede, tražit ćete negativne stavove o vama slušajući između redova itd. sve ostalo bit će filtrirano. I to je to. Začarani krug. U svemu postoje pozitivne i negativne stvari. Treba samo odabrati.

Djed je pričao unuku:
- U svačijoj glavi žive dva psa. Jedan je crni, jedan bjeli. Crni je zločest po prirodi i se stalno svađa s bijelim. Oni se bore bez prestanka sve dok jedan od njih ne ugine ili bude toliko slab da se više ne može boriti. Za sve nas je najbolje da uvijek pobjedi bijeli pas. Zato tako i napravimo.
- Pobjeđuje li uvijek bijeli - upita unuk.
- Ne! Ponekad pobijedi bijeli a ponekad crni.
- Ali djede - primjeti unuk - kako ćemo mi odrediti koji će pas pobjediti kad kažeš da su oba jednako snažna?
- Tako, - nasmiješi se djed - što ćeš odabrati kojeg ćeš hraniti!
* * *
Ako misliš da si pobijeđen - pobijeđen si!
Ako misliš da nisi - nisi!
Želiš li pobijediti, ali misliš da ne možeš,
Gotovo je sigurno da nećeš moći.
Životne bitke ne dobivaju uvijek
Jači ili brži.
Ali prije ili kasnije pobjeđuje onaj
koji misli da može.

Mogu birati što ću stavljati u svoju glavu, u svakom zlu potražim neko dobro, u svakom problemu tražim novu priliku, vjerujem u svaki pozitivan ishod, u mojoj podsvjesti su filtri koji odbacuju negativu. Ali nisam savršen, život nije lak, ja sam samo odlučan živjeti tako jer mi je ljepše i jer mi je po volji.



Post je objavljen 04.06.2004. u 23:50 sati.