Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/mcpepeljara

Marketing

Marihuana

Unutrasnje Uzgajanje Marihuane


Kod unutrašnjeg uzgoja jedna od neophodnih stvari koja če biti i malo veči izdatak je rasveta-svetlo. Kod rasta marihuane najvaznije stvari su:svetlo,voda,hrana,PH,temperatura,vlaga

Unutrašnji uzgoj biljke je forsiranje da ti biljka u optimalno što kračem vremenu da urod koji si želeo.Kako po kvaliteti i po vrsti sorte,tako i kolicinski.Meni je osobno vrlo važno da na kraju dobijem rezultat ili karakteristike koje bi vrsta trebala da ima.

Svetlost

Počeču sa spektrom boja koji je za lepu biljku važan. Za vegetativnu fazu biljki je potreban plavi spektar,dok je za fazu cvetanja i dobar urod neophodan crveni spektar. Ali isto toliko bitna je i jakost svetla koja je kod fluoruscentnih lampi izuzetno slaba.

Pod ta svetla spadaju FLUORA koja se koristi u akvarijima i košta oko 2-3 eura ali 60w ima nešto više od 1000 luxa, isti sličan spektar ima i neonska svetlost COOL WHITE koja je paradoksno najeftinija manje od 1 eura ali je isto daleko slabija.

FLUORA ili COOL WHITE nam mogu dobro poslužiti za klonove.A COOL WHITE i za mamu, to je kad biljka odcveta i zadovoljni smo s njom pa je ostavimo za klonove,ako pazimo na nju i neprocveta više možemo je imati za klonove i do 5 godina. Za sve ostalo su ova vrsta svetla preslaba, biljka počne normalno rasti ali kad dostigne 10-ak cm nema više dovoljno svetlosti za normalan rast,a o cvetanju i urodu da i ne govorim.

Dobra strane ovih lampi je jedino što se ne griju pa vezano za to nemamo toliko problema sa regulacijom temperature i CO2. U uzgoju se koriste najviše HPS sijalice(NATRIJEVE)koje možete jedine koristiti od početka do kraja a da imate lep urod.HPS sijalice imaju maltene samo crveni spektar koji je idealan za urod-cvetanje.Ali zato postoje i posebne HPS koje su namenjene za uzgoj biljaka.Te imaju i nešto plave svetlosti ali u uzporedbi sa neonkama su daleko snažnije.Naprimer 400w HPS Gro-lux(proizvodi SYlvania) mislim da imaju preko 52000 luxa pa sad usporedite koliko treba neonki za to. Postoje i MH(metal halid) žarulje koje imaju plav spektar pa se koriste za vegetativnu fazu ali nisu toliko dobre za cvetanje jer cvetu stvarno treba crveni spektar. Sa HPS čete imati tjedan dana kasnije obiranje ali je urod zato daleko veči i lepši.A pored toga su MH puno skuplje i manje traju.

Ja osobno koristim Philips SON T PLUS ali sam probao sve i SYlvania HPS(obična),gro-lux.HPS hortilux(daleko najslabija USA) . Proizvođači kažu da če vam posebna HPS dati i do 25% više nego obična HPS što važi malo kasnije kad sve štima i ostali uslovi budu na max a i tada neznam dali ce biti baš tolika razlika.

Veliki problem kod ovih vrsta žarulja je da se abnormalno griju pa moramo paziti na odvod tog toplog zraka i dovod svežeg a i da nisu preblizu a o tom čemo opširnije drugi put. E sad malo o tom koliko možemo da gajimo sa cim.Neki normativi su da može 125w 0,5m2, 250w-1m2,400w-1,5m2.E sad zavisi od vrste uzgoja i biljki... koliko če tu stati.To su norme za ultra uzgoj sve što je pored rađa če ali daleko manje.

Neznam kako je sa prodajom takvih žarulja u Srbiji ali če to biti na početku največa investicija za onog ko se odluči da gaji kuči.Daleko najniže cene imaju Nemačka,Holandija i Belgija. Kako sam gledo cene USA je daleko skuplja a i u Evropi deru dosta njih.

Realna cena za 400w HPS -philips (kažu daleko najbolja trenutno) je za ceo komplet -žarulja,balast,starter,reflektor,nosioci reflektora, znači sve samo u šteker je oko 80eura,paradoks ali je 250w skuplji jer se manje kupuje.Sve ostalo je deranje.Vanjski, Outdoor uzgoj


Ovo je vodič za amaterski uzgoj.Outdoor uzgoj je možda bolja opcija za početnike iz prostog razloga što većinu neophodnih uslova za uzgoj obezbeđuje majka priroda,tako da su mogućnosti za greške mnogo manje nego što je to slučaj kod indoor uzgoja.Ovde ćemo pisati,za početak,o osnovnim stvarima koje su neophodne za outdoor.

Saveti i sugestije potiču delom iz već napisanih priručnika a delom iz ličnog iskustva.Najvažnije je da svi koji žele da pokušaju treba da budu spremni da ulože trud i da se ne razočaraju ukoliko prilikom prvog pokušaja ne bude sve bilo baš kako su zamislili.Treba biti uporan i rezultat neće izostati.

Šta je potrebno?

1.Dobro seme

2.Lokacija tj. mesto gde ćete da gajite Vaše biljčice

3.Želja i volja da se uloži malo truda i malo para

4.Malo sreće - da Vas posluži vreme i da vam niko ne provali "sajt"

1. Semenke Da bi bili sigurni da posedujete dobro seme najbolje je da ga kupite.Tako možete znati šta sejete.Pogledajte ovde neke od vrsta za outdoor uzgoj na ovom linku.

Znaćete o kojoj je vrsti reč,kako će otprilike izgledati , mirisati i "raditi".Takođe ćete znati koji klimatski uslovi su joj potrebni i da li je Vašoj biljčici možda potrebno nešto posebno i sl.

Druga varijanta koja je jeftinija i jednostavnija,ali i nesigurnija je da uzmete seme od neke vutre koju ste pušili pa Vam se svidela. Seme treba da bude puno i tamno,i ne starije od 1 godine.

Što semenka manje odgovara ovom opisu manja je šansa da proklija. Evo kako izgledaju semenke :Postoje dve vrste semenki : obične i feminizirane.Iz običnih će izrasti i muške i ženske biljke dok iz feminiziranih rastu samo ženske biljke (a to je ono što nam treba).Inače kod prodavaca su feminizirane semenke i do pet puta skuplje od običnih.

2. Lokacija ili "sajt" treba da budu na mestu koje vama najviše odgovara.Da bude dobro sakriveno tj. da je što manje ljudi u prilici da naleti na to mesto(pošto se kod nas to tretira kao krivično delo nažalost) tako da bi se rizik sveo na minimum.Sledeća važna stvar je da zemlja bude što plodnija,svako u svom kraju može da sazna gde je dobra zemlja.

Mesto ne treba da bude preterano udaljeno da bi mogli češće da ga obilazite.Treba obratiti pažnju da "sajt" ima najmanje 5-6 sati direktne sunčeve svetlosti (što više to bolje),a svakako treba da bude na mestu koje je osunčano tokom celog dana pošto je biljci svetlost neophodna.Što više svetla to bolje za biljku.

Ovo zavisi samo od vas lično! Kada ste obezbedili ovaj minimum uslova onda prelazite na sledeće korake :

1.Priprema zemlje

2.Klijanje semena

3.Sađenje ili sejanje (zavisi za koju se opciju odlučite)

4.Održavanje biljke - zalivanje,prehranjivanje,obrezivanje...

5.Cvetanje

6.Odstranjivanje mužjaka (ukoliko želite biljke bez semenki a to je poželjno zbog količine i kvaliteta uroda)

7.ŽetvaPa da krenemo redom :

1.Kada ste našli dobro mesto treba da pripremite zemlju.Od alata su poželjni ašov i motika(nema leba bez motike a bogami ni vutre ).Zemljište očistiti od rastinja svog mogućeg i izašoviti bar do dubine od 40cm.Potreban prostor zavisi od broja biljki koji želite posejati.Poželjno je da za svaku biljku bude oko 0,5 m2 prostora.

Što više prostora to bolje za biljku.Ukoliko je prostora manje biljka će biti manja i slabija i obrnuto.Kada ste odradili fizikaliju toj prirodnoj zemlji dobro je dodati humusa da bi bila plodnija.Humus koji je sasvim odgovarajući možete naći u gotovo svakoj poljoprivrednoj apoteci ili cvećari a i nije skup i uglavnom ima odgovarajuću Ph vrednost.Pomešati ga sa postojećom zemljom bar u odnosu 50%-50%.

Na kraju sve to dobro zaliti.Ukoliko želite da odradite maksimalno onda se može dodati u zemlju još i perlit,vermulit,stiropor(usitnjen) itd.

Ako Vas interesuju detalji pogledajte teme u forumu:

Tema Jedan

Tema Dva

Klijanje semena se radi pred samu setvu.Ima dosta načina kako proklijati seme.Ovo su dva načina na koji rade 100%.Najbrži način je da stavite seme u papirnati ubrus (onaj više slojni) a može i u toalet papir pa onda u neku kutijicu sa poklopcem.Navlažite papir destilovanom vodom,poklopite i stavite na neko toplo mesto.Svakih 8-10 sati otkrijite malo papir da seme dobije vazduh."NE PRČKAJ SEME !!!" - SLO-Era :)

Ponavljajte postupak dok ne proklija ,a to zavisi i od semena ali i od vrste.Neka će proklijati prvog dana većina za 5-6 dana.Kad klica naraste par milimetara stavite je u pripremljenu zemlju približno 1,5cm duboko.PAZITE DA KLICA (TO BELO) BUDE NA VRHU i onda lagano zatrpajte.Seme ne dirajte rukama nego lagano pincetom.

Zemlja treba da bude malo vlažna - ne mokra. Ako seme odmah posejete na "sajtu" priroda će uraditi sve ostalo.Ukoliko želite da kasnije presađujete biljku onda pripremite saksijice(može i one velike plastične čaše) sa zemljom i stavite na 1,5 cm duboko u zemlju i prekrijte zemljom.Pokrijte saksijice nekom crnom plastičnom kesom ili nečim sličnim i stavite na toplo mesto.S vremena na vreme podignite da uđe vazduh.

Čim izbije na površinu zemlje odmah staviti na mesto sa puno svetla. Drugi isto tako dobar način je da se seme namoči u destilovanu vodu koja ima PH vrednost oko 5,5, do 5,7.Za otprilike 12 sati uradite isti postupak kao prethodni.VAŽNO je da JE UVEK ŠILJASTI DEO SEMENA NA VRHU(mesto gde treba da izbije klica).

Ako ste sve uradili kako treba radi 100%

3.Sejanje ili sađenje odlučite sami.Najjednostavnije je da ukoliko imate dovoljan broj semenki,a to podrazumeva bar 10 puta više nego što očekujete biljki,odete na mesto,posejete te semenke u već pripremljenu zemlju,dobro zalijete (ukoliko su semenke proklijale ranije onda ne treba preterivati nego umereno) i čekate da priroda uradi svoje.Ovo bi trebalo uraditi čim vreme dozvoli(u Martu ili početkom Aprila) kako bi priroda stigla da uradi svoje.

Sađenje podrazumeva ustvari presađivanje.Ova varijanta ima svoje prednosti i svoje mane.Prednosti su što Vam je potrebno manje semenki,što ćete moći da pratite razvoj biljke u početnoj fazi rasta,i što će biljka već biti napredna kad je posadite (ukrali ste prirodi neke 2-3 nedelje).Mane su što je dosta teže odneti (i ostati neprimećen) saksijice sa biljkama nego semenke.

Potrebno je više vremena za presađivanje nego za sejanje.Takođe biljka doživljava stres,tako da se povećava mogućnost da biljka bude muška ili hermafrodit.Više o stresu pogledaj ovde.

Presađujte pažljivo i obratite pažnju da ne oštetite biljku,a posebno ne korenski sistem. Poželjno je da svaka biljka ima što više prostora za sebe,dovoljno je bar 0,5 m2,ukoliko želite da izraste i rodi maksimalno.A postoji i varijanta da na manjem prostoru posejete više biljki ali to znači da treba da imate mnogo(baš mnogo semenki).

U tom slučaju biljke neće dostići maksimum ali će ih biti više,a pošto će svakako biti manje,nego kad imaju dovoljno prostora,biće manja verovatnoća da ih neko primeti. Moja preporuka je prvi metod jer pravo je zadovoljstvo kad vidite rezultate svog rada u vidu biljke od 1,5-2 m.Na Vama je da odlučite.

4. Kao što smo već naglasili ovo je amaterski vodič tako da nećemo posebno,u detalje obrađivati ovu temu.Majka priroda će se pobrinuti za većinu stvari.Vaš zadatak je da samo pomognete prirodi.Obiđite biljke bar 2 puta nedeljno.

Ukoliko je suša obiđite ih češće.Biljkama je potrebna pažnja i one same pokažu kada im nešto fali.Videćete i sami.Ako je biljka "smorena",ako izgleda "ocmoljeno",kao da se suši znaćete da joj fali vode.Desetak minuta posle zalivanja videćete kako je biljka živnula.Ako raste sporo,ako je nejaka,fali joj ili svetlosti ili hrane.

Znači svaki put kad odete slobodno je dobro zalijte,jer kod outdoor uzgoja nećete biti toliki problem ako jednog momenta bude viška vlage,kao što može da bude kod indoor-a.Biljku možete hraniti na više načina sa više vrsta hrane.Može se hraniti preko korena(zalivanjem) ili preko lista(prskanjem).

Najjednostavnije je kupiti u poljoprivrednoj apoteci ili cvećari najkvalitetniju hranu za cveće u tečnom stanju.To nije skupo rešenje a može sasvim dobro da posluži.Postupite po uputstvu na flašici i nećete pogrešiti.Ako nemate problem sa finansijama onda kupite dve vrste hrane - za vegetativnu fazu i za fazu cvetanja.Biljku možete obrezivati ali o toj temi ćemo posebno pisati,jer ukoliko sve ostalo uradite kako treba bićete sasvim zadovoljni i bez obrezivanja.

Svaki put kada obiđete biljku obratite pažnju da li ima nekih "čudnih" promena.Moguće je da je napadnu insekti ili neko gljivično oboljenje.Ovo nije čest slučaj ali je moguć.Temu buba i oboljenja ćemo posebno obraditi. Da ponovimo Vaš je zadatak da samo pomognete prirodi,tj. da je oponašate kad ona sama zakaže.

5.Cvetanje teorijski može da počne 21.Juna,od kada dan postaje sve kraći.Međutim,najčešće cvetanje će početi krajem Jula ili početkom Avgusta."Okidač" za cvetanje je noć.Kada se dan skrati a noć produži na nekih 12 i više sati,biljka dobija "signal" da prolazi lepo vreme,da dolazi jesen i da treba da cveta.Ovo je poslednja faza kod uzgoja biljke i traje od 8-10 nedelja,zavisno od vrste i uslova.Biljka može da proizvede ženski ili muški cvet,a moguće je da se desi i jedno i drugo tj. da biljka bude hermafrodit.Za upotrebu u našem slučaju dobra je samo ženska biljka. Na početku cvetanja biće malo cvetova a prepoznaćete ih tako što ćete videti nešto nalik na bele "dlačice".

Vremenom će ih biti sve više,a pojaviće se i kristali koje biljka luči iz svojih žlezdi.Kada biljka uđe u fazu cvetanja,njen vegetativni period je gotov i ona neće više rasti(možda koji cm ali ništa značajno).Svu energiju će usmeriti na cvet.U ovoj fazi zalivanje treba da proredite i da zalivate samo kad vidite da je neophodno.

Takođe trebalo bi je obavezno prehranjivati da bi dobili što bolji kvalitet i veći prinos.U poslednjih 10-15 dana cvetanja biljku nemojte uopšte zalivati niti hraniti(tako će iscediti maksimum iz sebe).Cvetanje je gotovo uglavnom sredinom ili krajem Septembra,a prepoznaćete da je gotovo kada većina onih "dlačica" koje su bile bele promene boju i potamne,a biljka izgleda kao da umire (lišće žuti,ono najveće otpada,a biljka kao da se lagano suši).

Nemojte biti nestrpljivi i sačekajte da se cvetanje završi do kraja,jer može biti velike razlike u kvalitetu ako požurite sam par dana,a kamoli nedelju ili dve.Po ko zna koji put ponavljam pustite prirodi da obavi svoje. Evo u prilogu nekoliko sličica cvetova (kod nas poznatijih kao HED,pretpostavljam da potiče od engl. head=glava).

Cvet sredinom faze cvetanja:

Cvet na kraju faze cvetanja:

6.Prepoznavanje i odstranjivanje muških biljki je vrlo značajno ukoliko želite da dobijete vrhunski kvalietet i količinu na ženskoj biljci.Ukoliko ne odstranite mužjake oni će oprašiti cvetove na ženskoj biljci i onda ćete imati gomilu semenki na koje će biljka potrošiti dragocenu energiju,tako da ćete izgubiti na kvalitetu i količini prinosa.Muška biljka uvek procveta pre ženske tako da možete reagovati na vreme.

U periodu početka cvetanja.Ukoliko ste u mogućnosti obilazite biljke svakodnevno.Ako zakasnite jedan dan može doći do neželjenog oprašivanja.Preciznije o ovome pogledajte na slijedecem linku.

7. Kada ste procenili da je faza cvetanja završena možete konačno ubrati plodove svoga truda.Najbolje je ako možete da izvadite celu biljku i da je okačite naopako(koren gore) u nekoj mračnoj,suvoj prostoriji(dobro bi bilo da ima promaje).Sušenje traje 10-ak dana.Videćete i sami kada je dovoljno suva,a to je otprilike kad je stabljika suva i lako se lomi.Obavezno je da bude dobro osušeno da kasnije ne bi došlo do pojave buđi.

Kada ste sigurni da je suva najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj tegli ili slično,na tamnom i hladnom mestu.S vremena na vreme otvorati teglu da se malo provetrava i da kontrolišete da nije krenula buđ.Napomene : Gajenje trave tretira se kao krivično delo u SCG - sami preuzimate odgovornost za svoje postupke - budite strpljivi i uporni - trudite se da samo Vi znate za Vašu "akciju",zbog sigurnosti biljki ali na prvom mestu zbog Vaše lične sigurnosti - gajite samo za svoje potrebe,nikako u komercijalne svrhe - nemojte davati maloletnim osobama plodove Vašeg truda - ako imate mogućnosti slobodno eksperimentišite malo sa biljkama,tako ćete najbolje saznati šta treba da radite - ovo je amaterski vodič u kome su obrađene samo osnovne stvari vezane za outdoor uzgojPriprema Zemlje


Ja ču malo u vezi zemlje opčenito unutra a moj prijatelj iz Srema malo više o vanjskoj pripremi. Ja sam pristalica sterilne kupovne zemlje.Budite oprezni da je PH od 5,5 pa do max 6,5.Ako imate na izbor bio zemlje super inače imaju sve više manje glavni dodatak of nutrients(đubrivo) i to razmerje N-P-K i dodatak Ca,Mg,Fe,Mangan..

Pošto za lepu biljku treba prije svega dobar korenski sistem.A on treba dosta kisika treba zemlji dodavati za zračnost PERLIT i VERMULIT.To možete nači najeftinije u tvornicama izolaciskog materijala,ovde košta 200 l vermulita 8 eura znači to je kod vas dosta jeftinije. Zamena u nuždi je fini pesak,šljunak,koren od drveta i malo krupniji pesak pomalo.

O drenaži smo več nešto rekli to je dobar sloj peska-šljunka za odtok suvišne vode. Ja odprilike upotrebljavam ova razmerja zavisi kolko puta ču da presađujem. -KORENSKI SISTEM RAZVOJ 50% zemlja za klone( to je isto kao kad baka pusti u vodi odrezanu grančicu ruže da pusti koren pa u zemlju ali o toj temi posebno)30%-35%perlita a ostalo vermulit. KOD VEGETATIVNE FAZE stavim malo više % zemlje jer je biljci potrebna zemlja za brzi rast.

Onda kad pocne cvetanje oko 18 dana ,zavisi od vrste i vidim spol-ženski cvet opet u veču posudu zavisi kolko mi se sviđa biljka tolko ču joj dati pažnje. U TOJ FAZI je opet dobro imati malo više zračnosti to znači viši % perlita i vermulita.

Uz normalno zalivanje sa dodavanjem 3% VODONIKOVOG PEROKSIDA(medicinski za dezinfekciju u svakoj apoteci)neko ko ima dobar odnos sa kemijom neka molim objasni kemijsku reakciju KISIKA prilikom zalivanja.

Svejedno te molekule kisika se vežu na koren i tako sprečavaju mogucu prevlažnost i daju korenu neophodan kisik Uglavnom takva zemlja radi ko sat. Izvinjavam se za morebitne(moguce :)) greške -ako jih ima popraviču

Ako očeš da pušiš nešto što je ludo dobro i pored čak ublažuje posledice neke bolesti ima ti da radiš oko biljke, moraš joj dati 6-7 puta više nego što bi ona imala u prirodi-OPTIMALNI UVJETI Naprimer u vazduhu ima oko 3-4% CO2 e sad kad ti njoj dodaš 100% nema tog đubriva što radi kao ono što je izmislila priroda.


Post je objavljen 13.08.2005. u 20:38 sati.