Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/robybaggio

Marketing

Il Fenomeno na Bačvicama

U Split u srijedu dolazi do sada najveće nogometno ime koje je taj grad ikada imao prilike vidjeti. Split je do sada vidio velike protivnike Hajduka, Hrvatske i Jugoslavije, ali fenomena još nije. Fenomen dolazi u srijedu. OK, malo je deblji nego što je nekoć bio, ali kvaliteta je još uvijek tu. Fenomen je samo jedan - Ronaldo Luiz Nazario de Lima.
U Europi se prvi puta ozbiljnije čulo za njega oko 1996. godine kada su se čuli povici da je Mathias Sammer nezasluženo dobio nagradu za najboljeg igrača Europe jer je jedan mladi Brazilac zabio previše golova za PSV u nizozemskoj nogometnoj ligi. Na nagradu nije dugo čekao jer ju je dobio sljedeće sezone u Barceloni. Sezona iz snova za njega (34 gola u 37 utakmica), za navijače Barcelone (unatoč tome što nisu bili prvi) i za sve ljubitelje nogometa u Hrvatskoj koji su ućivali u velikim derbijima Ronaldove Barce i Šukerovog Reala. Sa Barcom je Ronaldo ipak uzeo Kup kupova i onda napravio možda i pogrešku karijere. Otišao je iz Barcelone kada je bio na vrhuncu nakon samo jedne sezone u milanski Inter. Tamo je briljirao u prvoj sezoni, ali nažalost opet ostao bez prvenstva. Utjeha je opet bio europski trofej, ovoga puta Kup UEFA. Kao i prošle sezone, bio je strijelac u velikom finalu. Završetak te sezone donio doveo ga je kao najveću svjetsku nogometnu zvijezdu na SP u Francuskoj. Njegovo prvo pravo SP jer je prethodno osvajanje 1994. godine odgledao s klupe jer je bio premlad da istisne iz sastava tada nedodirljvog Romaria. Brazilska i svjetska javnost postavile su pred Ronaldov Brazil imperativ - ili naslov ili ništa! Definitivno najjači brazilski sastav nakon 1970. (jači i od pobjedničkoga 1994.) imao je uz Ronalda imena poput genijalca Rivalda, sjajnoga Roberta Carlosa, ali i prekaljene borce poput Dunge i Bebeta. Put do finala bio je relativno lagan (4 gola Ronalda), a poslastica je bila najbolja utakmica prvenstva, ona protiv Nizozemske. Brazil je izišao iz tog dvoboja kao pobjednik nakon udaraca sa bijele točke iako je utakmica vrlo lako mogla otići na stranu narandžastih (naime Kluivert je pogodio samo jedan od valjda 50 udaraca glavom). U mitskom finalu na Stade de Franceu prije početka utakmice nevjerica jer na semaforu piše da Ronaldo ne igra. Nakon nikada razjašnjene situacije Ronaldo se ipak pojavljuje na terenu, ali potpuno nemoćan i blijed gleda kako Francuzi demoliraju Brazila sa 3:0 i ostavljaju trofej u Francuskoj. Da je Ronaldo znao što ga tek čeka, mislim da bi i tu utakmicu letio terenom...
A ono što ga je čekalo bile su 3 mučne godine prepune ozljeda nesretnog koljena i izbivanja s terena. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se potpuno zdrav u sastav Intera vratio tek uoči sljedećeg SP, dakle nakon 3 i pol godine!U finišu sezone daje 7 golova u prvenstvu i sa tada fenomenalnim Christianom Vieriem konačno tvori čuveni "Vieraldo" dvojac u vrhu napada Intera. Šok slijedi u zadnjoj utakmici sezone kada Inter sa neprepoznatljivim Ronaldom i Vieriem gubi prvenstvo protiv prežaljenog Lazia. Gori uvod u SP u Japanu i Koreji Fenomen nije mogao ni poželjeti...
...a kad tamo - naslov prvaka! Ronaldo zabija 8 golova u 7 utakmica i veličanstveni trojac Ronaldo-Rivaldo-Ronaldinho dovodi Brazil do titule. Ronaldo blista u polufinalu i finalu gdje zabija sve golove za Brazil i sa najružnijom frizurom u povijesti nogometa ulazi u povijest. Uspjeh je konačno tu - Fenomen je naplatio sve patnje i izgubljene trofeje, najveći trofej je konačno u rukama. Najbolji igrač SP nije Ronaldo već njemački supergolman Kahn, ali i žućo se mora pokloniti Fenomenu jer mu je zabio oba gola u finalu!
Nakon toga slijedi Ronaldov najružniji potez karijere. Navijače Intera (uključujući i mene), ostavlja na cjedilu i odlazi u Real Madrid. Tamo nastavlja bušiti mreže i konačno osvaja nacionalni naslov prvaka koji mu je bježao u PSV-u, Barci i Interu. Tamo igra i danas, ali špekulacije o transferu postaju sve glasnije.

Pošto me ovih dana neće biti (možda gazim riječ i idem na utakmicu) ovo je moj uvod u utakmicu Hrvatske i Brazila. Osim Fenomena na Poljudu će po svemu sudeći igrati Adriano, R. Carlos, Juninho, Robinho i ostala ekipa. Ronaldinha nema, ali znalo se da će netko morati otpasti. On trenutno jest najbolji, ali samo je jedan Fenomen. Uživajte u utakmici!

Post je objavljen 12.08.2005. u 22:23 sati.