Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ateizam

Marketing

Probni post

Brajša skrivala kuharov dnevnik
Pretraživši kuću Jelene Brajše policija je pronašla dnevnik bivšeg kuhara iz Caritasovog doma Alojzije Stepinac za koji je Brajša tvrdila da ga nema
ZAGREB – Mijo Penić, bivši kuhar iz Brezovice, lišen je slobode i u petak predvečer priveden dežurnoj istražnoj sutkinji Vandi Senti, koja ga je saslušala i odredila mu 48-satno zadržavanje. Do dokaza protiv Penića policija je došla pretresom stana Jelene Brajše, ravnateljice zagrebačkog Caritasa u odlasku, gdje je pronađen original dnevnika bivšeg kuhara Mije Penića, koji se u medijima i prije spominjao kao jedan od mogućih počinitelja silovanja djece.
U dnevniku, kako doznaje Vjesnik, Penić veoma iscrpno opisuje silovanja i bludne radnje koje je, pretpostavlja se, počinio tijekom svoga boravka u Domu Blaženi Alojzije Stepinac u Brezovici. Dnevnik pronađen u stanu Jelene Brajše navodno je prepun najgnusnijih i veoma iscrpno opisanih detalja kuharovih nedjela.
Kako neslužbeno saznajemo, nedugo nakon što je policija u četvrtak pretresla Brajšin stan i pronašla dnevnik, Brajša se, tvrde Vjesnikovi izvori, gotovo onesvijestila, da bi joj predvečer pozlilo te je vozilom Hitne pomoći prevezena u Klinički bolnički centar Rebro. U petak navečer još je bila u bolnici.
Takva burna reakcija Jelene Brajše nimalo ne čudi, budući da dnevnik, osim Mije Penića, najvjerojatnije teško inkriminira i samu Brajšu. Naime, ona je još prije nekoliko tjedana, na izravno novinarsko pitanje je li ikada čitala spomenuti dnevnik, kazala kako ga nije čitala, te dodala da ga nikada nije odnijela kući. Isto je, kako doznajemo, kazala i policiji tijekom obavijesnih razgovora koji su u proteklih mjesec dana s njom obavljeni. Tako postoji, kako tvrde pravni stručnjaci bliski istrazi, osnovana sumnja da je Jelena Brajša, skrivajući dnevnik, odnosno tragove mogućeg počinitelja, počinila kazneno djelo iz članka 38. Kaznenog zakona, dnosno prikrivala tragove kaznenog djela i počinitelja, za što je sankcionirana kazna od tri godine zatvora.
Laički kazano, Brajšu bi se, na temelju dokaza iz pronađenog dnevnika, moglo teretiti za svojevrsan oblik sudioništva u zločinu. Naime, Brajša je do sada decidirano tvrdila da dnevnik ne samo što nikada nije odnijela kući, nego ga nije ni pročitala, te da je Peniću uručila otkaz samo zbog toga što je shvatila da potkrada ustanovu.
Inače, uhićeni Penić je nakon odlaska iz Brezovice u Krašiću, u svojoj obiteljskoj kući otvorio dom za starije i nemoćne osobe »Plava kuća«, a povremeno se, navodno, bavio skidanjem uroka i egzorcizmom. Po pričama sumještana, u Krašiću nije bio omiljen, ljudi su ga smatrali čudakom, a pripisivalo mu se i nevraćanje posuđenog novca, te ucjene.
U Brezovici je Penić, po dosadašnjim spoznajama, radio svega tri mjeseca, živeći u malom stanu unutar zgrade. Po iskazima nekih svjedoka, kuharov dnevnik pronašle su prije nekoliko godina dvije zaposlenice Brezovice, koje su ga, dva dana nakon pronalaska, predale Jeleni Brajši. Ona je, tada, navodno, pročitala Penićeve zapise, zgrozila se i otjerala ga iz Doma. Kasnije je sve to opovrgnula.


Post je objavljen 28.07.2005. u 06:37 sati.