Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Krvavi novac za privatne džepove

OVO JE DODATAK SA T-PORTALA

Krvavi novac za privatne džepove

Da smo, unatoč tome što nam se političari hvale kako smo uređena pravna država, Divlji zapad u njegovoj najranijoj i najprimitivnijoj fazi, potvrdilo je posljednje priznanje odgovornih s Veterinarskog fakulteta

Nad nesretnim biglovima, kojima se očito treba oprati prljavi novac farmaceutskih tvrtki koje, kad ne mogu u vlastitoj zemlji i s vlastitim 'znanstvenicima', pronađu u drugim zemljama one koji će to učiniti za šaku dolara, testiranje je već napravljeno.

Još prije desetak dana pod vodstvom razvikanog prof. dr. Slobodana Vukičevića s Medicinskog fakulteta, kojeg ćemo prije svega pamtiti baš po ovome, i prof. dr. Antuna Brkića s Veterinarskog, nemoćnim petomjesečnim štencima prepiljene su noge.

Testiranje koje su oni navodno radili već je obavljeno nad životinjama i ljudima, tako da svi njihovi izgovori da su radili u korist znanosti očito padaju u vodu. Sada sve izglednijom postaje priča da je ovdje riječ o obavljanju određenih prljavih poslova za farmaceutsku američku industriju.

Vezama s njom dr. Vukičević se prije par godina i sam javno hvalio.

Sumnje da su sve napravili mimo i protiv svih zakona, posebno onog o dobrobiti životinja, sve su bliže potvrdi. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrilo je Vukičeviću znanstveni projekt 'Učinkovitost i mehanizmi djelovanja BMP-6 u liječenju osteoporoze'. No, vrlo je važna činjenica, koju posebno naglašavaju u spomenutom ministarstvu, da se testiranja mogu provesti 'isključivo i jedino na štakorima i miševima'.

Psi se nigdje ne spominju. A istraživanje je provedeno upravo nad njima.

Dakle, propisi se nisu poštivali. Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Dragan Primorac poručio je da će provesti istragu i odgovorne kazniti, a ako bude elemenata za kazneni progon, obećao je da će njegovo ministarstvo reagirati promptno kao i uvijek dosad.

Vukičević i Brkić sad se peru da je riječ o drugom projektu. Taj drugi projekt, vrlo srodan Vukičevićevom, prijavio je Brkić s Veterine. Razlog je jednostavan – Ministarstvo ne odobrava dva paralelna projekta jednoj osobi, posebno ne dva toliko srodna, da ne kažemo identična.

Za taj drugi projekt Brkić nije dobio novac, ali ga je uredno počeo provoditi. Malim psećim nesretnicima, sa svojim pokroviteljem i sudrugom u zlu dr. Vukičevićem, požurio se polomiti kosti.


Vlasnici ovih umiljatih psića pridružili su se prosvjedima za zaštitu njihovih nemoćnih 'rođaka' na Veterinarskom fakultetu

Protiv toga ustao je i bivši ministar zdravstva, sam ugledni znanstvenik i stručnjak, prof. dr. Andrija Hebrang. Najavio je podnošenje kaznenih prijava.

Dr. Vukičević tvrdi da je istraživanje mogao provesti u Americi ili Austriji. Mi se pitamo zašto nije. Kad je toliko tražen, zašto je u smrad umočio baš zagrebački Medicinski i Veterinarski fakultet i Hrvatsku?

Jasno je zapravo da je u Hrvatskoj, nažalost, lov u mutnom još uvijek moguć. I jeftin. Tako više tog prljavog i krvavog novca ostaje za vlastiti džep. Zato je jasno zašto je izbor pao na nas. Vani to puno teže prolazi, i ako se otkrije, puno, puno se skuplje plaća.

No, koliko god smo ovih dana žalosni zbog malih, jadnih štenaca kojima su, usput rečeno, ozljede koje su im učinili 'znanstvenici' već zarasle, a o zlodjelu svjedoči tek obrijana dlaka, pitamo se mogu li pojedinci, razvikani znanstvenici, takvo nešto provesti i nad ljudima? Nad nesretnicima koji zbog teškoća u razvoju nisu u stanju reći što im se radi?

Koliko god to pitanje, koje se ovih dana može čuti od mnogih ljudi, izgledalo monstruozno, ipak nam se čini realnim u državi u kojoj je, nažalost, ipak sve moguće. Pa i masovno sakaćenje pasa u znanstvene svrhe!

Ili će nas možda vlast ovih dana demantirati i reći dosta, odnosno poduzeti odgovarajuće mjere protiv onih koji nisu poštivali zakon i koji su počinili zločin?

Pitamo se hoće li rektorica Zagrebačkog sveučilišta, čiji su sastavni dio i dvije problematične i osramoćene ustanove, Veterinarski i Medicinski fakultet, smijeniti dekanicu jednog od njih, Ljiljanu Pinter, koja je, dok su svi drugi već znali sve, uporno ponavljala da nema pojma ni o čemu. Po novom zakonu, rektorica Helena Jasna Mencer to može učiniti. Čekamo hoće li!

T-Portal


Post je objavljen 17.07.2005. u 23:36 sati.