Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/powerandglory

Marketing

Proglašenje Nezavisne Države Hrvatske

Image Hosted by ImageShack.us
U Kraljevini Jugoslaviji prekinuta je tisućljetna nit hrvatske državnosti. Ukinut je Sabor. Nije se smjelo isticati hrvatsko znakovlje, itd. Cijeli hrvatski narod, u domovini i onaj izvan nje, imao je samo jednu jedinu misao: osloboditi se velikosrpskoga jarma i stvoriti samostalnu hrvatsku državu. To su znali i Nijemci i Talijani, pa su računali s time da bi Hrvatima trebalo dati autonomiju, i tako bi stvorili njima odanu domaću vlast.
Najveću popularnost među Hrvatima u domovini imao je dr. Vladko Maček. U narodu uživao naziv vođe hrvatskoga naroda. Na drugu stranu, izvan domovine, najpoznatiji je bio Poglavnik Ustaškoga pokreta dr. Ante Pavelić.
Mačekova politika bila je mirotvorna i demokratična. Smatrao je da se sve može postići mirno i diplomatski. Kao vođi hrvatskoga naroda Nijemci su mu ponudili vodstvo hrvatskog naroda u novoj hrvatskoj državi, nu Maček je zbog dva razloga odbio njemačku ponudu. Jedan je bio što nije vjerovao u konačnu pobjedu sila Osovine, a drugi je bio što nije želio biti na čelu vazalne države.
Budući da je odstupio njemački kandidat, u Italiji je već dulje vrijeme djelovao i osnivao logore dr. Ante Pavelić, vođa ustaša. Njegova se politika uvelike razlikovala od Mačekove. On je bio sklon revolucionarnim metodama. Želio je pod svaku cijenu slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, u kojoj bi vlast imali samo Hrvati. Nijemci su ipak pristali poduprijeti kandidata iz Italije ali s rezervom.
Pavelić je vrlo pomno pratio sve događaje u Kraljevini Jugoslaviji i bio je dobro pripremljen svaki tren, od kada je počeo napad na Jugoslaviju, sa svojim ustašama ući na hrvatski teritorij i preuzeti svu vlast. Povremeno je, preko talijanskog Radija, slao poruke hrvatskomu narodu i pripremao ga za veliki događaj, uspostavu slobodne Nezavisne Države Hrvatske, na cjelokupnu hrvatskom povijesnom teritoriju. U Hrvatskoj se u doba napada na Jugoslaviju nalazio Pavelićev izaslanik, umirovljeni austro-ugarski pukovnik Slavko Kvaternik. On je stvarao podlogu za Pavelićevo preuzimanje vlasti. Prve naznake uspostave hrvatske države već su se pokazale 8. travnja 1941. g. kada su hrvatski vojnici kraj Bjelovara otkazali poslušnost svojim zapovjednicima, Srbima, pa su ih razoružali i uhitili. Ti su vojnici tada otišli u Bjelovar i ondje se izjasnili za Nezavisnu Državu Hrvatsku. Bjelovarski gradonačelnik pozvao je sve građane da svoje kuće ukrase hrvatskim zastavama, što su oni i učinili.
Dana 10. travnja 1941. g. Kvaternik se nalazio u Zagrebu u svomu skloništu. Njemačka Druga armija okupljala se u Grazu, a 49. korpus preko Dravograda išao je prema Celju, 51. prema Maceljskom gorju, zapadno od Varaždina. Jedna tenkovska divizija ušla je kraj Barča u Jugoslaviju i razbila Slavonsku diviziju i istoga dana bez ikakva otpora ušla u Zagreb. U tim akcijama njemačku vojsku su potpomogli i ustaše.

Kada je njemačka vojska, poslije podne, desetoga travnja ušla u Zagreb, pukovnik Slavko Kvaternik, u 16. sati, preko Radio-postaje Zagreb, u ime Poglavnika Ustaškoga pokreta, dr. Ante Pavelića, proglasio je Nezavisnu Državu Hrvatsku ovim riječima:

HRVATSKI NARODE!

BOŽJA PROVIDNOST I VOLJA NAŠEG SAVEZNIKA, TE MUKOTRPNA I VIŠESTOLJETNA BORBA HRVATSKOG NARODA I VELIKA POŽRTVOVNOST NAŠEG POGLAVNIKA DR-a ANTE PAVELIĆA TE USTAŠKOG POKRETA U DOMOVINI I U INOZEMSTVU, ODREDILI SU DA DANAS PRED DAN USKRSNUĆA BOŽJEG SINA USKRSNE I NAŠA NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA.

POZIVAM SVE HRVATE, U KOJEM GOD ONI MJESTU BILI, A NAROČITO SVE ČASNIKE, DOČASNIKE I MOMČAD CJELOKUPNE ORUŽANE SILE I JAVNE SIGURNOSTI DA DRŽE NAJVEĆI RED I DA SVI S MJESTA PRIJAVE ZAPOVIJEDNIŠTVU ORUŽANIH SNAGA U ZAGREBU MJESTO GDJE SE NALAZE TE DA CIJELA ORUŽANA SNAGA SMJESTA POLOŽI ZAKLETVU VJERNOSTI NEZAVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ I NJENOM POGLAVNIKU. CJELOKUPNU VLAST I ZAPOVJEDNIŠTVO CJELOKUPNE ORUŽANE SILE PREUZEO SAM DANAS KAO OPUNOMOĆENIK POGLAVNIKA!

BOG I HRVATI! ZA DOM SPREMNI!
Post je objavljen 15.07.2005. u 10:46 sati.