Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uspjeh

Marketing

Kvadrant protoka novca

Jedan od razloga financijske borbe većine ljudi je nerazumijevanje načina na koji novac djeluje. Da bi postali bogati ili barem riješili svoje financijske probleme trebate prijeći na desnu stranu kvadranta. Što to znači?

U knjizi Kvadrant protoka novca Robert Kiyosaki objašnjava razliku između zaposlenika i poduzetnika, bogatih i siromašnih, između onih na lijevoj i desnoj strani.

Ta razlika leži u činjenici da osobe u svakom kvadrantu žive na svoj jedinstven način. Svatko od njih ima svoje vrijednosti, svoj mentalni sklop, svoje snage i slabosti, interese, vještine, puteve obrazovanja.

Put do uspjeha i financijske slobode vodi od lijeve do desne strane. To zahtjeva prije svega promjenu - promjenu onoga što smo mi u svojoj najdubljoj srži. A to je najteže i malo je takvih koji su spremni na toliku promjenu. Ali zato i ima samo malo onih koji su bogati i financijski slobodni.

ŠTO JE KVADRANT PROTOKA NOVCA?
Slovo u svakom kvadrantu znači:

Z - zaposlenik (E - engl. Employee)
S - osoba koja obavlja samostalnu djelatnost (S - engl. Self-Employed)
P - poduzetnik (B - engl. Business Owner)
U - ulagač (I - engl. Investor)

Svatko se nalazi u onom kvadrantu iz kojeg dobiva većinu svojih prihoda. Npr. ako ste liječnik i radite u nekoj bolnici onda ste "Z" (zaposlenik). Ako ste liječnik sa vlastitom ordinacijom i zapošljavate osoblje da radi za vas onda ste "S" (osoba koja obavlja samostalnu djelatnost). Ako liječnik postane vlasnik klinike u kojoj zaposli druge liječnike da rade za njega onda je taj liječnik poduzetnik koji posjeduje vlastiti posao i on ne mora raditi ako to ne želi. I na kraju, liječnik može ulagati u nečiji posao, dionice, nekretnine i dobivati prihode kao ulagač "U".

Dakle, da bismo otkrili u kojem se kvadrantu nalazimo moramo utvrditi odkuda dobivamo većinu svojih prihoda.

izvor: R. Kiyosaki: Kvadrant protoka novca

Post je objavljen 11.07.2005. u 23:27 sati.