Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/massa

Marketing

Lassie se vraća kući

Prva vijest stiže preko general channel-a u Loch Modan-u. Ako ne znate o čemu pričam nije ni bitno. "Some bombs have just exploaded in London". Jedan od prvih komentara: "Why don't those guys play battlefield? They can blow up anyone they want there." Moj odgovor: "Maybe they can't because Americans and British are playing battlefield in their homes". Xiola kaže da je ljuta. Ništa čudno. Svi smo mi ljuti kad se nešto nama dešava. U House of parliament se može čuti "We have a long history of dealing with terrorism". Niko ne dodaje "We have a long history of oppression". Evropa je istina sredinom prošlog stoljeća stenjala pod Hitlerovovom čizmom nekoliko godina. Ali pola svijeta je to isto činilo pod Elizabethinom stoljećima! Teflon Tony, kojeg su savjetnici očigledno na kraju ipak uspjeli odvojiti od stvari koje su mu bitne, u ulozi za Grammy-ja izjavljuje "We will not let them change our values, or our way of life". Nije li upravo u njima problem?

Britanija bez prekida postavlja bombe u Iraku od 1991. Koristi istina drugačija sretstva transporta, ali semantika tu uistinu nije bitna! Ma koliko vas uvjerivali drugačije. Baca ih i danas nakon što ga je oslobodila do temelja. Ovakav odgovor je potpuno u skladu s britanskim vrijednostima i načinom života. Jedino čudno je što se moralo toliko čekati na njega. Možda sam ja neinformiran, ali čini mi se da nitko ne postavlja bombe u Shtokholm-u, ili diže u zrak Švicarske ambasade. Čista slučajnost? Ron-u koji se vozi njime će prizor rascvjetalog doubledeckera možda biti najpotresniji prizor koji je vidio u životu. Ali meni koji to ovaj put promatram sa strane teško da će rangirati sa slikom umjetničkog imena Oslobođena Fallujah, na kojoj se kuća s jednim koliko toliko čitavim zidom može nazvati dobrostojećom.

Što se Tony-ja tiče, baš kao i njegovom gazdi preko veliko bare, čisto sumnjam da mu je ovo teško palo. Dobar izgovor za uvođenje represivnih mjera protiv vlastitog naroda i nastavak provođena politike koja svoje korjene vuče još od germanske invazije evrope. Bussiness as usual for Tony, s dodatkom argumenta kojim može začepiti usta onima koji bi se tome usprotivili.

Post je objavljen 08.07.2005. u 15:13 sati.