Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kronotvorije

Marketing

Priručnik: Kako se spasiti napadne li vas morski pas!

UVOD:

Ponukan nedavnom izjavom jednog pulskog domoroca, vjerojatno krijumčara školjkama, kako je imao bliski susret s velikom bijelom psinom, poznatijom kao psinom ljudožderkom, odlučih sastaviti jedan mali priručnik koji će vam pomoći da spasite živu glavu (ili ulovite nešto za večeru) sretnete li se ikada oči u oči s ovakvom ili nekom sličnom nemani.

Inače, u našem, više-manje plavom, jadranu obitava 29 vrsta morskih pasa koji su se u nedavnoj anketi, provedenoj od strane jedne istraživačke kuće, svi redom izjasnili kako za hranu preferiraju planktone, a ljudska vrsta ih uopće ne zanima, dapače vole ju izbjegavati jer im se prilikom međusobnih susreta ne sviđaju pretjerano naši histerični ispadi!

Dakle, kao jedini mogući zaključak o nedavnom pokušaju širenja masovne panike nameće mi se ideja da je autohtoni ronioc (ili ronilac, kako se to već piše) ili bio napušen ili je u biti prikriveni afganistanac koji je ovim činom pokušao sabotirati hrvatsku turističku sezonu i tako izvesti jedan jako neobičan teroristički napad. Veća je vjerojatnost da se otvore druge cijevi tunela na Dalmatini nego da vas na našoj obali, tj. nekoliko metara od obale napadne morski pas!

Dakle straha nema! A tako ni potrebe za ovim mojim priručnikom. No, može vam poslužiti ako ste bogati i idete na odmor negdje u Australiju, Ameriku ili negdje drugdje gdje pred tunelima nema kilometarskih kolona, te je samim time i veća vjerojatnost da vas napadne morski pas!


PREVENCIJA:

Kao prvo, kako uopće izbjeći susret s slanovodnim psom? Nikada, ali nikada nemojte plivati u blizini ili usred čopora najdraže hrane morskih pasa – tuljana, morskih kornjača ili lavova (također morskih), kao ni u blizini ljudskih primjeraka koji svojom siluetom neodoljivo podsjećaju na ove životinjske primjerke! Poželjno je izbjegavati i napučene pličake gdje morski psi postaju jako živčani, a samim time i agresivni, zbog velikog broja ruku i nogu koje se praćakaju! Također nije poželjno da se krvavi kupate u vodi jer morski psi osjete kap krvi u milijun kapi vode, i eto ih odmah na poprište događaja.

ŠTO AKO?

Što ako se ipak iznenadno nađete oči u oči ili oči u leđa s velikim bijelim, ili nekom drugom psinom neke druge boje? Bilo bi najbolje da mu pri iznenadnom susretu, iz duge devetke sprašite metak u ralje i zaplivate prema obali brzinom hidroglisera. No, ne smetnite s uma da je veći dio vatrenog oružja pod vodom beskoristan, a isto tako sumnjam da na plažu idete naoružani do zuba. Osim naravno ako kojim slučajem niste jedan od onih što na sebi na plažu nosi par kila zlata. Vjeujem da oni nose i oružje. Evo analize nekoliko alternativnih metoda samoobrane:

Prije nego zaista počnemo, sjetite se one narodne... protunapad je najbolja obrana... dakle, razmotrit ćemo par pasivnih i par aktivnih obrana:

1. Pretvarajte se da ste mrtvi

Pasivna metoda – analogna spasenju od medvjeđeg napada. Ovisi o situaciji. Jer, ako vas još nije prije napao i samo nekako kruži oko vas i čeka, to bi se moglo pokazati dobrom idejom. No, u drugom slučaju, pogotovo ako krvarite, bit ćete njegov sočni zalogajčić u sekundi. Naime, osjeti li da ste tu, a pogotovo ako tog dana nije ništa jeo, postajete ugodan zalogajčić u svakom slučaju.

2. Ispričajte mu svoju životnu priču

Polupasivna metoda. Prije nego se snađe, iznenadite ga pričom o svom ubitačno dosadnom životu. Uspijete li ga uhvatiti na krivoj peraji, ostat će zbunjen, u početku će slušati vaš govor, cijelo vrijeme gledati vas poprilično zbunjeno, a nakon nekog vremena zbrisat će glavom bez obzira. Nećete ni primjetiti da je nestao.

3. Mlatite veslom po površini

Aktivna medota – priprema protunapada! to je najgluplje što možete učiniti jer ako je u blizini postojala psina kojoj ste promaknuli, vratit će se u sekundi. Naime, morski psi zapravo su vrlo lijene životinje i u većini slučajeva napadaju samo slabe, ozlijeđene ili mladunčad, baš kao i hijene. Udaranjem po vodi dajete znak da ste nervozni i uplašeni. Napast će vas u trenu, ali to nam je i cilj, jer želimo ga napasti i riješiti ga se zauvijek!

4. Mahnito vrištite i mlatite rukama

Još jedna priprema napada – u slučaju da prethodna nije moguća jer nemate vesla sa sobom. Bolje vam je da inače takvo što i ne pomislite učiniti. Vaše će mahanje sigurno privući sve morske pse u blizini. Ako ih mahanje i ne privuče, sigurno ćete ih dozvati vrištanjem. Naime, zvuk se pod vodom izvrsno širi i morskim ćete psima zazvučati kao da plačete i da ste u nevolji. Metoda za koju sam uvjeren da je djelotvorna u sto posto slučajeva.

5. Iskopajte zvijeri oči

Aktivni protunapad, slijedi nakon uspješno provedena prethodna dva koraka. Za ovu ste metodu sigurno čuli, no nisam baš previše uvjeren da je djelotvorna. Prvo, kako ćete neman pogoditi baš u oči, a da vas prije toga ne rastrga na komadiće? Drugo, većina morskih pasa ima sposobnost udubiti svoje oči prije napada i dok se hrane, baš zbog toga da se zaštite od mogućeg protunapada.

6. Tresnite ga šakom po nosu

Aktivni protunapad 2, u slučaju da morski ćuko žmiri. To nije loša ideja. Zapravo, čini mi se da bi se to moglo pokazati najučinkovitijim, pogotovo ako vam je udarac dovoljno snažan. Naime, nos morskih pasa središte je svih senzorskih „aparata“, uključujući i one za smjer. Zaista, tom metodom mogli biste ga dezorijentirati dovoljno dugo da preživite. Ovo je zasigurno najefikasnija metoda.

7. Omamite ga plavim

korištenje tajnog oružja – napad iznenađenja, nešto poput korištenja češnjaka ako govorimo o vampirima! Navodno ih odbija modra galica. Znači vaš vinograd je siguran od napada, zato prije mora u nabavku kod kakvog vinogradara ili u kakvu poljoprivrednu apoteku po tu čarobu, mirišljavu, ugodnu za oči, plavkastu tvar.

8. Šok terapija

Jedna australska firma izmislila je i na tržište plasirala prijenosni uređaj Shark Shield (470 dolara) koji stvara elektroničko polje i šalje vibracije koje morski psi ne mogu podnijeti, a montira se na gležanj plivača. To je umanjena verzija stroja koji je rastjerivao napasnike u sidnejskoj luci tijekom Olimpijskih igara. Osobna tjeralica morskih pasa teška je pola kilograma te ima bateriju koja traje oko dva sata. Psi se mogu najbliže približiti plivaču koji uz sebe ima tjeralicu na oko tri metra, a roniocu se može približiti najbiše na šest metara. Uređaj funkcionira tako što stvara električno polje koje napada živčani sustav morskog psa, djelujući na receptore koje on ima oko njuđka. Što se više približava plivaču, polje djeluje snažnije sve dok pas u jednom trenutku ne doživi snažno grčenje mišića. Uređaj ne djeluje na druge morske životinje ili ljude. Gdje se može kupiti, ne znam, vjerojatno ga ima i na svakom štandu na placu, no to vam ne preporučam da se ne bi ugodno iznenadili kad vas psić potapša po ramenu!

KONAČNI ČIN

Nakon što ste uspješno proveli jednu od aktivnih metoda samoobrane preostaje vam još jedino da iznemoćalog psa ili ostavite da pluta ili došlepate do obale. Ostavite li ga na pučini postoji 99 posto vjerojatnosti da vam nitko neće vjerovati kada budete prepričavali ovaj događaj, tako da je najbolje dovući ga na obalu. Postat ćete heroj plaže pred svim onim turistima koji će vas u nedoumici gledati razjapljenih usta i izbuljenih očiju. Nakon što se slikate sa svojim ulovom možete ga preparirati i postaviti iznad kauča u dnevnoj sobi, s čime pak riskirate da se jednog dana digne iz mrtvih i pojede vas kao u najgoroj noćnoj mori, ili pak vi pojedite njega prvi, što vam opet ne preporučam, jer šteta ga je, a ima ga za kupiti u svakoj malo boljoj ribarnici. No ako ste već zapeli da guštate u mesu koje ste sami upecali, samo naprijed. Meso je dobro i ukusno. Svježe se priređuje na lešo, na brodet ili se prži. Vrlo je dobar i sušen. A kože i jetra se upotrebljavaju tako da možete i zaraditi prodajom dotičnih organa. Sve u svemu, napravili ste dobar posao.

A sad uprite print i ponesite priručnik sa sobom na plažu. Vjerojatno ćete, koliko god bili spremni na to, u trenutku susreta ostati potpuno izbezumljeni i zaboraviti sve što ste pročitali. Zato je najbolje da priručnik uvijek u vodi držite uz sebe i da se prilikom susreta saberete, ostanete hladne glave, uzmete si vremena, još jednom proučite upute i tek tada krenete u akciju. Naravno, budete li to radili na ovaj način, u akciju ćete kretati iz njegovog želuca. Sretno!


Post je objavljen 07.07.2005. u 01:18 sati.