Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Kako je Ivan Zvonimir Čičak lagao o Milanu Levaru


Cicak's lies about Levar - Peratovic Net

Sa zločinima je upoznat i Ivan Zvonimir Čičak, tvrdi Milan Levar u intervjuu Večernjem listu. Čičak je, naime, znao za spaljivanje leševa u sisačkoj Željezari, za spaljivanje na smetlištu u Zadru, za vožnje cisternama Ine, ali to nikad nije rekao. Ne samo zato, jer je kum Tihomiru Oreškoviću, nego i stoga što je rekao da je svake godine predsjednik Tuđman za sljedeću potpisivao djelovanje Čička i HHO-a. Dakle, to su bile koncesije da se prikrije Gospić, zaključio je Levar.

Vjesnik, 11. travnja 2000.


Na ove tvrdnje Milana Levara Ivan Zvonimir Čičak reagirao je u kolumni koju mu je tada objavljivao Nacional:

Već drugog dana «Oluje» objavio sam članak u kojem sam upozorio da njezin rezultat ne smije biti etničko čišćenje

Nekoliko dana poslije gospićkog zločina objavio sam članak pod naslovom «Gdje nestaju gospićki Srbi», a daljnje informacije o Gospiću osobno sam dostavljao haaškim istražiteljima

Vježbalište demokracije

piše Ivan Zvonimir Čičak


Vrlo je zanimljivo da se upravo u ponedjeljak 10. travnja, u glasilu akcije «Kameleon», u Večernjem listu pojavio tekst o Gospiću, gdje se u glavnoj ulozi javlja gospodin Levar. Mala je koincidencija da je iste teze o meni koje on iznosi u Večernjaku iznio prošloga petka i Vjeko Magaš*, kao da su se dogovorili ili kao da je netko uskladio njihove izjave.

Levar, a i Magaš prozivaju me da sam znao za gospićki zločin, ali da ništa nisam poduzimao, dovodeći to u vezu s kumskim odnosima s Tihomirom Oreškovićem. Levara bih podjsetio da sam prvi čovjek koji je u Hrvatskoj, i to u slobodnoj Dalmaciji, nekoliko dana poslije gospićkog zločina objavio tekst pod naslovom «Gdje nestaju gospićki Srbi».

U to vrijeme Levar je bio zajedno s Oreškovićem i onima koje danas optužuje za ratne zločine.

Novac za svjedočenje

Što se tiče daljnjih informacija o Gospiću, njih sam osobno, a i drugi aktivisti HHO-a, dostavljao haaškim istražiteljima, ali o tome, dakako, nismo obavještavali Levara. On osobno zna da sam razgovarao s istražiteljima kad su bili u Zagrebu.

No, nisam mogao omogućiti Levaru i nekim drugim njegovim prijateljima da za svoje svjedočenje dobiju novac, a što su oni tražili. Naime, kad bi bilo tko, na bilo koji način, obeštetio bilo kojeg svjedoka, on bi time prestao biti relevantan svjedok pred Tribunalom.

Sisačka željezara

Što se samog Gospića i Levarove uloge tiče, onda se dosita moramo zapitati kako to da se u subotu u Gospiću pojavljuju haaški istražitelji, što je objavljeno u novinama od utorka, a da gospodin Levar u ponedjeljak, preko glasila akcije «Kameleon» Večernjaka, svraća medijsku pozornost na Gospić.

S gospođom Carlom Del Ponte, a i drugim predstavnicima Tribunala, razgovarao sam o opasnosti koja može prijetiti svakom istraživanju ako se na bilo koji način ide s medijskom pompom oko pojedinih akcija. Prije svega, Hrvatska je još uvijek ranjena od zločina koji su počinjeni nad Hrvatima i instrumentalizacijom je moguće pokrenuti nezadovoljnike da prganiziraju prosvjede i pokušaju blokirati istraživanja Haaškog tribunala. Takve smo jogurt revolucije već vidjeli prilikom prvog dolaska Carle Del Ponte, ili pak prilikom izricanja presude Blaškiću.

Levar je u Večernjaku prozvao i mene tvrdeći da sam znao za spaljivanje leševa u sisačkoj željezari, za spaljivanje na smetlištu u Zadru, za vožnje cisternama Ine, ali da to nikada nikome nisam rekao. Otkud on zna kome sam rekao i što smo poduzeli vezano uz to.

On i Magaš govore iste stvari. Što se tiče sisačke željezare, postoji priča o tome da su hrvatske vlasti nakon akcije Bljesak ondje spaljivale posmrtne ostatke srba izmasakriranih u akcijama hrvatske avijacije koji su u vrećama, posebnim konvojem dovezeni u Sisak i spaljeni. Na žalost, tu informaciju nikad nije bilo moguće potvrditi, a mi se ne bavimo pričanjem pričica.

Javnosti je poznato da je unutar HHO-a vođena istraga, i to puno šira od ovoga detalja, o događajima na području Siska od 1991. do danas.

Relevantni dokazi

Što se pak tiče navodnog spaljivanja leševa na zadarskom groblju, ta informacija nije točna, naši su aktivisti boravili na terenu i pokušali provesti opsežnu istragu o tome, o čemu postoji i materijal. Jednako tako postoji dokumentacija posebni izvještaji o nekim neobičnim događajima na zadarskom groblju. Sve je to vrlo uredno fotodokumentirano, a te sam dokumente, u prisutnosti kolege Prodanovića, predao ondje gdje ih je trebalo predati.

Prema tome neka se gospodin Levar ne postavlja ko sudac, ali ni kao javni cinker koji će denuncirati rad HHO-a i mene osobno. A tome da bi Tuđman svake godine potpisivao djelovanje HHO-a i mene osobno ne želim posvećivati nikakvu pažnju jer to nije samo glupost nego više od toga.

No očito je da i gospodin Levar i Magaš raspolažu nekakvim relevantnim dokazima i činjenicama o masovnim zločinima.

Levar ide tako daleko da izravno optužuje Norca za teške ratne zločine, ubojstva srpskih civila i miniranje kuća.

Čudim se kako to da ni Levar ni Magaš sa svojim informacijama poslije demokratskih izbora nisu otišli ondje gdje su građani ove zemlje trebali i morali otići, a to je MUP ili pak Državno odvjetništvo. Stoga ovim putem pozivam ministra Lučina i državnog odvjetnika Živkovića da pokrenu postupak radi utvrđivanja činjenica vezanih uz javne izjave Magaša i Levara, te da u skladu s onim što od njih doznaju poduzmu i odgovarajuće mjere.

Nacional, 12. travnja 2000.

* Vjeko Magaš, dugogodišnji suradnik Ivana Zvonimira Čička, najprije u HSS-u, a potom u HHO-u. Dobio otkaz u HHO-u pod pritiskom Ivana Zvonimira Čička. S HHO-om vodi radni spor. U tom procesu odvjetnik HHO-a je Veljko Miljević, koji je istodobno i član predsjedništva te organizacije. (op. ž.p.)



The world today needs more people like Ivan Zvonimir Čičak, Emilly
Lau
, Abbas Amir Entezam and Uri Avnery. We needmore civil courage, said Franz Vranitzky while handing out the awardsto the laureates for human rights achievements in 1997.


Osnovna laž koju je u svojoj kolumni o Levaru napisao Čičak je ta da je pokojni svjedok ratnih zločina tražio novac za svjedočenja. Istu je laž, mjesec dana nakon Levarovog ubojstva ponovio i dr Zoran Božić u Hrvatskom slovu.

Mene Levar nikada nije tražio novac za svjedočenje, a da to nije tražio ni od HHO-a posvjedočila mi je Vesna Levar kao i Zdenko Ropac koji je s Levarom bio u HHO 1996. tražeći od Čička da poduzme nešto s gospićkom pričom i svjedocima koji su već tada bili izloženi pogibelji.

HHO je tada dobivao izdašnu novčanu pomoć od Sorosa, a filantrop iz SAD-a uputio je sasvim konretne primjedbe Čičku na način kako se taj novac trošio.
Iz tih razloga, vjerojatno, Georg Soros, prilikom svog nedavnog posjeta Hrvatskoj, ni jednom riječju nije ni spomenuo, a kamoli pohvalio Ivana Zvonimira Čička.

Istina je da je Ivan Zvonimir Čičak napisao prvi tekst o ratnim zločinima u Gospiću. No taj je tekst više načelne naravi, ne bavi se konkretnim krvnicima, pogotovu ne Čičkovim kumom Tihomirom Oreškovićem.

Čičak sugerira da je i Levar sudjelovao u ratnim zločinima: U to vrijeme Levar je bio zajedno s Oreškovićem i onima koje danas optužuje za ratne zločine.

U to vrijeme su Zdenko Bando, Zdenko Ropac i Milan Levar već bili izloženi pogibelji od Oreškovića i Norca jer su Bando i Ropac svjedočili kod Zdravka Mustača, tajnika Manolićeva Ureda za zaštitu ustavnog poretka, a Levar im u svemu bio gospićka logistika.

O tome da je Milan Levar sudjelovao u ratnim zločinima nisam našao podatak ni na srpskoj strani. Da je to bilo istina kao što sugerira Čičak, s tim informacijama, ako ne ranije u javnost, ali sasvim sigurno tijekom suđenja, izišli bi Tihomir Orešković i Mirko Norac.

Tko zna kakve je Čičak izvještaje o gospićkim ratnim zločinima davao haaškim istražiteljima kad se čudi da Levar ide tako daleko da izravno optužuje Norca za teške ratne zločine, ubojstva srpskih civila i miniranje kuća.

Sudska presuda Mirku Norcu u Rijeci potvrdila je Levarove optužbe protiv Norca kad je riječ o 1991-oj. Suđenje za zločine u Medačkom džepu, najvjerojatnije će se održati u Haagu, pa će Čičak biti u prilici vidjeti hoće li se i tu potvrditi Levarove optužbe na Norčev račun.


Post je objavljen 01.07.2005. u 07:23 sati.