Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/massa

Marketing

Idemo na more i druge priče

Svako ko se posljednjih dana našao unutar deset metara od nekog sretstva priopćavanja, imao je prilike čuti silne hvalopjeve na temu autocesta Zagreb-Split. Dobro ok nije to loša stvar. Za bijednih 157 kuna cestarine, plus još recimo toliko za benzin, možete svom autu podariti onaj jedinstveni i neponovljivi look, koji daje jedino ključ u vještim rukama neshvaćenog majstora reljefa. Ali ima tu par stvarčica koje valjda nisu stigli spomenuti od mlaćenja prazne slame i koncerata silnih, pa reko' da ih se ja makar ovlaš dotaknem.

Za početak oni čije pamćenje seže do perioda prije ovog radikalnog pokretanja Hrvatske, će se možda sjetiti da je gradnja autocesta, koja je u spomena vrijednim količinama započela pod Račanovom vladom, od kreatura koje su danas na vlasti bila prozivana kao besmisleno bacanje novaca potrebnijeg drugdje, mazanje očiju narodu i ko zna što sve ne. Dobro još je stvari bilo drugačije. Svi su oni tada bili Norci, Thompson je punio stadione, izručivanje hrvatskih generala kojeg doduše tada još nije bilo, tribunalu za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije u Den Haag-u, je prozivano kao veleizdaja hrvatskog naroda, strane sile Hrvatskoj niti su trebale niti su imale što tražiti u njoj. Bio je to period nakon kojeg će nastupiti pokretanje Hrvatske, smanjenje PDV-a, vraćanje duga nastalog Tuđmanovom pljačkom mirovinskog fonda umirovljenicima.

Danas Norac trune u zatvoru, Thompson ne smije ni primirisati stadionu, generali se izručuju šapkom i kapom, vlada se lomi oko toga bi li se prije uvlačila u šupak Bush-u, EU-u, MMF-u ili nekom četvrtom. Pokretati se može eventualno stečaj Hrvatske, a vesela vijest je da za pokrivanje proračunskog deficita ipak nije neophodno povećati PDV, već se to navodno može pokrpati ukidanjem nulte stope za turizam, inače opće proklamirano čudo koje bi prema riječima profesionalno pametnih ljudi trebao postati osnovna ako ne i jedina privredna grana u hrvata. Stavljajući nas tako rame uz rame s gospodarskim divovima razvijenog svijeta kao što su Bali ili Sejšeli. Očit korak prema ostvarivanju tog cilja je proširivanje i inače bezobrazne pljačke turista i na državu. Doduše prema mojem ograničenom znanju matematike, skok sa 0% na 22% pretstavlja beskonačno povećanje poreza u toj kategoriji, ali da se ne zaplićemo sad u semantiku. Početak povratka duga umirovljenicima se odlaže za 2007. Čitaj nakon sljedećih izbora, pa nek se nova vlada vadi iz HDZ-ovih govana.

Kad se sve to sabere, nije ni čudo što par dovršenih kilometara autoceste koji su još falili odjednom daleko bolje izgleda. Naprosto fenomenalna stvar! Ma šta fenomenalna, najveće postignuće u povijesti kugle zemaljske, ako ne i šire. Besplatni koncerti u Zagrebu i Splitu, derneci između i ostale prigodne manifestacije, financirane pretpostavljam iz proračunskog suficita su jedini logičan izbor za obilježavanje tako monumentalnog događaja. Hm... imam neobjašnjiv osjećaj da mi se potkrala pogreška negdje u prethodnoj rečenici, ali nikako ne mogu staviti prst na nju.

Khm, khm, kruha i igara, još da ovi pobjede te Šveđane i odu u Njemačku... Uzmite svjetsko prvenstvo, lakše se diše do saborske mirovine. Jedino što mi taj dio s kruhom nije baš najuočljiviji. Osim ako nemate birc u kojem se gledaju potencijalne utakmice. Ili eventualno niste koncesionar autoceste. Ili vas je neko potplatio u svezi glede autoceste. Ali ta teoretska kategorija je relativno ekskluzivna što se potencijalnih mitoprimaca tiče, pa kao takva teško da donosi korist širem krugu pojedinaca.

Post je objavljen 27.06.2005. u 01:39 sati.