Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/medin

Marketing

Krenula karavana prema Splitu

Image Hosted by ImageShack.us
'Ta cesta ne povezuje samo Hrvatsku, nego i Europu s Mediteranom', rekao je Mesić. 'Hrvatski jug i sjever integrirani su i fizički i politički' dodao je Puljić te na poklon dobio škrlak i lajbek.


ZAGREB - Svečanost otvorenja autoceste Zagreb-Split počela je u Zagrebu prigodnim programom na Trgu bana Josipa Jelačića, te uz nazočnost najviših državnih dužnosnika .

Obraćajući se okupljenim građanima na Trgu bana Josipa Jelačića, predsjednik Stjepan Mesić kazao je da hrvatski građani za Dan državnosti nisu mogli dobit boljega dara od autoceste Zagreb - Split.

Prisjetio se svih onih koji su još 70-tih godina prepoznali hrvatske prioritete, poput, kako je rekao, Savke Dapčević-Kučar, Mike Tripala, Dragutina Haramije i Pere Pirkera, ali i zahvalio svima koji su prihvatili model stvaranja autoceste, projektirali je i gradili - od bivšeg premijera Ivice Račana i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačića, do današnjega premijera Ive Sanadera, za čijega je mandata cesta dovršena.

"Ta cesta ne povezuje samo Hrvatsku, nego i veliki dio Europe s Mediteranom", rekao je predsjednik Mesić, istaknuvši važnost razvoja moderne infrastrukture bez čega nema napretka. Dodao je kako je "u Hrvatskoj moguće ostvariti svaki projekt, kada se udruže oni koji znaju i umiju".

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da se "san o povezanosti kontinentalne i mediteranske Hrvatske pokušao ostvariti tijekom Hrvatskog proljeća, kada je hrvatski narod intuitivno osjetio da se radi o povezanosti rastrganoga hrvatskog bića, ali da je ta težnja grubo ugušena represijom".

"Došao je dana da taj hrvatski projekt bude prihvaćen i realiziran", rekao je Šeks, te dodao da "taj san treba dosanjati do kraja, te povezati istočnu Hrvatsku: Baranju, Osijek i Vukovarsko-srijemsku županiju. "Tek tada će san o povezivanju cijele hrvatske biti do kraja dosanjan i u javi", kazao je.
Image Hosted by ImageShack.us
Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, izrazio je zadovoljstvo što je danas hrvatski jug i sjever integriran "i fizički i politički", čime su se, kako je rekao, "otvorile mogućnosti za nove snove i projekte".

Zagrebački domaćin, gradonačelnik Milan Bandić, splitskom kolegi je darovao šestinski šešir (škrlak) i prsluk (lajbek), poručivši mu, da danas kreće prema Splitu s pozdravima Zagrepčana svim Splićanima, "cestom dugom 30 godina, punom simbolike i nacionalnog jedinstva".

Nakon prigodnog programa predsjednik Vlade Ivo Sanader i drugi najviši državni dužnosnici uputili su se novom autocestom Zagreb-Split prema jugu. Autocestu Zagreb-Split poslijepodne će, na prigodnoj svečanosti u Skradinu, u promet pustiti premijer Ivo Sanader te će je blagosloviti šibenski biskup mons. Ante Ivas.

Okupljenima na svečanosti u Skradinu obratit će se i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, predsjednik Uprave HAC-a Mario Crnjak, bivši predsjednici Vlade Ivica Račan i Zlatko Mateša te Savka Dapčević-Kučar.

Slavlje će se nastaviti i u nedjelju navečer, istodobno u Zagrebu na Trgu bana Jelačića gdje će biti priređen prigodni koncert , te u Splitu na rivi.




Post je objavljen 26.06.2005. u 22:16 sati.