Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Bozanić priznao grijeh svoje strukture


Konzervativni komentator Večernjeg lista Milan Ivkošić došao je na svoje. Crkva je iz usta kardinala Josipa Bozanića priznala odgovornost u zataškavanju afere Brezovica i najvjerojatnije će smijeniti ravnateljicu zagrebačkog Caritasa Jelenu Brajšu.

I dok su ostali konzervativni komentatori ili izbjegavali, relativizirali nesankcioniranje pedofilije u Brezovici zahvaljujući zataškavanju Jelene Brajše, ili čak u svemu vidjeli komunističku urotu, Milan Ivkošić je uporno tražio do Crkve da prizna grijeh.

Kako je svojedobno u Feralu napisala Karmen Lončarek zbog medijskog tretmana pedofilija je danas prerasla u globalnu paranoju.

Svejedno, ta tema u konkretnom slučaju Brezovica solidarizirala je cjelokupno hrvatsko javno mnijenje, izuzev pojedinih konzervativnih komentatora, i da je Crkva dalje šutjela o svemu, vrlo je vjerojatno da bi izgubila jako puno na ugledu kod samih svojih vjernika.

Dobro je to naslutio Milan Ivkošić.

No, Bozanićevo priznanje grijeha crkvene strukture nije moglo proći bez tipične, nepotrebne primjedbe:

Na kraju propovijedi zagrebački nadbiskup je medijima poručio da svojim pisanjem ne nanose duševne boli i neugodnosti sadašnjoj generaciji djece, jer je za njih Brezovica još uvijek jedini dom.

Iskon


Da nije bilo medija i transparentnosti na koju se Vi sad pozivate, dragi nadbiskupe, nikad se ne bi saznalo da je zlo u Brezovici počinjeno i ostalo nesankcionirano zahvaljujući Jeleni Brajši.

Politikom "krivi smo", ali "i vi ste" nećete pridonijeti boljoj suradnji Crkve i medija, a ponajmanje zaštiti djecu u Brezovici.


Kardinal Josip Bozanić u Vatikanu



Post je objavljen 25.06.2005. u 14:39 sati.