Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/linee

Marketing

Ustav Gornjeg Donjevca

1. Osnovne odrednice
1.1. Gornji Donjevac je tradicijsko katoličko hrvatsko selo razasuto po brežuljcima Donjevca Mlađeg. Obuhvaća teritorij od 17 brežuljaka na kojima se nalazi 14 kuća i 9 obitelji i 2 gospodarstva.
1.2. Narodno i prirodno bogatstvo koje ovo mjesto predstavlja za našu domovinu je neizmjerljivo i stoga se preporuča ljudima da žive što duže onakvi kakvi jesu, a da ne donose i ne dovode nove ljude koji bi samo narušili već postojeći sklad.
1.3. Gospodarstvo proizvodnje šibica i sličnih malenih drvenih stvarčica obitelji Šibič i gospodarstvo obitelji Pralić koja obavlja pranje svih odijela iz mjesta zaslužuju svako poštovanje i potrebno je u srcu im se diviti i boga za njih moliti.
1.4.Ostale obitelji i sva imovina Gornjeg Donjevca spadaju pod izravnu i apsolutnu upravu Pere Prđana sebe-proglašenog vrhovnika čija se riječ mora slušati i čiji ustav i sve njegove točke i sve što u njemu piše i sve što još Pero kaže treba biti obdržavano u disciplini i radosnom odobravanju.

2. Posebne odrednice
2.1. Svake godine svaki mještanin treba barem dva puta posjetiti kuću zahvale i u njoj ostaviti dar za vrhovnika; ako je to sladoled neka bude od lješnjaka, ako jabuke po mogućnosti nešpricane i uvezene iz Italije, a ako odjeća neka prvo pita za mjeru. Ako pak nešto drugo neka se dobročinitelj i svi drugi konzultiraju prema svojoj savjesti i ono što bi sebi željeli najviše ne svijetu neka kupe vrhovniku.
2.2. Božić i Uskrs također su prilike da se kupi poklon vrhovniku, ali taj se ne računa u godišnje poklone.
2.3. Svatko i bilo tko tko neće poštivati točku jedan i dva iz drugog paragrafa bit će prema vrhovnikovoj osobnoj procjeni lišen nekog svojeg dobra koje u kući posjeduje. Obitelj Pralić je oslobođena dužnosti kupovanja darova iako joj se ne brani jer po dogovoru bude uvijek prala vrhovnikovu odjeću.
2.3. Za sve nejasnoće treba razgovarati sa samim vrhovnikom koji je slobodan svaki dan od 0-24 za bilo kakve razgovore ili druženja.

3. Dodatne odrednice
3.1. Ovaj ustav je donesen u najboljoj namjeri da donese i pridonese miru u skladnoj harmoniji Gornjeg Donjevca. Cilj mu je učvrstiti vlast gospodina Prđana i premjestiti Donjevac među ona mjesta i države koje imaju svoj pravi Ustav. Ustav je prvi korak prema autonomnosti, a budući da će biti, jer je poslan, objavljen i u Narodnim novinama, očekujemo priznanje suverenosti od strane države i veliki procvat mjesta, pogotovo Prđanove obitelji iz koje je Ustav i niknuo i kojeg je Pero napisao sam bez da je tražio pomoć od susjeda Rajka ili Tomeka koji ga svaki dan pita je'l mu može kaj pomoći. Pozdrav svima.

Post je objavljen 15.06.2005. u 09:37 sati.