Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Pomiluje li Mesić ili Faber?


(Mesic or Faber does the amnesty? - Peratovic Net)

Predsjednik Stjepan Mesić nedavno je pomilovao Stjepana Grandića treće osuđenog iz gospićke skupine. Sada se odvjetnici Mirka Norca nadaju da bi i njihov klijent mogao doživjeti Mesićevu milost. Ne bi me začudilo da Mesić pomiluje Norca obzirom da je zamjenik predsjednice Komisije za pomilovanja Vladimir Faber u kumskim vezama s ravnateljom POA-e Tomislavom Karamarkom, osobom izrazito sklonom štedulovcima: Miri Laci, Mirku Norcu, Mirku Ljubičiću Švepsu...

Vladimir Faber je na mjestu zamjenika predsjednice Komisije za pomilovanja zamijenio Antu Karića, u prosincu prošle godine preminulog svjedoka protiv gospićke skupine.

Faber je prema Ivici Đikiću, zamjeniku glavne urednice Feral Tribunea, glavni Karamarkov kandidat za mjesto državnog tajnika u MUP-u, a svojedobno ga je Globus vidio na mjestu ravnatelja policije.

Koncem prošle godine Mesićeva komisija pomilovala je Niku Baruna, bivšeg načelika policije u Umagu koji je bio osuđen kao naručitelj ubojstva poznatog umaškog ugostitelja Srbislava Petrova, ubijenog 02. rujna 1991.

Kronologija slučaja Barun

– ubojstvo Srbislava Petrova 2. rujna 1991. godine
– iste godine u studenome uhićen je Barun
– u prosincu 1992. Barun je osuđen na devet godina u Županijskom sudu u Rijeci
– u kolovozu 1993. Vrhovni sud ukida presudu Županijskog suda
– 1994. Barun izlazi iz pritvora jer mu tadašnji državni tužitelj Vladimir Šeks mijenja kvalifikaciju ubojstva iz koristoljublja u obično ubojstvo
Barun je na slobodi od 1994. do 20. kolovoza 2003. kada je ponovo osuđen na osam godina zatvora
– 22. listopada 2004. izlazi iz pritvora nakon pet godina jer mu je Mesić »oprostio« tri godine

Branko Škorić, Novi list, 10.11.2004.



Niko Barun, naručitelj ubojstva Srbislava Petrova pomilovan je od Predsjednika Stjepana Mesića


Koncem devedesetih, dok je boravio na slobodi, Barun je često viđan u Zagrebu na Savskoj cesti gdje je u UP-u posjećivao Tomislava Karamarka, tadašnjeg pomoćnika ministra za kadrove u MUP-u i donosio mu izviješća o neprijateljskim djelatnostima pojedinih Istrijana (uglavnom po nacionalnosti Srba, ali i nepoćudnih Hrvata).

Niko Barun se tada družio i sa Zvonimirom Trusićem, kod koga su u lokal na zagrebačkom Remetincu znali zalaziti Tomislav Karamarko i Vladimir Faber.

Sve se bojim da Mirko Norac, da ga Mesić i pomiluje od toga neće imati koristi. Carla del Ponte, najvjerojatnije neće prebaciti suđenje za Medački džep u Hrvatsku, pa će Mirko Norac, usuprot obećanju koje je bivši premijer Ivica Račan dao Norčevim prijateljima Laci i Švepsu, morati putovati u Haag. A tamo se ne računa Mesićeva milost.



Post je objavljen 15.06.2005. u 00:24 sati.