Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dbilos

Marketing

Ekoloska drzava

Kupio Mujo kilogram limuna u trgovini a prodavacica ga pita: "Trebate li vrecicu?
"Ma ne,ne treba" kaze Mujo "sutat cu ih do kuce".

Ovaj vic bi mogla biti istinita prica iz Eritreje ovih dana, naime zabranjene su plasticne vrecice u trgovinama. Tko bude uhvacen da gradom nosi plasticnu vrecicu bit ce kaznjen novcanom kaznom od malo vise od deset dolara. Trgovci koji budu koristili iste vrecice u svojim trgovinama bit ce kaznjeni mnogo vecim iznosima.
Na TV Dnevniku su gradjani obavjesteni o ovom novom zakonu uz obrazlozenje da veliki broj zivotinja koje se hrane po smetljistima ugiba zbog toga sto se smece baca u plasticnim vrecicama. Prilog na dnevniku je pratila snimka smetljista u okolici Asmare na kome su stada ovaca i koza pokusavale pronaci nesto za jelo.
Sto reci na to? Ekoloska drzava Eritreja? Ne bi bilo lose da se slican zakon uvede i kod nas jer mislim da je previse ruznih scena moguce vidjeti bas zbog odbacenih vrecica, no Eritreja ce uvesti papirne vrecice. Cudno a u najmanju ruku sumnjivo. Tko li je umjesao svoje prste i izmislio ovaj zakon i tko li ce pokusati sa proizvodnjom papirnih vrecica? Predpostavljam netko u samom vrhu vlasti. Nevjerojatnom brzinom se proveo ovaj zakon i samo nakon nekoliko dana nemoguce je naci plasticnih vrecica a u malom broju prodavnica mogu se nabaviti paprine kojih do sada nije bilo.

Ovako izgleda kontejner u Asmari a odvozenja smeca se radi na taj nacin da mnostvo smetljara jednostavno preslozi svo smece i izdvoji sve ono sto bi se moglo iskoristiti i odveze predpostavljam kuci. Kako zivim u lijepom dijelu Asmare ispred zgrada su postavljeni hidranti za vodu a smetljari ih svako jutro koriste za pranje bacenih staklenki, boca i sl.
Sve ovo bi bilo obecavajuce kada bi ovaj djecak za svoga zivota spoznao sto je to ekologija
i kada bi se bavio necim drugim osim cuvanjem granica svoje drzave, no pitam se kolike su mu za to sanse.


Post je objavljen 03.02.2005. u 16:16 sati.