Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goskola

Marketing

Hoshi (joseki) – dvomjesno uklještenje (68)

Zabavljamo se inačicama razvoja igre u kutovima. Promatramo valjane razvoje iz kojih se mogu koristiti razne komponente. Njihova upotrebljivost ovisi o poziciji na ostalom dijelu ploče, a time i njihov odabir. Protivnici često vode borbu za odabir josekija. Ima situacija gdje se koriste vrijednosti već odigranog josekija, a ima i situacija gdje se priprema njihovu valjana upotreba. Svaki potez u josekiju ima vrijednost. Nema nepotrebnih poteza.
Potez 1.H3 uklješćuje kamen na F3. Ovo se često izvodi uz podršku mogućih kamenova crnoga na desno uz doljnju stranicu od upravo odiganoga kamena. Na taj se način vrši pritisak na kamen na F3 uz prijetnju čak i zarobljavanja, a ujedno se gradi prostor na stranici desno od toga kuta. Ovaj puta ćemo pogledati mogućnost ulaska u kut. Razne razvoje upadom u kut smo već imali, pa će nam neki razlozi već biti poznati. Dakle bijeli uskaće s 2.C3.
Ovdje crni često ima dilemu. Što zapriječiti? Ne dozvoliti bijelo razvoj po doljnjoj stranici prema kamenu F3, igrom na D3, ili razvoj prema gore po desnoj stranici igrom na C4. Oni koji nemqaju većega iskustva uplaše se veze kamena na C3 s onim na F3, pa presjeku vezu igrom na D3. Time ne dobiju puno, jer ide razvoj: D3 – D2, E2 – C2, E3 – B5.... Na taj način bijeli osigurava život u kutu, a prijeti daljnjim razvojem po ljevoj stranici prema gore. Oko izoliranog kamena na F3 nije neki veliki dobitak.
Pogledajte sada preporučeni razvoj. Crni neda razvoj po lijevoj stranici prema gore i zaprijeći to igrom 3.C4. Bijeli na ovo treba reagirati, ako misli bilo što uraditi u ovom kutu. Normalan je nastavak na 4.D3. Tim je potezom ostvarena veza s kamenom na F3, ali nema ništa prema gore. Crni sada igra 5.E4. Ovim potezom se aktivira prijetnja nastavka crnome na E2. Tim bi potezom bio posavljen opstojan kamen, jer postoji mogućnost veze igrom na E3 prema gore ili F2 s kamenom na H3. Za one kojima to nije jasno pogledajte razvoj E2 – E3, F2 i tu se to ne može odrezati, jer nna G2 ide crni s G3, a na G3 ide G2. No, nije samo prijetnja spoja kamena s 'x'. Umjesto 'x' tu je i mogućnost odrezivanja kamena na F3 slijedećim razvojem: crni na E3 i dalje E2, F2 – G2, D2 – F1 uzima kamen na F2, C2 – B3, B2 i ništa od upada u kut.
Bije4li sada konsolidira postavu igrom na 6.F2. Oblik je sada živ i crni još ima potrebu odigrati na 7.G5 ćemu ujedinjuje djelovanje cijeloga štita oko bijelih kamenova. To je velik dobitak za crnoga. Ipak sve ovisi o prethodnoj postavi kamenova, tj. prema ćemu su postavljeni utjecaji crnih kamenova.
Da nekim slučajem kamen crnoga nije na H3, nebi bilo prijetnje spoja kamena na 'x' s tim kamenom, jer ga nema. Tada bi se mogao igrati aktivniji nastavak bijeloga umjesto 6.F2 sa 6.B3. Rezanje na E3 nebi išlo, jer gore spomenuta kombinacija odrezivanja kamenova kuta i njihovo uništenje ne ide. Osim toga kamen na B3 je prijetnja ulaska u prostor pod nadzorom na lijevoj stranici. Reklo bi se da bijeli sada viri u taj prostor odozdola po B-liniji.

Ima tu o ćemu razmišljati. I nije sve to što spomenuh. Možda i sami nešto pronađete. Osim što je važan oblik završne postave, izrazito je važno tko izlazi s potezom iz stabilne situacije. To je onaj ranije spominjati 'sente'. Njime se često gradi partija. Za sente-igru potrebna je posebna vještina.
Polako ćemo dalje s materijalima. Jači igrači, koji možda prate ove materijale, neka ne zamjere na nekim opcijama, koje baš i nisu najjače ili ne nude dobre izlaze. Javite mi pa ćemo u razmatranje. Otvoren sam učenju i novim spoznajama. Sve ovo radim iz glave, većim dijelom iz turnirskih iskustava. Novim igračima je takav pristup potreban, pa sam odlučio činiti to mada i nisam siguran u svoje veliko znanje, ali trud da se radi na tome je vrijedniji od toga. Ovaj materijal nije neki zakon. Ja pišem o svojim viđenjima, koja bi mogla početnicima dobro poslužiti. Naravno, dobro je tome pristupati kritički, ali s razlogom.
bl. Muradenu

Post je objavljen 05.01.2005. u 14:50 sati.