Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/istra

Marketing

Bakalar i pasutice na istarski način!

Petak je posni dan i po tradiciji se ne jede meso. Što je bolje za tu prigodu od bakalara in bianco, koji je na istarskim trpezama neizostavan prije Svih svetih, za Badnjak ili na Veliki petak.

Bakalar se dan prije kuhanja potuče da omekša te ostavi preko noći u hladnoj vodi. Naredni dan, ocijeđeni i oprani bakalar kuha se oko 1 sat u slanoj vodi, a zatim se ocijedi i očisti od kosti. Isprva se 1 dcl maslinovog ulja zagrije ( kako bi ga bakalar bolje «popio») te tuče zajedno s bakalarom i glavicom češnjaka. Ulje koje se kasnije ne mora grijati, nadolijeva se i tuče s bakalarom, dok smjesa ne postane kremasta. Soli se po želji. Uz bakalar «in banco» najčešće se poslužuju pasutice.

Tijesto za pasutice priprema se kao i za fuže, samo što je za nijansu deblje. Reže se u obliku rombova stranica veličine oko 4 cm. Pasutice se kuhaju oko 15-20 minuta u slanoj, kipućoj vodi. Kuhane i ocijeđene pasutice «zabile se» s maslinovim uljem na kojem je prethodno ispržen luk razrezan na tanke ploške . Ukoliko nemate bakalara, dovoljno su dobra zamjena i slane srdele, koje se dodaju pasuticama, nakon što se poprže na domaćem ulju zajedno s lukom.

Bakalar obitava u dubinama hladnih mora, a najviše ga ima u sjevernom Atlantiku. Naraste do jednog metra i doseže do 30 kg. Na našem je se tržištu može najčešće naći u smrznutom ili sušenom stanju. Ako se odlučite za smrznuti bakalar nemojte ga odmrzavati oprije upotrebe jer se od postepene promjene temperature raspada. Okus mu nije niti približno tako dobar kao onaj sušenog bakalara. Izgledom podsjeća na oslića, malokalorijska je namirnica pogodna za razne vrste dijeta, a sadrži znatnu količinu B vitamina i magnezija. Kvalitetan sušeni bakalar mora biti tvrd kao drvo i bijeli. Požuti od sušenja ili čuvanja i žuti bakalar ne treba ga kupovati. Suhi bakalar treba dan – dva močiti u vodi kako bi povratio vlagu i treba mu nekoliko puta promijeniti vodu. Tijekom kuhanja se ne smije dodavati sol jer bi otvrdnuo, a dodatak žlice meda smanjuje opasnost da vam cijela kuća miriše po bakalaru. Nakon kuhanja treba ga očistiti od kože i kostiju i tada je pogodan za daljnju pripravu.
Saznajte više ili još više

Post je objavljen 24.12.2004. u 08:56 sati.