Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/missunderstood

Marketing

Prava istina o Djedu Božićnjaku


UPOZORENJE!
Osobe slabijega želuca i živaca bi trebali u određenim trenucima prestati čitati ovaj post ili jednostavno otići s mojega bloga.
Za posljedice ne odgovaram!Ako i vjerujete u Djeda Božićnjaka… sljedeći tekst će vas definitivno razuvjeriti.

Na svijetu postoji otprilike 2 milijarde djece (osoba ispod 18 godina). Ipak, kako djed Božićnjak ne posjećuje Muslimane,, Hinduse, Židove i Budiste, količina posla se smanjuje na 15%, odnosno na sveukupnih 378 milijuna djece (prema Uredu za populacijske statistike).
Prema prosjeku od 3.5 djece po kući, Djed Božićnjak mora posjetiti 108 milijuna domova, ako pretpostavimo da u svakoj kući postoji barem jedno dobro dijete.
Djed Božićnjak ima oko 31 sat Božića za rad, zahvaljujući različitim vremenskim zonama i Zemljinoj rotaciji, te ako pretpostavimo da putuje s istoka na zapad (što se čini logičnim). Tako dobivamo da Djed Božićnjak posjeti 967,7 kuća u sekundi. Prema tome, za svaki dobar kršćanski dom s dobrim djetetom, Djed Božićnjak ima ono tisućinu (1/1000) sekunde da zaustavi saonice, iskoči, uzme darove, uskoči u dimnjak, napuni čarape, nađe bor, ostavi ostatak darova pod borom, popne se natrag kroz dimnjak, uskoči natrag u saonice i dođe do sljedeće kuće.
Pretpostavljajući da je svih 108 milijuna stajališta jednako raspoređeno o Zemlji (samo u svrhe našeg proračuna), govorimo o 1.24 kilometra razmaka od jedne do druge kuće; iz čega proizlazi ukupan put od 120,8 milijuna kilometara, ne uključujući Božićnjakove odlaske na WC ili stanke za jelo/piće.
Iza navedenoga proizlazi da je brzina Božićnjakovih saonica oko 1080 kilometara u sekundi (3200 puta veća od brzine zvuka!!!)
Za usporedbu, najbrže ikad stvoreno vozilo, svemirska sonda Odisej, ide «svega» 45 kilometara u sekunde (162000 km/h), a normalan jelen najviše 24 km/h odnosno 0,0066 km/s.
Teret saonica je također jedan vrlo zanimljiv i jednako fascinantan element: pretpostavimo da svako dijete ne dobije ništa više nego jednu kutiju Lego kockica srednje veličine (oko 860 grama). Tada je ukupna masa tereta na Božićnjakovim saonicama nešto veća od 500 tisuća tona.
Na tlu, normalan jelen ne može vući više od oko 138 kg. Ako uzmemo da Božićnjakov leteći jelen može vući 10 puta više, Djed Božićnjak bi trebao oko 360 tisuća letećih jelena da povuku saonice. Masa tolikog broja jelena povećava sveukupnu masu saonica za oko 54 tisuća tona, odnosno za oko 7 puta mase Kraljice Elizabete (broda, ne vladarice!). Oko 600 tisuća tona putujući brzinom od 1080 km/s stvara nezamisliv otpor zraka – takav otpor kakav bi zagrijao jelene toliko jako koliko se zagrije svemirski brod koji ponovno ulazi u Zemljinu atmosferu.
Prednji par jelena apsorbirao bi oko 14,3 kvintilijarde jula energije u sekundi. Ukratko, taj par bi se, čim krene, pretvorio u nimalo lijep prizor živih baklji, izlažući jelene iza njih, te dovodeći do lančane reakcije u kojoj bi svakih 360-ak tisuća jelena izborilo za oko 4,26 tisućina sekunde, odnosno točno na vrijeme da Djed Božićnjak dođe do pete kuće na svom putu.
Djed Božićnjak mase 115 kg (što je vrlo malo za Djeda Božićnjaka) bio bi prikovan za kraj svojih saonica s 1 984 906,9 kilograma sile, što bi mu trenutačno smrvilo kosti i organe pretvarajući ga u kašastu ljubičasto-crvenkastu tekućinu.

Prema tome, ako je Djed Božićnjak ikada i postojao – sada je sigurno mrtav.
Sretan Božić


Post je objavljen 22.12.2004. u 20:36 sati.