Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ljudevit

Marketing

O kompleksima, njihovim posjednicima i jos ponečemu

Svi mi imamo veće ili manje komplekse, kojih smo ponekad svjesni, a ponekad ne.
Većina od nas ih vremenom sve bolje i uspješnije podnosi i savladava, dok ih drugi ignoriraju dajući im još veću moć nad sobom.
Počnimo sa tjelesnim kompleksima. Mnogi ljudi veoma rijetko odu na plažu ili u saunu jer se stide prekomjernog sala, premale težine, prevelike i premale dlakavosti, predimenzioniranih i premalih grudi, iks i oks nogu, i svakojakih drugih sranja, te na taj način sve dobrobiti socijalizacije prinose kao žrtvu svom kompleksu. Crvene zbog velikog nosa, krivih i žutih zuba, buljavih očiju, velikih usta, klempavih ušiju... Zbog toga su ograničeni u komunikaciji, i, ne iznoseći svoj stav, često u društvu bivaju proglašeni čudacima i budalama iako to u biti nisu.
Međutim, ovo su blaži oblici nesigurnosti rezervirani uglavnom za neiskusnije kompleksaše. A što reći za razne oblike kompleksa nize vrijednosti čiji korijeni sežu u najranije djetinjstvo i koji se ne mogu savladati bez duge i mukotrpne borbe za koju većina nije spremna. Koliko nas je ostalo bez posla jer smo na prijemnom razgovoru zvučali kao kreteni iako smo bili sposobni za obavljanje posla, koliko nas je ostalo bez prilike da se bolje upozna sa simpatičnom osobom jer smo u prvom kontaktu ostavili lažan dojam mentalne i emocionalne praznine... Neki izlaz traze u prekomjernom radu osjećajući sigurnost zbog profesionalnih rezultata, zanemarujući privatan zivot, drugi si govore da je sa njima sve u redu i da su za probleme krivi ostali, treći sve razumiju i plaču na nečijem ramenu nad svojom jadnom sudbinom ne pokušavajući da bilo što promijene, četvrti stalno negiraju svoj kompleks, silom se ponašajući potpuno suprotno...
Nitko nije idealan i to moramo sebi priznati, svako ponaosob. Drugi nas vide onako kako vidimo sami sebe i ako se ne poštujemo ne možemo to od nikoga očekivati. Ako u odnose sa ljudima ulazimo svjesni svojih vrlina i svojih mana, ništa ne očekujući i u želji da kvalitetno razmijenimo energiju i da sami budemo bolji, onda ne možemo izgubiti. Sama ta akcija čini nas pobjednicima u igri koja se zove život.

Post je objavljen 06.12.2004. u 00:51 sati.