Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hohnjec

Marketing

The DERBY: HAJDUK vs. DINAMO(17.00h) preview

HAJDUK SPLIT vs. DINAMO ZAGREB

Konačno je došla nedjelja, iako moram priznati da je nestripljivost ovoga puta bila manja nego inače. Možda je to posljedica sasvim ugodnih +5 u odnosu na Dinama, svi ostali su irelevantni iako trenutno Rijeka igra najbolji nogomet u državi. Današnja će utakmica zaključiti jesenski program od 108 susreta, statistika govori da su domaći dosad dobili 62 utakmice pa neka tako bude i danas.

ATMOSFERA
Atmosfera prije utakmice je neobično mirna barem što se navijačke strane tiče, jer ne znam kad smo zadnji put doživjeli da Torcida poziva BBB-e na sandwiche(moš si mislit). Bez obzira na to hoće li biti ili ne sandwicha danas bi Poljud trebao biti pun. Informacije govore kako je dosad prodano više od 20.000 karata, pa bi se ta brojka u 17.00h trebala približiti 30.000. Vrijeme nije najbolje i posve je izgledno da će teren biti u sličnom stanju kao i onaj maximirski u četvrtak.

STANJE STVARI-DINAMO
Ne sjećam se kad je toliko stvari govorilo u prilog Hajduka. Dinamo nema niti jedan konkrentan razlog za optimizam, čak niti Mamić ne najavljuje pobjedu. Modri su u situaciji da će vjerojatno prezimiti u Ligi za ostanak. Da mi je netko rekao takvu opciju prije starta prvenstva vjerojatno bi ga poslao u pravcu Vrapča, međutim danas je posve jasno da od tih silnih pojačanja tek Danijel Pranjić zaslužuje taj naziv. Ostali imaju potencijal, ali njihova trenutna kvaliteta se ne izdiže iznad prosjeka HNL-a. Kad sam već krenuo s nedostacima Dinama da nastavim u istom ugodnom tonu. Dinamo je u proteklih 15 dana odigrao 5 utakmica, i to se mora osjetiti jer Lončarević koristi mali igrački kadar iako ima puno kvalitenih igrača na raspolaganju, s vrlo teških susretom protiv Heerenveena s fizičkog i psihičkog aspekta. Da se opet poslužim statistikom, Ilija je na klupi Dinama vodio tri poljudska derbija-2 pogotka 0bodova. O problemima unutar momčadi već su napisane knjige, a posljednja Dinamova trojka jedna je od gorih čak i u uvjetima Hrvatske lige. Bila bi gotovo senzacija da ne prime barem jedan pogadak. Volim se poslužiti statistikom, posebno kad ona govori u prilog Hajduka, evo još par podataka. Može se reći da je znanstveno dokazano da Hajduk neće izgubiti danas, jer Dinamova pobjeda u gostima se nije dogodila nekih 5 mjeseci, zadnji su put slavili u 1. kolu protiv Zadra kad si je Zvonimir Jurić zabio 3 autogola. Kad se tome svemu zbroji da će dosta igrača u modrim dresovima prvi put istrčati na prepunom Poljudu, stavljalje novca na pobjedu Hajduka čini se kao dobra odluka.

STANJE STVARI-HAJDUK
Namjerno ne nabrajam prednosti Hajduka nego nedostatke Dinama, jer bi onda ovaj text bio poprilično kraći. Hajduk je doživio europsku sramotu protiv amatera iz Irske, a i 5 poraza u prvenstvu se čini kao velika brojka. Međutim jesenski naslov i eventualnih 8 bodova prednosti ispred najvećeg konkurenta donijelo bi mir i zadovoljstvo ne samo u svlačionicu bijelih nego i među navijački puk. Ja niti u tom slučaju ovu polusezonu ne bih smatrao uspješnom da nije bilo afirmacije mladih igrača. Luka Vučko, Mladen Bartulović i Tomislav Bušić su ili potpuni anonimci uoči ove sezone, a puno afirmiraniji nije bio niti Mario Grgurović. Svi će se oni naći u početnom sastavu danas, a skupa nemaju niti 80 godina. Štimac i Baka su najavili rekonstrukciju momčadi, nadam se da ih priželjkivana današnja pobjeda neće maknuti s tog nauma jer je jasno da Hajduk nema kvalitetu. Ako se pobjedi lakše će se doći do Šafarića, Posavca, Mikulića ili Novakovića mojih želja u zimskom prijelaznom roku.

LISTA OZLIJEĐENIH
Prije nego što krenem na završni dio ove najave-analizu momčadi još kratki pogled na listu ozlijeđenih. Kod Dinama nažalost fali Damir Milinović najveća rupa u obrani, sreća u nesreći je da se na njegovo mjesto vraća još jedna rupa Andre Mijatović. Junak prvog derbija-Veldin Karić ima nekih problema, ali bi trebao igrati. Listu ozlijeđenih zaključuju Dalibor Poldrugač i Goran Ljubojević. Kod Hajduka nema dvojice iz prvih 11-Frane Ćaćića i Pabla Munhoza, posebno će faliti Urugvajac čija bi brzina dobro došla protiv spore Dinamove obrane.

ANALIZA-pozicija po pozicija
**slike su iz Slobodne, moj sastav se malo razlikuje

VRATARI

TVRTKO KALE vs. VLADIMIR VASILJ 6.5:6.0
-dosta je toga zajedničko ovoj dvojici. Oba su zakoračila u 30-te, a Vasilj je imao premijerni derbi ove sezone u Maximiru, dok će Kale danas debitirati(nisam ziher). Obojica spaduja među najbolje u HNL-u, a Tvrtko ove godine malo bolje brani od Vladimira koji je imao sjanu partiju protiv Vartexa, ali u ostalim utakmica je branio malo ispod očekivanja. Lagana prednost Hajdukovu vrataru.

ZADNJA LINIJA

LUKA VUČKO vs. VEDRAN JEŠE 6.0:6.5
-sadašnji i bivši mladi reprezentativac, malu prednost dajem Ješi jer je ove sezone igrač koji je najviše zapraprio Hajduku, prvo je s 2 gola donio Zagrebu trobod na Poljudu, a u premijernom nastupu za Dinamo opet je zatresao mrežu Hajduka. Vučko je definitvno igrač na kojeg će se u budućnosti računati više nego na Vedrana, čije je iskustvo veće.

HRVOJE VEJIĆ vs. ANDRE MIJATOVIĆ 6.5 vs. 5.5
-nije Vejić u "prošlosezonskoj formi", ali što tek reći za Mijatovića koji je sve samo ne suvereni zapovjednik obrane. Dinamo se nagutao dosta golova ove sezone na njegov račun, iako ne pljeni posebno sigurnošću Vejić rijetkom griješi. Obojica daju dosta golova glavom, Vejić češće.

MATO NERETLJAK vs. MARIO LUČIĆ 7.0 vs. 5.0
-Neretljak je ponajbolji obrambeni igrač lige, a Lučić je dosta pridonio tome da Cibalia ispadne i elitnog razreda. Jedina stvar koju Lučić dobro radi su slobodnjaci, u izvršavanju osnovnih obrambenih zadaća nerijetko ispada čak i smiješan. Labud je miljenik Torcide i pred punim Poljudom nikad nije razočarao. Što god rekli Neretljak je ipak reprezentativac.

VEZNI RED

DARKO MILADIN vs. MARIJAN BULJAT 6.0:6.0
-role playeri, Buljat je bolji u ofenzivni dok Miladin bolje zatvara u obrani i ima više iskustva. Trenutno obojica nisu u nekoj formi i bit će zapaženi u derbiju jedino ako kardinalno pogriješe. Njihov će se učinak mjeriti po tome koliko će štete Pranjić odnosno Bartulović napraviti.

MLADEN BARTULOVIĆ vs. DANIJEL PRANJIĆ 6.5:7.5
-Pranjić je mlad, a Bartul je još 4 godine mlađi. Pranjić je u odličnoj formi i uz Da Silvu je trenutno najopasniji igrač Dinama. Bartulović je impresionirao sve, ali u zadnje je vrijme u padu forme. Obojica su talentirani, ali Pranjić trenutno za klasu jači.

DARIO DAMJANOVIĆ vs. EDIN MUJČIN 5.5 vs. 6.5
-nije baš da su slični igrači, ali će danas igrati na sličnim pozicijama. Dinamo je toliko trkački moćan da Deda Mujčin mora trčati i za one kojima bi mogao biti otac. Damjanović može isto trčati, ali daleko je njegovo nogometno znanje od Dedinom kojeg "voli" i Baka.

NENAD PRALIJA vs. JASMIN AGIĆ 5.5 vs. 5.5
-vjerojatno obojica zaslužuju pola ocjene više, ali niti jednog ne mogu smisliti. Pralija ne može biti ono što Baka traži od njega-lider. S druge strane Agić može trčati i to je to, ove sezone niti ta trka nije na razini prijašnjih i njega već pritišću godine, a da ne govorim o Praliji koji je old-timer. Ako neko od ove dvojice zabije gol danas obrijat ću si glavu….

MARIO GRGUROVIĆ vs. NIKO KRANJČAR 6.5 vs. 6.0
-dvojica talentiranih kreatora igre, Grgurović se polako afirmira dok je Niko od najboljeg igrača lige došao na to da se svi sprdaju s njime. Grgurović nije konstantan od 5 utakmica 2 odigra loše, ali i to je bolje od onoga što je Kranjčar prikazivao ove sezone. Težak teren kakav će biti još je jedna prednost laganog Grge u odnosu na redovitog gosta slastičarnice Vincek.

NAPADAČI

TOMISLAV BUŠIĆ vs. EDUARDO 6.0 vs. 7.5-Brazilac je najvrijednijji igrač HNL-a, ove sezone je daleko iznad svih ostalih u Dinamovoj momčadi. Igrač zbog kojeg će i Arsenalovi scouti danas biti u svečanoj loži. Koliko god sam protiv toga da za reprezentaciju igraju naturalizirani igrači, davanje državljanstva Brazilcu se pokazuje kao jedan od rijetkih dobrih poteza HNS-a. Bušić uoči sezone nije bio niti 6. napadač, ali je izbio u prvi plan. Tipičan gol igrač, već je postigao 4 ove sezoze u maloj minutaži.

DRAGAN BLATNJAK vs. IVAN BOŠNJAK 7.0:6.5
-Blatnjak je najbolji igrač Hajduka, dok je Bošnjak uživao još bolji status 2001. kad je Hajduk osvojio naslov. Nekad je na Poljudu pisalo "Bole, bole, tovari te vole", a danas će biti najomraženiji igrač ne terenu. Obojica su all-round igrači, lagana prednost Blatnjaku koji je bolji strijelac.

TRENERI

BAKA SLIŠKOVIĆ vs. ILIJA LONČAREVIĆ 7.5 vs. 6.5
-dovođenje Bake za trenera je najbolji potez Uprave Hajduka unazad 5 godina, istina da ga često nema zbog obveza i u BiH reprezentaciji, ali ako tko može srediti ovu momčad onda je to Slišković. Lončarević je doveden kao gasitelj požara i čisto sumnjam da će prezimiti na Dinamovoj klupi, vrijeme koje će provesti na platnoj listi Dinama ovisi o tome koliko će brzo Mamić uspjeti nagovoriti Osima da preuzme momčad.

SUDAC

VLADO SVILOKOS-ovo je u najboljem slućaju 3. sudac u Hrvata. Edo Tripković je bez konkurencije naš najbolji sudac, ali pošto je iz Splita nema šanse da vodi najveći hrvatski derbi. Za Željka Širića nema objekitvnih razloga da mu se ne dodijeli ponovo ova utakmica, ali kao što znama on je dobio tkz. Mamićevu prehladu. Vladu očekuje Sizifov posao-kako god sudio onaj tko izgubi optužit će ga za krađu.

ZAVRŠNA REČENICA
Teško je vjerovati da ćemo gledati dobru utakmicu, bit će to ona varijanta s 70-ak prekršaja i 1-2 gola. Kao što sam već bezbroj puta ponovio nadam se pobjedi Hajduka. Neka Nada ovoga puta ne bude kurva. Pokušao sam biti čim manje neobjektivniji mislim da mi je donekle uspjelo. I ovo je sad zbilja zadnja rečenica…..


Post je objavljen 05.12.2004. u 11:20 sati.