Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/grebox

Marketing

Ogulin -Jezero Sabljaci

Sabljaci su akumulacijsko jezero nastalo početkom šezdesetih godina pregradnjom riječnog toka rijeke Zagorske Mrežnice i odvodnjom njene vode tunelom do hidroelektrane Gojak, sjeverno od Ogulina. Jezero je dugo pet kilometara s površinom 170 hektara. Izvire u selu Ogulinsko Zagorje, sedam kilometara od Ogulina. Vodu tog izvora crpi i vodovod za Ogulin, Josipdol, Tounj, Oštarije i sva okolna naselja ogulinsko-modruške doline. Jezero završava branom u selu Sabljaci. Taj dio jezera ljeti postaje kupalište mnoštva posjetilaca.

Jezero je smješteno u pitomoj dolini okruženoj šumovitim brdima, ograncima planinskog masiva Velike Kapele. Nekoliko kilometara od izvora nalazi se ruševine srednjovjekovnog frankopanskog grada Modruša koji je u petnaestom stoljeću bio sjedište biskupije. Njegove su zidine vidljive s obala jezera.

U gornji dio jezera utječe potok Bistrica u kojem živi potočna pastrva, pijor, peš i klen. Uz obale jezera nalazi se još nekoliko izvora, ispod sela Desmerice, Dujmići i Ribarići. Dva kilometra od izvora jezera Sabljaci nalazi se nekoliko desetina metara duboko Šmitovo jezero, koje je podzemno spojeno s Bistricom i izvorom Zagorske Mrežnice.

Sabljaci

Post je objavljen 25.08.2006. u 20:04 sati.