Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/gamad

Marketing

Jam.... priprema zimnice

In rock and roll music, a jam is an extended period of instrumentation, generally occurring more often in live shows than studio recordings. Some bands are known for being "jam bands", and frequently perform jams (or "jam sessions") in concert and/or in the studio.

Sasvim slučajno u subotu sam prilikom shopinga, na koji sam bio prisiljen od strane bolje polovice, navratio u Aquarius records. Priupitah da li je još uvijek u tijeku sniženje cijena cd-a od 50% i tip mi kaže da akcija traje još čitavih 20 minuta. Cool, valjda ću pronaći nešto za sebe, a mogao bi kupiti i neki album za poklon frendici...Hitro sam se bacio na preslušavanje.
Namjeravao sam uzeti nešto sa Compost Recordsa, ali tu je uglavnom bilo rasprodano sve što bi me moglo zanimati. Na kraju sam kupio jednu dobru kompilaciju Nu-jazza 'Off the shelfe'(FAR OUT RECORDINGS 2002), sa dobrim remixevima izvođača kao što su Azymuth, Da Lata, 4 Hero i sl.
Pretpostavljam da sam bio zadnja osoba koja je iskoristila ovosezonsko sniženje. Baš lijepo, još treba 'samo' odlučiti koji od tih cd-a zadržati u svojoj kolekciji, a koji prepržiti i proslijediti kao poklon.... Drugi cd odabrao sam uz pomoć uslužnog prodavača, koji mi je nabacao na pult nekoliko kvalitetnih naslova.

Odabir je pao na Bullfrog, vrlo zanimljiv bend iz Kanade, s kojim se nisam ranije susreo.U svirci kombiniraju funk-rock, hip-hop, R&B i, kao što sam nagovijestio u uvodu, vole džem - ali ne kao bakinu poslasticu, već u vidu agregatnog stanja fluidnog rokenrolanja. Navodno održavaju masu koncerata, pa je bilo logično da se i djelićem tog live feelinga začini materijal, međutim to je učinjeno malčice nespretno odabirom ne baš najkvalitetnijih snimaka njihovih nastupa. Svejedno, radi se o vrlo zabavnom izdanju za koje ne žalim novaca, bez obzira što nisam sklon prečestoj kupovini originala. Valja još napomenuti da kao pridruženi član s bendom nastupa DJ Kid Koala, koji bi vam trebao biti poznat (osim po izdanjima sa etikete Ninja tunes) po radu sa Gorillaz.

I sad, da se ponovo vratim na početak priče. U Webster's Online Dictionary spominje se pojam jam kao svojevrsna pojava u rock'n'roll glazbi, pa se tako oni bendovi skloni improviziranju i unakrsnom soliranju u živim nastupima ubrajaju u jam bandove. U jazz glazbi je jam sasvim uobičajena i gotovo redovita
pojava i teško je zamisliti uzbudljiv džezerski nastup bez toga. Nemam želje previše teoretizirati - radije ću predložiti dva izvrsna albuma za download:

Miles Davis i John Coltrane obojica su legende jazza, a ovdje imate priliku čuti njihov zajednički nastup, ovjekovječen na albumu Miles & Coltrane.
download link

Medeski, Martin & Wood su pripadnici mlađe generacije džezera i teški su ovisnici o džemu, a njihova glazba može se opisati kao avantgardni jazz fusion u kojem razbijaju granice žanrova. Nemojte propustiti priliku za download kompilacije njihovih (recimo) najboljih radova iz jednog razdoblja pod nazivom Last Chance to Dance Trance (perhaps) Best Of (1991-1996)
download link


Post je objavljen 24.11.2004. u 11:21 sati.