far far away...

četvrtak, 12.07.2007.

i kad nista drugo ne uspije...

onda nazalost mora se pribjeci operaciji. naravno da je bolje ako se uspije proci bez operacije, to bez daljnjega... jedna moja prijateljica je imala iskrivljenje oko 45° i njoj se to ne vidi, pravilno se drzi.
danas ima dvoje djece i nema problema s kraljeznicom.
ali sto kad skolioza ima vise stupnjeva.
onda je najbolje ici na operaciju. nije to tako strasno, stvarno nije.
nije ugodan osjecaj nakon operacije. malo si zamantran, ali kad te boli, daju ti tabletu.
s vremenom sve bude lakse.
nevjerojatno je kako vrijeme leti. meni je proslo 11 godina od operacije, a ko da je jucer bilo.
ma sve u svemu bilo mi je dobro.
najbolje je ici na operaciju kad si mlad, onda je i kraljeznica gipkija i sve podneses lakse.
sad da imam ic na operaciju stvarno ne znam kako bi. mislim, bi da moram... ali bolje je kad si mlad iz vise razloga.

Operativni tretman rezerviran je za najteže skolioze. Idealno vrijeme za operaciju je između 12 i 16 godina, kada rast kralješnice polako prestaje, a skoliotični zavoji su još dovoljno elastični da bi ih se moglo i korigirati. U određenim slučajevima operacija je potrebna i prije, posebice kada je prisutno jako brzo pogoršanje skolioze. U odrasloj dobi operacija su obavlja u slučaju estetskih i statičkih problema, problema s bolovima, respiratornom insuficijencijom ili kompresijom na leđnu moždinu ili živce.

Kirurški tretman idiopatskih skolioza podijeljen je u dvije faze: prva faza svodi se na korekciju deformiteta, a u drugoj je fazi potrebno stabilizirati dobivenu korekciju kirurškim zahvatom.

Prva faza počinje korekcijom deformiteta na za to odgovarajućim krevetima (Risser) te postavljanjem sadrenih steznika. Ako je potrebno, korekcija se može ponoviti i nekoliko puta sve do postignuća maksimalne. U težim slučajevima moguće je korekciju dobiti i uz pomoć kontinuirane tjelesne trakcije, koja se pokazala iznimno dobrom metodom u bolesnika s respiratornom insuficijencijom. Jedna od mogućnosti je i halo-trakcija.

Kada je postignuta maksimalna korekcija deformiteta, potrebno ju je održati. Stabilizacija kralješnice postiže se kirurškim zahvatom artrodeze ( kirurškog ukočenja) kralješnice. Stražnji dio lukova kralježaka potrebno je «ogoliti», potrebno je ogoliti i zglobne nastavke. Na čitavo područje postave se koštani presadci uzeti iz kriste ilijake, potkoljenice ili iz koštane banke. Na taj način stvara se koštani most potreban za trajno održavanje postignute korekcije. Da bismo omogućili sraštavanje artrodeze, upotrebljavamo različite sisteme čija je zadaća dodatno korigirati deformaciju tijekom operacije, te omogućiti koštano cijeljenje artrodeze. Njih je potrebno ukotviti 1-2 kralješka iznad i ispod skoliotičnih zavoja. Takvi sistemi pružaju i mogućnost takozvane segmentalne korekcije više zavoja, a čime se postiže veća korekcija.

Novije metode predviđaju i provođenje artrodeze prednjim pristupima.
Nakon zahvata potrebno je nositi steznik nekoliko mjeseci radi omogućavanja cijeljenja artrodeze.
Funkcija kralješnice nakon spomenutih zahvata ostaje u pravilu očuvana jer artrodeza ne zahvaća lombosakralni prijelaz i vratnu kralješnicu.


12.07.2007. u 16:01 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Bigoo.ws

Komentari da/ne?

Opis bloga

prica o svemu i svacemu, zivotu, ljubavi, ljudima...

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr