< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Siječanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Rujan 2023 (2)
Svibanj 2022 (1)
Ožujak 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Studeni 2021 (1)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (3)
Travanj 2021 (2)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (13)
Siječanj 2021 (16)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (1)
Listopad 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (1)
Srpanj 2020 (8)
Lipanj 2020 (4)
Travanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Lipanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (1)
Siječanj 2019 (1)
Listopad 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Travanj 2017 (1)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)
Travanj 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Srpanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Rujan 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
O autoru bloga:
Mladen Smud

Mjesto stanovanja Velika Gorica
Starost 70 godina
Otac četvero djece i djed pet unučica i dva unučića
Hobby - Go, drevna kineska igra
Duhom mlad, kao da se još ni rodio nije i često se pita: 'Jesam li uopće?'
Životna filozofija - jedinstvo svijeta po Gospodu
Životna snaga - ljubav (tako on to misli)
Godine su da se broje, a život nama je darovan
Ovaj blog otvorio je za dušu. Život mu je darovan i on ga s ljubavlju daruje djelima Gospodnjima po Gospodu.
Religiozan nije, ali vjeruje iskreno do viđenja uz hvalu za postojanje
U životu on ništa ne posjeduje, mada se ponešto i piše svijetom na njega
Zahvalan za život i darove po Njemu.
Na putu iz vječnosti u vječnost
Sve vas voli i one koji razumijete, a i one koji ne.
e-mail: mladen.smud@gmail.com

Čuka

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
“Xportal.hr“/


javascript:%20void(0);

annaboni
Auroraisa
Bugenvilija-foto
Bugenvilija-text
danila1
deni(daniel
Dordora2
duliba
EuM
fra_gavun
Go-misaona igra
gogoo u prirodi
gustirna
hajjnezir
ima jedan svijet
kapi sreće
maslačkove zbirke
(Norra
OTISAK srca
preživjeti
promatram, razmišljam
rijeke žive vode, potecite, neka Duh se razlije...
sewen
Smotani
sven adam ewin - superfaca
... šok ...
Trill
Vatrene vijesti
Voljela sam umjetnika
Zagora

alba-istriana
anaris
kicker
mamablogerica
modrinaneba
novipocetak50
nutrina
proziran svijet
soba za utjehu
sv
tayana
tvrtkodolić
zlatnazitnapolja


Zanimljivo

Na rubu znanosti



Posjetili ovaj blog od 06. 01. 2020.

Flag Counter

pri_Mladenu
28.02.2010., nedjelja
Što ja Tebi govorim?


Izgovorene su nebrojene riječi. Još za mala nas učili njima. 'Ovo je 'mama'... ovo je 'tata'... ovo je 'seka'... ovo je 'flašica' ...', i sve tako redom. Dijete ne vidi ove navodnike već sredstvo kojim će se nešto tražiti ili doznati.
Mnoge godine prođu i te radnje postaju podsvijesne, a svijest se dotiče tek rezultata njima postignutim. Ostaje zvuk i riječ kao neki doživljaj koji preslikanjem mnogima oslikava stvarnost. Tako riječi aktiviraju često svijest.
Ipak, nije to jednako kod svih. Svako dijete doživljava svoju majku, a majke baš i nisu sasma jednake. Čak i odnos između djeteta i majke nije jednak. Svako djete ima svoju osobnost i time različito prima iste riječi, pa čak i ono samo u raznim prigodama različito doživljava iste ruiječi.
Riječ ima kazivatelja, a i one koji je čuju. Isto je i sa slikama, samo tamo mnoge ne nastaju ljudskom osobnošću, ali u novije doba razvijenih tehnologija ni riječ više nije samo ljudskog porijekla.
Zašto takav uvod postu ovome?
Često sam uviđao kako me sugovornici krivo shvate i razumiju. Mislio sam kako je to njigov nedostatak, jer kako je razumijevanje vještina i stvar neke inteligencije. Vidim mnoge kako tako gledaju kada govore. Nisu svijesni da u prenosu sudjeluje najmanje dvoje. Zaboravili su na sebe. Možda oni nisu na tom nivou da bi ih se razumjelo.
Ja osobno često ponirem duboko u svijest svoju, sve do onih skoro neopisivih dijelova, i nastojim riječima priči tome. Znam da me mnogi razumiju na drugačiji način. Nema svatko vještinu kretanja tim prostorima, a niti predodžbu o njima. Pa kako da im o tome kazujem? Tada treba navoditi što ustvari radim, a to najčešće i napomenem. Ne volim se igrati skrivača. Pozovem Te na šetnju beskrajem i pokazujem riječima ljepotu. Ti je isprva ne viduš, ali znaš da govorim o nećem posebnom. Tada sam sklon reči: 'Vjeruj mi.'. Ta zar to nije osnova vjere; one vjere u Istinu života koja je tamo u 'dubinama' svijesti.
Meni je čudovito koliko vrijednosti izvire iz tih dubina. Uronjen u njih mogu mirno prosuđivati i vidjeti mnoge uzroke i moguće posljedice, koje u zanosu 'realnosti' ne vidim. Sve kao da potiče od tamo.
Često ukazujem na privide svijetlom, a tu su i prividi riječima , a i mnoge druge vrijednosti komunikacije. Zašto prividi? Doživljavamo svijet osobmo, a osobnosti su raznolike. Po tim raznolikostima u svijeta postojimo. Tako kada iskazujem nešto, to je moja ekspresija. Ti češ čuti i imati svoju inpresiju. Kada tako prihvatim komunikaciju, mogu se bolje potruditi Tebi prići. Tada svojim kazivanjem nastojim postići Tvoje viđenje.
E, i tako bi oni uporni kazivatelji mogli biti bolji u tome.
Tako su i mnogi mudraci kao bitni čimbenik kazivanja imali trenutak i osobnost onoga kojemu kazuju. Mnogi kasniji prenositelji nekih mudrosti su zaboravili na to ili jednostavno nisu bili vješti razumijeti, a nastojali su biti u slijedu mudrih kazivanja. Oni bi tako često prenosili nerazumijevanje u ime mudrosti. Mudrac, iskreno, sebi nije mudrac. On je čovjek koji se stalno trudi biti u svijetu i životu gledanjem stvarnih vrihjednosti.
I tako jest pitanje: 'Što ja ustvari Tebi mogu reči?'
To je naša zajednička vrijednost. Često sam viđao učitelje koji jednostavno izverglaju gradivo, a onda ko inkvizitori rešetaju i ruše učenike... ili učenike koji misle kako su profići papci koji ih maltretiraju. U osnovi su pogreške. Oni kao da ne žele surađivati i jedni su drugima teret, a sustav ih prisiljava da to rade. Iz toga izađu mnogi mladi gnjevni ljudi, koji istinski ne poštuju zajedništvo.
Da to je tako, jer nije važna riječ. Ona je samo jedno sredstvo za zajedništvo.
Kada Ti nešto kažem, nastojati češ me ptrvo odvagnuti. Reči češ kako je ovo nešto neuobičajeno. Ja mislim da ćeš tako krenuti ili možda slično. Tada krenem dalje szvarajući čvršće konture. Mnogi če odustati, a tada je to to. Vidim vrijednost u komuniciranju, i to ono Istinom. Tu su izvorišta mnogih rješenja i otklanjannja problema i nesporazuma. Tu nema tvrdoće, ako se uspješno radi i obje strane su spremne na promjene sebe u traženju pravih vrijednosti. Naravno i opet nije dobro donositi čvrste zakljućke, jer život i dalje postoji i mijenja. U datom trenutku pruža se ruka, a ruka nije vječna, ali se može ponovo pružati. Zato mudrost nije u ponavljanju riječi, već u komunikaciji. Ona može biti i premoštenjem velikih vremenskih razmaka. Tako neki shvate, ali neki ne, a neki krivo. Nažalost, kazivatelj nije fizički više ovdje, ali trud onoga koji sluša ili čita može još uvijek pronaći put.
Sve je to životom, a on često nalazi sjeme i u tragovima.
Konačno i ne razumijeti nije grijeh. Možda jednom taj tren kao trag proklija u nekom kasnijem vremenu.
Često u nama dolaze nadahnuća. Tko zna kakovo je sjeme tada proklijalo i tko ga je posijao? U čistoći duše tada mogu kazati: 'Hvala Ti dušo.'
Život je puno više od onoga što vidimo i čujemo. Puno toga se u nama odražava. Kada Tebi govorim, često se pitam: 'Od kuda to dolazi?' Prihvatom zajedništva postojanja, smirenjem, osmijeh mi dolazi i ljubim dušom sve duše svemira. Odakle mi to? Zanimljivo pitanje, ali mi ljudi svašta pitamo. Tako stvaramo određenja svojih putova. O, Bože dragi, neka bude volja Tvoja.
Prijatelji dragi, i cure i dečki, nisam vjernik tradicijom, niti posječujem crkve, a niti poznajem rituale. Iskreno tražim put Istine. Puno toga osjećam i vidim. To kažem da me ne bi krivo razumijeli. Ne govorim stečeno prenosom tradicionalnih ili vjerskih nauka. Darovao sam svijest svoju Tebi dragi Bože. Tebi u zajedništvu postojanja i znam i vidim i osjećam, da Ti nisi u trećem licu, a komunikacija Tebi jest puninom života.
Sve vas volim i pozdravljam ... :)
- 14:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>