<body><div id="fb-root"></div><script type="text/javascript" src="//connect.facebook.net/hr_HR/all.js"></script><script type="text/javascript">FB.init({appId:'210555892318436',status:true,cookie:true,xfbml:true,oauth:true});</script>








"Sumnjati u vlastitu smrtnost, značilo je upoznati početak straha; neupitna spoznaja vlastite smrtnosti značila je upoznati kraj straha"

"Svi dokazi neizbježno vode do tvrdnji za koje ne postoje dokazi! Sve stvari su poznate zato jer želimo vjerovati u njih."

Frank Herbert


"Život nema nikakvu obavezu pružiti nam ono što čekujemo!".
Margaret Mitchell


"Između "jest" i "nije" razlika je u odluci da nešto bude ili ne bude."



"Veliki umovi raspravljaju o idejama.
Srednji umovi raspravljaju o događajima.
Sitni umovi raspravljaju o ljudima."

Eleanor Rooselvett

credits
Design: thousandone
Adjustment: murderscene
Nasilje i žene
subota, 04.04.2009.
562

Opet ja i moja ideološka razmišljanja.
Stalno se govori o nasilju nad ženama, naravno govori se ne iz reklame već jer je ono sveprisutno.
Nasilje u obitelji, u vezama, među tinejdžerskim parovima. Fizičko nasilje, verbalno nasilje, nasilje verbalnog iznošenja lažnih ili privatnih trenutaka u javnost s ciljem diskriminiranja žene ili još gore iznošenje snimaka koje su snimljene s dozvolom ili bez znanja.
Pritajena sexualna zlostavljanja na poslu u kojima se ne može reći da se nešto konkretno dogodilo, ali osjećaj da vas netko maltretira i dovodiu situaciju u kojoj ne želite biti.
Trenutno sam se fokusirala na fizičko nasilje. Ne odnosi se samo na naše područje već doslovno na cijeli svijet.
Kod nas nisu baš toliko česti sexualni napadi, možda i jesu, ali žrtve ne prijave događaj iz osjećaja sramote i s mišlju da ako se prave da se nije dogodilo da će to stvarno biti istina. Ipak želim vjerovati da nisu, da nismo još došli u tu fazu otuđenosti civilizacije.
Pošto mi se često znalo dogoditi da idem noću sama kući i nitko ne ide u mom smjeru hodala bi s ušima kao pustinjski pas i očima kao davdežnjak, snimajući svaku sjenu i šum, hodala čvrsto i spremno na trk, pažljivo hodajući pored ćoškova na ulici i ne preblizu za svaki slučaj. Napeti su bili ti povratci kući. Bilo je ili sjediti doma ili bez obzira na pokoji čašicu izoštriti sva osjetila, jer strah zna osvijestiti u trenu.
I u svjetlu svega toga su mi pali na pamet tečajevi samoobrane, progooglala sam i vidjela da postoje.
Možda će netko reći da je to sranje, ipak mislim da nije.
Za takve stvari ne mora se biti u savršenoj formi, niti idealnog tijela, ni određene snage niti visine.
Dovoljna je volja da se nauči nekoliko stvari kojima se neće skršiti naslinik ili napadač kao u akcijskom filmu, ali će osigurati dovoljno vremena za bijeg.
Bilo je negdje prije na Provjerenom, lik je pokazao voditeljici par stvari koje je ona primjenila na povećem tipu. Stvar je tehnike, a ne snage. Ipak ti ljudi koji nasrću nisu prvaci u borilačkim vještinama, a druga stvar je što ne očekuju obranu.
Napadi na žene su porastu, sad se i kod nas pojavljuju serijski sexualni napasnici ili oni koji žele uzeti novac, torbicu, a pri tome napadaju žestoko.
Ne treba čekati da se napad dogodi i onda s traumama hodati okolo ili se povući u kuću.
Nitko nas ne može zaštititi, ako se ne zaštitimo same. Samoobrana je nešto što bi svaka žena trebala znati jer bespomoćne smo i slabe ako si dopustimo. Žene nisu krive za nasilje koje se vrši nad njima, ipak bilo bi neodgovorno ostavit jednu takvu mogućnost neiskorištenu.
Možda to ne uče na tjelesnom, ali može se zatražiti od profesora da odvoji vremena i pokaže neke osnove jer oni su na faxu prošli sve sportove ili neka se snađu i prokopaju svoje knjige ili dovedu nekog tko zna na sat: u osnovnoj, srednjoj pa čak i na faxu ima tjelesni.
Onaj tko se želi zaštititi naći će način kako, jer to je tečaj, a ne višegodišnje treniranje, treba se osvijestiti dok ne bude kasno. Uostalom samopuzdanje i sigurnost koje osigurava spoznaja da se možete obraniti i zaštititi je veliko, a mir se ne može mjeriti sa strahom.
Da ne bude sve samo na mojoj priči ja trenutno čekam da mi se kralježnica oporavi do kraja i onda krećem u pohod, pa kad budem krenula podnosim izvještaj.

| 17:51 | Komentari (6) | On/Off | Print | # |