priče iz davnine

03.06.2006., subota

Štucanje i sunčanje

Štucam često

ja to često radim. popodne nekad ne radim ond kišem. Ja volim da kišem u Ljude. I oni to vole da ja radim. to ih Fasciniše. To mi je najmilije. ponoći me probudi štucanje moji Komšija? to me iznervira pa im ja pokucam-u spavaću i ond se oni trznu i pravdaju se i kažu da oni nisu neg njiovo djete. a oni nemaju Djeteta. ja mislim da je to ond njiovo kuče. neka ga onda. Ono može da štuca. Oni ne mogu. Ja mogu. ostala Djeca ne mogu al mogu ispunjavat Bojanku. I mogu gledat kak neko jede. Al ne mogu kak pije. Ja volim da štucam? jesam ja to jednom već rekla. Kaže ona da nisam. svi misle da jesam. ko? Ja? Nisam. jes ti? A vi? nije niko. Ja kad štucnem pod Satom mene Učitelji poćeraju van. ja se ond naljutim na nji i ond im ispod prozora štucam pa ih izluđujem. ond i oni dođu pa štucaju samnom. Ja dobijem dva plus i kvačicu. Ja idem na prvenstvo u štucanju. Ja i nas dvajest osam smo bili prvi. ja sam osvojla Mišafl. Sad svaku noć u zoru metem. Ja seb namjerno nasmetim pa da ond metem. naj mi je luđe kad Štucam kad jedem. to volim. Jako. još mi je dobro kad svi ćute a ja štucnem. ond se svi okrenu i pogledaju me i zaplješću mi. Ond ja dobijem Pohvalnicu. ond ja odem u Podrum i okačim ju.

Ljep ten

Ja sad sjedim na svom balkonu . sunce se sjaji. Sunce je žute boje. Ono grije i zato bude toplo. Ja to nisam znala. To sam pročitala u enciklopediji. Juče kad sam stajala na balkonu izgorles mi hlače i potkošulja. Sad sjedim. I obukla sam skafander pa valjd mi se neće ništ dest. Ispod mene ima još tri balkona. Savkin katin i perkin. Ja se nekad znam,kad se upoznam sasobom ponoći se znam spustit na crnom koncu do savkinog balkona. Savka je starija baba. Ja je ond uplašim i banem joj u stan. Ond ona zove policajca pa me privedu zbog provale. I ja ond skoro svaku noć provedem u postaji. To me baš očarava. Njoj to smeta. A ja nemog prestat. Naj se volim popet na šipke od balkona. Tak jedino privučem narod da me gleda. Ja kad se sakupi puno naroda ja se ustrtam i omakne mi se noga pa se razbijem. Ond me prevoze na nosilima. Al ja se nedam. Ja se izvadim iz nosila i odem. Pa skočim sa zgrade. Mene narod zove kaskaderka. Zovu me seb kuć da skačem sa njiovi zgrada. Ja to uvjek uradim. Osjećam se bolje. E sutrać ak bude vako sunčano mal se osunčat. Kupću si nafte za sunčanje pać se namazat. Jab volla da zagorim. To rade svi moji drugari pać i ja probat. Men se sviđa ond njiov ten takav pougljenisan. Njima se ne. Ond ja kažem da sam se zabunla pa kažem da se ni men ne. Oni kažu dobro i kupe si novi. Još gori što još više gori. E ugrizo me stršljen. Kak kul. Zar ne?

11.05.2006., četvrtak

NOĆAS

Noćas je padala kiša

Ja kad sam provirla kroz Žaluzine ja sam se tak usrećla. ljevala je Kiša. toj bilo noćas kad smo gulli Tapete. Ja sam sva radosna i polaskana izašla van. iznela sam radni sto i počela rješavat zadatke iz Matematke. Kad sam ja iznela radni sto ond me su vidla Djeca iz Zgrade pa i ona izela. Posvadla sam se s tom djecom iz Zgrade. kad sam im prišla rekla sam im ulice da sam prišla dugme. ond smo se pomirli i ošli u stan po Kupaće i Peškire pa smo skakali u Lokve. Ond su kad su nas vidli na Televizji došli i neki iz zagreba, došlis Busovima. Došlas dva puna busa tam kod nas ispred zgrade. ovi iz srbije i crne gore se zabunli pa stali ispred Ambulante. Kažu da im šofer nije čist. oen se baš čini da ima čistu Majcu. A svjetlana kaže da mu Majca trea ić na kemijsko. kad je odlazjo ovaj bus iz srbije i crne gore mi smo njima zapljeskali. Moja strina im ispekla pile. Njiov Šofer se zaljubjo u svjetlanu. I rekoj da će je udat čim se razvede. onaj njem rekla da se ode umt. On je njoj reko dobro. a tjeo joj je reć da se pogladi po Ramenu. Ona to nij skužla. kad je glupa.

Noćas se moje čelo žari

noćas imam Temperaturu. Trijest šest sa jedan. kaže Matera daj visoka i vruća. men se čini da se njoj čini. ona men kaže daj dobro da se otuširam u Ledenoj vodi. Šta ona zna. Oće da mi još više skoči. ja to neću al želim. Men ona nosi da pijem ladnu Koktu tek izvađenu iz Zamrzivača. Ja to privatim jer znam da će mi bit gore. kak Dobro. Tak tak. Danas je pado snjeg i ja izašla i valjala se po njem. Još me Mater zakopala unutra. Kaže ona daj to dobro za temperaturu. Ja sam se smrzla. moralis me stavt u Rernu. ja se nisam opirala. To je sve iluzija. Još se nisam otopla. Još ne mog zint. A mene matra baš namjerno šopa. baš je sad kupla Dupli King. Ona gaj pojela predamnom. To me zabol'lo. ond me izbacla napolje da metem Snjeg ispred Zgrade. Ja pometem cijelo Selo ond. Sam me izgura iz Stana i ja se ond naka bunovna strovalim niz stepence. ja još ima Temperaturu. Još mi se Čelo žari. moja mater peče jutros jaje nanjem. Izgorlo joj bilo jer nij smakla kad treba. ond gaj men uvalla takog zagorenog. Ja ga nisam ćela. Ja ga odbila. Uzela sam usisivač i usisala Špajz. ond je ona mene poganjala a ja sam iskočla kroz Prozor.
27.04.2006., četvrtak

DAJ NASLOV

Žuč

Ja imam psihički problema i već ih se duže vremena nemog rješt. muči me žuč. Svako jutro moram popt litru ulja i četri žumanjka. to mi je doktor reko da to radim a ja nekad i ne radim zato što čistim šupu. nekad kad previše radim u Šupi, znam se probudt na drvima u šupi sa sjekirom među nogama. ond ja moram ić kad dođe na mene red Mjenjat Posteljinu. nekad se znam zavuć u posteljinu i zakopčat dugmad na njoj i ond ostanem bez zraka. to me najviše opušta i relaksira. Ond odem i zapalim Koplumbo a matera kad me ufati uzme me za ruke o odvede pod vreli tuš. ond mi ostanu plikovi od vrele vode pa ja izađem na put i vrišćim dok ne dođu kola hitne pomoći. tam me oni stave u banju pa se banjam. naspu mi puno SApunce a ja volim ront po kadi dok se ne zagušim pjenom.

Daj naslov

Sutra se u našem malom mjestu održava skakanje s balkona. ja možd skočim s petog sprata. Još nisam sigurna. Tražim nešt đe će mi poispadat svi organi. želim vidit sve na podu, osim tankom crijeva. kul,zar ne? Želim Kad panem dol da se moj lik oslika na cesti. jel sad kužite o čem ja cjelo vrijeme pričam. Jel Da ne. pa pričam o pohanom kruvu kak ima puno masti kad se ispoha. Ja to obožavam, a tek sljedi osjećaj zadovoljstva kad mi pozlije. Mmm. ond Tri Dana i tri noći sam rigam i cvilim. Šta sam ja rekla? jesam ja rekla da cvilim' ma ne cvilim ja neg se ja to smijem i cvokoćem. kaže moja matera da joj je pobjella komoda. Kaže da sam treala pokupt onu vodu šta sam proljala. Ja misla ona se šali. Ja još bila Naljala cjeli kanister pa se sve sljevalo paj ond Poplisnivjo krevet u ormaru. Nisam ja to tebe pitala. rekla sam ti da iscjediš Krpu i okačiš peškir. Ja sutra idem na zimovanje u rovinj. super, sedam dana pod vedrim nebom ispod savskog mosta. košta sam soma eVra. bez Obroka! Baš Milo i drago. Putuje se prek transsibirske pruge. Jes. jedva čekam da izletimo iz tračnica. Kul. tebi je najbolje da otareš noge od tepih. kak sam se prošle sedmice nalila soka i ledenog čaja ko Stoka. tek su mi ovi moji drugovi sutradan rekla da sam oprala sav veš.

16.04.2006., nedjelja

Sretan Uskrs svima

Sretan Uskrs

moja se familija sprema za uskrs.oblačimo se. Mi kitimo Bor i farbamo Jaja. moja se mater često zna Zabunt pa zaboravi napravt kolače. Ond mi nemamo kolače. Ja se sva unesrećim ond ona napravi paprikaš. Ja se ond usrećim i skočim s balkona. moja mater voli da skuva puno jaja. Oko sto dvaest. Ond dolaze djeca iz Komšiluka i mi im ond djelimo. To se održava subotom ujtru u pol sedam. Nekad dođe i jadranka kosorka sa svojim sinom. Mali ima dvaest jednu godnu. Ond mi damo njenom sinu dva jaja. Jadranka se Uvjek naljuti al mali bude radostan. Ona oće da mu dademo četrEST dva jajeta. Mi joj ne damo. Ond ona ode kuć i rasplače se. mali joj ostane samnom pa se igramo škole. On uvjek dobije pet. ond idemo pa mojoj Materi pomažemo kit bor.ja ga ljepo znam okitt. Jadrankin mali ga sam poružni. on to ne zna.ja znam.zato dobro Farba jaja. On od kuće donese svoje drvene bojce pa ih boja i piše grafite po njima. Svi mu se ond dive. Ja mislim daj on smotan.mi mu moramo brisat nos.sve komšije misle da on sam briše.al ne briše. Mi jedemo Saft i Makarone za uskrs. Moja mater opće ne kuva jaja svi misle da da al ne.ona misli da oni ne znaju da kuva al ja znam da ne. Ja kad Se za uskrs razljutim ja polupam sva jaja.sam jedno ostavim.njeg Frknem s prozora. Ond moramo sve ponovo farbat. Ja to nabrzinu ofarbam flomasterima. Ond prođe uskrs pa mater napravi kolače i Skuva šunku I ispeče jaja na oko. ja povješam Veš.

11.04.2006., utorak

JA VOLIM DA TRČIM I BUDEM NA TAVANU

S tavana

Ja kad dođem kuć ja prvo odem na tavan. Tam ond večeram i dok večeram preslagujem staru robu. Dok se poverem gor ja panem osam puta s lojtri. Ond sva iskrvarim a matera sam promatra i smije mi se. Ond se i ja smijem. Ond ona men skloni lojtre pa ja poslije nemog sać dol. Ond ja uvjek skačem odozgo i slomim se. Ond me matera slaže. Nekad me ne složi dobro. Ja volim kad mi ruke stavi u noge. Ja uvjek kad idem gor na tavan nosim gor svoju četkicu za zube(protezu) da štakori pređu po njoj. Mmmm.

Ja volim trčat

ja najrađe istrčim iz kuće. najčešće kad se probudim u pol noći obuzme me želja za trčanjem. trčim od tuzle do zence u kuć se vraćem helikopterom. i tak svako jutro. najmilije mij ono kad svi sjedimo za trpezom a ja ond sam istrčim na brzinu. ond se svi okreću i upiru prsstom u mene i govore da i oni oće to. men bude neugodno. ja njima uvjek otrčim. jutros baba ustala i oće i ona samnom trčat. i tak sad svako jutro. ja njoj odbrusim i reknem de kućeš ti baba samnom imaš ti svog trenera. ja volim najbolje da trčim kad pada led il kad zajedno i grmi i sjeva i piri orkan. ond me svu propuše. ja se često znam zadijat. najbolje mi je kad mi poslje trčanja nestane zraka. to mi baš prija i relaksira me. svi se ond ufate u kolo i zaigraju. ond se i ja š njima ufatim i paNEM odma pa me izgaze. odma mi je bolje. osjećam se ko cura od 17 godina. naj volim trčat s pitbulovima i vukovima. oni mene ganjaju a ja Im pjevam popjevke. nekad se zna zadest da me ufate pa me razderu do kosti. ond dođu i mačke pa mi raznesu kosti i pojedu ih. ond se ja ponovo rodim. već sam se osmi put ponovo rodla. preksinoć sam se zadnji put rodla. i opet ću večeras ić s pitbulovima i vukovima trčat. još ću pitat i vjeverce oće ić snama. ko će još ić snama?


04.04.2006., utorak

STEPENCE I NEKI TAM TRANZISTORI

Učite iz mog pravopisa!

Kazetofon il tranzistor

Ja volim da bruji. Neka ga. De pojačaj. Ništ ne čujem. Kad ja ubacim svoju kasetcu od stari fosila ond sve trešti. Drmaju se prozori. Sve moje komšije vole kad ja u tri ujtru navijem vladimira kočijaša zece. Svi se ond okupe ispod mog prozora i plješću. To su oni koji ne stanu u moj stan mi u stanu smo još luđi. Mi dižemo upaljače i lamatamo rukama. Jedna dvojca izvode smješne pokrete. Al niko ne obraća pažnju na nji. Svi gledaju u moj tranzistor koji trešti. Ond ima i u stubištu ljudi. Svi posjedaju tam po stepencama i slušaju tranzistor. Ond kad ga ja isključim svi otrče u krevet. Neki ljudi putem i poginu od naguravanja. Ja im bacim suzavac. Jednu malu sam pogodla u facu. Al ona se nije obazirala jer se igrala perecem. Moj tranzistor ide na gorivo. Skoro svaki dan visim na benziskoj. Juče sam si kupla kasetu od dragutina tadijanovića pa sam ju cjeli dan preslušavala i pokidala se. Moje komšije vole da slušaju strane muzičare. Kod ovog prekoputa stalno dere šekspir. Taj mi je zakon. Ima baš dobre taktove. Men je najdraža ona hit pjesma moja domovina ima snagu zlatnog žita. Ma baš je zakon. Jel i vama.

Stepence

Ja živim u trokatnici. Toj kuća s četri sprata. Imam i stepence. Svaki kat ima trijest dve stepence, sam što jedan ima petnaest, toj onaj peti. Ja uvjek kad idem na drugi sprat ja se strmoglavaim i puknu mi pertle. Kad idem na treći sprat ond se okrenem na leđa pi ond se na vreći od smeća spuštam dol do petog sprata. Ond dođe cjeli moj komšiluk pa se svi spuštamo dol. Bude i vriske. Mala dječurlija vrišći a velka skiči. Odrasli pocikuju i pjevaju radosne pjesme. Moje društvo pjeva božićne pjesme. Moja familija se prvo voli opt pa ond idemo žičarom do gornjeg sprata. Do osmog. Ja se volim napravt kondak sam se strovala s devetnajste stepence. Ond mi svi dolaze u posjet i smiju se i govore da su došli u posjet.

01.04.2006., subota

Da oni koji me ne znaju ne bi pomislili svašta, sa mnom je sve u redu. Ove su priče nastale čist iz zafrkancije...pisane u stilu sedmogodišnjeg djeteta...malo posvađanog s pameću (a jadan :( ...) 3,2,1 kreni

Televizja

Ja volim da promatram televizor. Nevolim one što imaju slova kad gledam neki film pa mi ond smetaju. Ja volim kad ima tona a nema slike. Najmilije mi je onda kad krči i ono kad prekinu progam. To mi je najdraže. Ja to volim. Ond ja ljepo odem slagat lego kocke, ond dođe komšijin mali pa mi sve rastrga. Ond mu ja volim zavalt ćušku prek usta a nekad ga tak ćušnem da mu se saspu prednji zubi. Mali ima već sedmu protezu. Nekad ga spojim sa s zidom. Najbolje mi je ond kad mi dugmad ispane iz daljinskog pa ond prebacujem. To mi je najbolje. Ja kad ga zaljem vodom ond ne radi. Ne znam zašt. Moja televitja stoji u špajzu. Tam na onoj stalaži. Ja volim ga prekrit nekom dekom pa ond zavirivat ispod nje. To mi je jako uzbudljivo i napeto. Sad to moje komšije isto rade al oni to ne rade dobro. Oni ga zamotaju folijom a nekad i salvetama. Men je ond bolje kad stave foliju. Ja kad gledam televizor u špajzu ond sjedim na vreći krompira. A kad potrošimo sav krompir ond sjednem na frižider u kuvinji pa iz kuvinje gledam u televizor. Najbolje mi ga je gledat kad ga isključim. Ond vidim sebe u ekranu ma se ogledam?

Sepet za drva
ja volim svoj sepet najviše i najmanje. men je on stalno u šakama. ja ga volim nosat po selu i pravt se važna š njim. svi mi ond zavide i oće i oni. ja nekad počesto znam prenoć u njem. dol si naslažem novina i legnem. spavam ko beba. a ujtru kad se probudim mora dolazt doktor da me ispravi. kad izađem iz sepeta ja sva mirišem. ja sam taj sepet kupla seb kod nas dol u kantini. kad idem po kru ja ga obavezno nosim sasobom. u njem kroz cjelo selo nosim kru. ond svi se sjate pa komentarišu moj sepet. ond mi govore u facu kak sam ja faca i to. najbolje mi je sepet nost kad idem subotom u grad. ond mi sve stane. nekad se skupe djece pa mi i ona pomognu nost. ond traže zauzvrat da im iduću subotu posudim ga. men je teško odvojt od njeg. al neću da budem ogavna pa da narod priča da sam sebična. kaže men juče neki mali djed na pijaci da mi je sepet baš bezvezan. ond ja njem kažem šta ti imaš protiv mog miksera. mene narod zove kuć na telefonsku govornicu pa se ond naručuju za spavanje u njem. nekad ih zna i troje prespavat u sepetu. ond se poslje nemogu izvadt van. oni se onesvijeste a ja se zaprepastim i namažem si krua i masti.

hey

bla bla bla...my firs post...ja sam inače jedna sasvim normalna osoba,al pisat ću kao da nisam-bar tak drugi kažu nut

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se