biljni preparati

četvrtak, 14.07.2005.

FILOZOFIJA KINESKE MEDICINE-TAJNE ISTOKA

FILOZOFIJA KINESKE MEDICINE-TAJNE ISTOKA

Stara kineska poslovica glasi: 'Do tridesete godina vi obmanjujete bolest, a posle tridesete bolest počinje da obmanjuje vas'. Mudri ljuidi istoka se liječe tri godine prije bolesti, a mi često tri dana pred smrt.Naše zdravlje ugrožava kombinirano djelovanje mnogih faktora. Zagađenje okoliša, urbanizacija, upotreba alkohola i nikotina, visok stupanj stresa, mnogobrojene bolesti povećavaju potrebu za vitaminima, mikroelementima, antioksidantima i drugim životno važnim tvarima, čiji kronični deficit uzrokuje bolesti.

Nije slučajno da se u drugoj polovini XX stoljeća promijenila struktura smrtnosti stanovništva naglim širenjem bolesti 'civilizacije': ateroskleroza, infarkt, moždani udar, hipertenzija, maligni tumori, dijabetes, sindrom kroničnog umora, alergija, gojaznost, depresija, Parkinsova bolest, Alchajmerova bolest, osteoporoza, degerativna oboljenja zglobova, sindrom egzogene metaboličke imunodepresije.Izlaz je u tome da čovjek mora da mijenja svoj način razmišljanja i da se vrati zdravom načinu života svojih predaka.Bit dobrog zdravlja je harmonija tijela.

Bolesti su izazvane zbog nesposobnosti organizma da se prilagodi novonastaloj okolini. Pri tome odbrambena moć organizma slabi, rezerve nestaju a mnoštvo aktivnih nepovoljnih faktora stupaju u interakciju. Ljudski organizam je neodvojivi dio kozmosa. Zapadna filozofija ne uzima u obzir duhovni svijet čovjeka, svrstavajući ga u sferu religija.Drevna kineska medicina, koja je tisućama godina brušena, čišćena od teorija i metoda liječenja koje nisu donosile korist i stigla je do današnjih dana u iskristalisanom obliku.

Danas Istočna medicina osvaja nove pozicije u cijelom svijetu i izaziva veliku pažnju kod ljekara i mnogih specijalista. Postoje čitavi instituti kako u Kini, tako i u drugim zemljama, u kojima se vrši detaljno znanstveno ispitivanje koja omogućavaju da se sa suvremeniih pozicija zaviri u osnovne postulate kineske medicine.

Osnovna metoda liječenja većine bolesti zauzima terapija pomoću trava (čajeva i gotovih lijekova od trava) i dijete uz razuman način života.Istočna medicina dublje predstavlja sistem građe čovjeka i izdvaja u njoj četiri nivoa: fizičko tijelo, meridionalni sistem, emocije i psihu. Pri tome svaki viši nivo utječe na niži.Bolest, prema predstavama ljekara Istoka, često nastaje u umu, a zatim se realizira na materijalnom nivou. Ali kod oboljenja fizičkog tijela obavezno postoje poremećaji na nivou psihe i emocija.

Harmonija viših nivoa uvjetuje harmoniju nižih nivoa. U svojim pristupima istočna medicina uzima u obzir integritet i međusobnu povezanost svih nivoa organizma.Istočna filozofija zdravlja je jedinstveni sistem pogleda na odnos čovjeka i Svemira koji ga okružuje, gdje čovjek predstavlja mikrokozmos koji se nalazi u svemirskom makrokozmosu.

.Teorija kineske medicine može se podijeliti na sedam glavnih učenja, od kojih svako predstavlja neodvojivi dio integralne teorije kinekse medicine:
1. Koncepcija "U-SIN"
2.Koncepcija "JIN-JANG"
3.Učenje o energiji ČI
4.Učenje o CIN-LO o vezama (meredijanima) organizma.
5.Učenje DžAN_FU o gustim i praznim unutarnjim organima
6.Klacija sindroma oboljenja
7.Uzroci i mehanizmi razvoja bolesti.




VODA DRVO VATRA ZEMLJA METAL
GODIŠNJE DOBA Zima Proljeće Ljeto Kasno ljeto Jesen
KLIMA Hladnoća Zima Vrućina Vlaga Suhoća
YANG ORGAN Mjehur Žuć Tanko crijevo Želudac Debelo crijevo
YIN ORGAN Bubrezi Jetra Srce Slezena Pluća
OSJETILNI ORGAN Uši Oči Jezik Usta Nos
TKIVO Kosti Tetive Krvne žile Mišići Koža
OSJEĆAJI Strah Ljutnja Radost/ Šok Briga Tuga
BOJA Crna Zelena Crvena Žuta Bijela
OKUS Slano Kiselo Gorko Slatko Ljuto


YIN-YANG
Simbol yin-yang sve je popularniji širom zapadnog svijeta.
On simbolizira suprotnosti: Pokretne, vanjske, rastuće, gornje, tople, vruće, svijetle, hiperaktivne, muške značajke mogu se klasificirati kao Yang. Nepokretne, unutarnje, padajuće, donje, hladne, tamne, neaktivne i ženske značajke mogu se klasificirati kao Yin.
Ne samo da su yin i yang suprotni jedan drugome, oni ne mogu ni postojati jedan bez drugoga. Na primjer, kada ne bi bilo noći, ne bismo imali s čime usporediti njezinu suprotnost-dan.
SINDROMI YANG-a SINDROMI YING-a
groznica osjećaj hladnoće
ubrzani bazalni metabolizam usporeni bazalni metabolizam
visoka temperatura niska temperatura
povećano znojenje smanjeno znojenje
povišeni krvni pritisak nizak krvni pritisak
nepodnošenje vručine nepodnošenje hladnoće
crvena ili roza boja kože blijeda boja kože
želja za hladnom hranom i pićem želja za vrućom hranom i pićem
suhi jezik uz žeđ vlažan jezik, bez osjećaja žeđi
žuta mokraća bistra mokraća
normalna salivacija pretjerana salivacija
zatvor proljev
jaki glas, govorljiv, uvjerljiv slabašan glas, tih, povučen


Vrijeme maksimalnog rada pojedinih organa.
Bitno za terapije.

MERIDIJAN VRIJEME MAKSIMALNO ENERGETSKOG NAPORA VRIJEME MINIMALNOG ENERGETSKOG NAPORA
Pluća 3-5 15-17
Debelo crijevo 5-7 17-19
Želudac 7-9 19-21
Slezena i gušterača 9-11 21-23
Srce 11-13 23-1
Tanko crijevo 13-15 1-3
kraćni mjehur 15-17 3-5
Bubreg 17-19 5-7
Perikard 19-21 7-9
Tri grijača 21-23 9-11
Žućni mjehur 23-1 11-13
Jetra 1-3 13-15


Godišnja dobaU tradicionalnoj kineskoj medicini pet su elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda) temeljni elementi našeg univerzuma koji odgovaraju Proljeću, Ljetu, Centru, Jeseni i Zimi te ljudskoj jetri, srcu, slezeni, plućima i bubrezima.Moramo obratiti pozornost na:
Proljeće zbog čišćenja, -Ljeto zbog prilagodbe, -Jesen zbog nadoknađivanja i -Zimi da bi se održala ravnoteže između tijela i okoliša.


- 00:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  srpanj, 2005  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • biljni preparati

Linkovi

Kontakt i narudžbe

  • Kornelija: 091/798-6017