03

nedjelja

travanj

2011

SUŠENO VOĆE

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Stariji ljudi bili su vrlo mudri kad su rekli da na stolu stalno treba stajati zdjelica sa suhim voćem i orašastim plodovima.
Suho voće je vrlo poželjno na stolovima, prvenstveno kao izdašan izvor kalorija, a isto tako i raznih zaštitnih tvari.
U svakodnevnoj prehrani, vrlo često zaboravljamo na sušeno voće čija sezona upravo počinje.
Sušeno je voće veoma ukusna, zdrava i hranjiva namirnica. Često je zapravo ono još ukusnije od svježeg voća, budući da su tvari koje određuju okus plodova koncentriranije nego u svježem plodu. Iz tog se razloga sušeno voće često naziva prirodnim bombonom.
Možete ga koristiti kao takvo, ili njime možete obogatiti žitarice za zajutrak, kekse, kolačiće i sladolede. Kroz stoljeća su ljudi sušili svoje voće da bi ga sačuvali za kasniju uporabu. Konzerviranje voća tim procesom je još uvijek korisno, ekonomično i isplativo.

Suho voće ima sljedeće prednosti:
lagano je i pogodno za obroke izvan kuće
možete pomješati više vrsta voća i jesti ih istovremeno
lahko se čuva, rijetko se kvari
njime se mogu dekorirati različita jela
može zamjeniti nezdrave bombone i druge slatkiše
izmiksano može zamjeniti bijeli šećer u jelima.
Evo i nekih specifičnosti:
suhe smokve sadrže 3 puta više kalcija od drugog voća
brusnice sadrže kiselinu koja liječi upale mokraćnih puteva
naranče i ostalo žuto voće (breskve, marelice, mango) sadrže puno beta karotena
borovnice imaju puno više antioksidansa nego svo drugo voće
grožđice će vas sigurno iznenaditi sa svojim kvalitetama i zaštitnim učinkom na srce i krvne žile suhe šljive su također pravi junaci po pitanju antioksidansa

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.