Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru 2

ponedjeljak, 08.09.2008.

TREĆA GODINA-Financijsko pravo i financijska znanost

NOVAC I NOVČANI SISTEMI

Gledajući povijesni razvoj imamo:
Jednostavni(pojedinačni ili slučajni) oblik razmjene gdje se robe zamjenjuju jedna za drugu, a to je trampa
Potpuniji ili razvijeniji oblik razmjene gdje se vrijednost robe izražava sa nizom drugih roba.

RAZVOJ I VRSTE NOVCA

Oblike novca možemo podijeliti na:
1. Stvarni ili robni novac, u okviru kojeg imamo
ó Primitivni robni novac(kože stoka)
ó Moderni robni ili stvarni novac (metalni kovani novac)
2. suvremeni ili kreditni novac, koji se dijeli na:
ó komercijalni novac
ó bankarski novac koji je u obliku gotovog i depozitnog novca
ó elektronski novac

Primitivni robni novac je početak evolucije oblika novca. U početku su se koristile razne robe, koža, krzno, stoka itd.
Uvođenjem metala, a naročito plemenitih metala, počinje razdoblje kovanog novca.
Dalja faza u razvoju novca jest nastanak papirnog novca. Tako su još 3000 godina prije nove ere od strane hramova izdavane potvrde kao dokaz da su na čuvanje od klijenata primljene razne robe.
Kao surogat punovrijednog novca pojavljuje se u 14.i 15 stoljeću i ček. Čekovi nastaju kao i banknote na osnovu prethodnog novčanog pologa kod banke ili na osnovu kredita kojeg banka odobrava svom klijentu.
Mjenica je nastala tako da su banke trgovcu izdavale pismo na ime položenog novca.
Suvremeni današnji novac je kreditni novac. Sa aspekta izdavaoca je javlja u dva osnovna oblika-komercijalni novac i bankarski novac.
Suvremeni bankarski novac javlja se u obliku gotovog novca i depozitnog novca.
Kreditni novac(žiralni, depozitni, knjižni i sl) svoje porijeklo vuče iz funkcije robnog novca kao platežnog sredstva. Naime, mjenice, obveznice i drugi vrijednosni papiri vučeni na prodatu robu kao obećanje plaćanja, umjesto stvarnog novca kao definitivnog sredstva plaćanja počinju cirkulirati do roka naplate kao platežno sredstvo i tako predstavljaju komercijalni oblik kreditnog novca. U momentu kada više nije moguće izvršiti prebijanje novčanih naslova ili je pak to dosta otežano, dolazi do upotrebe robnog novca.
Ovakav novac se javlja u dva oblika:kao novčani i kao knjižni, odnosno depozitni ili žiralni novac. Ovakav novac je zapisan u bankovnim knjigama na žiro i tekućim računima bankovnih klijenata. Ovako shvaćen kreditni novac je nematerijalnog oblika-nije roba. To se naročito zapaža kod žiralnog novca koji ne posjeduje nikakav opipljiv, materijalni oblik nego se javlja u liku računskih-brojčanih znakova. Osim toga kreditno novac nije ni zamjenjiv za zlatni-robni novac.
Elektronski novac, poznat pod nazivom digitalni novac, plastični novac je novijeg datuma. Vezan je za procese informatičke revolucije te još uvijek nije dovoljno definiran.potrebno je da otvorimo žiro, tekući ili neki drugi sličan račun u nekoj modernoj banci. Potom nam banka kao klijentu daje softverski paket s potrebnim programom i plastičnom smart karticom.
Identificirani elektronski novac sadrži podatke koji otkrivaju identitet osobe koja je istinski uplatila ili podigla novac sa računa. Nasuprot ovom, anonimni elektronski novac se ponaša kao pravi slobodni novac, te kada se jednom povuče sa računa može se potrošiti ili dati nekom drugom bez da ostavi trag da je došlo do transakcije.
Oba oblika novca se mogu javiti u online i offline varijanti,
Online znači da klijent mora biti pri ulaganju ili povlačenju novca aktivno povezan sa bankom.
Elektronički novac nije nikakva nova vrsta novca već je to samo jedan novi oblik novca


PRAVNI POJAM NOVCA

Novac je roba posebne vrste koja obavlja funkciju općeg ekvivalenta.
Novac je i pravna kategorija, ali pravni teoretičari nisu složni u definiranju novca.
Stoga su postojale različite koncepcije novca od kojih su bile najznačajnije:
ó metalističkopravna,
ó državnopravna i
ó društvenopolitička koncepcija.

Prema metalističkoj koncepciji novac je roba(potrošna, zamjenjiva, djeljiva i pokretna
stvar)i to prije svega plemenita roba(zlato, srebro) kojoj se propisuje svojstvo novca zbog njezinih prirodnih i ekonomskih osobina.
Novac je prema teoretičarima koji zastupaju državnopravnu koncepciju svaka pokretna stvar(res mobiles) koju država odredi da bude novac.
Državno-pravno poimanje novca smatra da je definiranje novca odlučujuće mišljenje ljudi koji se služe novcem i upotrebljavaju ga u svakodnevnom životu, te da se prema tome novcem smatraju samo one pokretne stvari i prava u koje društvo ima povjerenje a ne stvari i prava kojima država putem monetarnog suvereniteta daje to svojstvo.

FUNKCIJE NOVCA

Postoje sljedeće funkcije novca:
ó novac u funkciji mjere vrijednosti,
ó novac u funkciji sredstva prometa,
ó novac kao kreditno i platežno sredstvo,
ó novac kao sredstvo zgrtanja blaga
ó novac u funkciji međunarodnog prometa-svjetski novac.

Funkcija novca je da izražava vrijednost svake robe. Tu vrijednost novac izražava
određenim količinama svoje vlastite upotrebne vrijednosti, čime se najraznovrsnije robe u razmjeni svode na jednoimene veličine, kvalitetno jednake, a kvantitativno usporedljive.
Novac u funkciji sredstva prometa služi kao posrednik u razmjeni proizvoda R1-N-R2 (upotrebna vrijednost jedne robe R1 se prvo zamjenjuje za novac N pa se tek potom novcem kupuje upotrebna vrijednost).
Uslijed razvoja proizvodnih snaga dolazi i do vremenskog razdvajanja otuđivanja robe i njezine naplate, tako da otuđivanje robe od prodavača ne znači i istovremeno kretanje novca od kupca prema prodavaču. Ovo kretanje od kupca prema prodavaču se vrši nakon određenog roka, te se tako između prodavača i kupca razvijaju kreditni odnosi u okviru kojih prodavač ostaje vjerovnik, a kupac dužnik, dok se novac nalazi u „funkciji kreditnog sredstva“.kao kreditno sredstvo novac je djelovao i po sili ekonomskih zakona, neovisno od postojanja države i prava. U ulozi sredstva plaćanja novac se pojavljuje tek onda kada država stavlja novac pod svoje okrilje tako da država tada određuje što se u datoj državi ima smatrati novcem. Uloga novca kao prometnog sredstva je kratkotrajna, što znači da on trenutno izražava vrijednost jedne robe, kako bi omogućio njenu razmjenu , budući da istovremeno prima ekvivalent u drugom vrijednosnom obliku(novčanom ili robnom). Međutim kada novac funkcionira kao kreditno sredstvo, kretanje robe se vri bez istovremenog učešća.
Funkciju svjetskog novca vrše odgovarajuće količine zlata i srebra. Danas se plaćanje u vanjskoj trgovini vrši pretežno devizama, valutom ili kompenzacijom na bazi međunarodnih i međuvladinih sporazuma.povlačenje zlatnog novca iz opticaja u jednoj zemlji i eventualni potpuni prijelaz sa zlatnog na papirni novac daju takvoj zemlji mogućnost za lakše osiguranje rezervi zlata koje su joj potrebne za međunarodna plaćanja.

08.09.2008. u 13:49 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2008  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rujan 2008 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Skriptarnica 2

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis