Linkovi
kuća
Blog.hr
portali od kolega:
Internet Monitor
T-Portal
Net.hr
Horoskop za rujan
OVAN
Do kraja mjeseca Mars vam se bude iselio iz kuće. Do tada i dalje izbjegavajte restorane uz cestu i oštre predmete, a slobodno vrijeme provedite u čitanju P-Portala.
BIK
Dobro aspektirani Jupiter otvara vam mogućnost zapaženih nastupa na jesenskim sajmovima. Zapamtite: gdje ima trave, bit će i sijena.
BLIZANCI
Jedna polovica vas je još na moru, a drugoj je to krivo.
RAK
Čini vam se da se je svijet urotio protiv vas? Vjerojatno ste u pravu, ali utjehu nađite u P-Portalu.
LAV
Sunce je izašlo iz vašeg znaka pa više ne morate ležati u hladovini. Podrežite si vrhove i dajte pramenje, tako budete zadržali odsjaj ljeta u svojoj kosi.
DJEVICA
Vladavina Merkura idealna je da si sortirate zimsku, ljetnu i prelaznu robu u ormare, te bez grižnje savjesti dočekate listopad.
VAGA
Tek krajem mjeseca Sunce ponovno ulazi u vaš znak, zato se nemojte već sad praviti važni. :P
ŠKORPION
Prognani Pluton vas potiče na drastične poteze, ali okolina sputava! Opustite se gledajući forenzičare.
STRIJELAC
Bujnu maštu i pregršt ideja kanalizirajte suradnjom na P-Portalu. U protivnom, bude vas retrogradni Uran.
JARAC
Nema više opasnosti od velikih vrućina pa napokon možete obući vestu i posvetiti se introspektiranju. Saturn je uvijek bio na vašoj strani.
VODENJAK
Ako ste se vratili živi i zdravi sa godišnjeg odmora i prepričali svima sve šta vam se je dogodilo, mogli biste početi raditi nešta korisno.
RIBE
Naglašeni Neptun vam otežava povratak u sivu svakodnevicu. Okrečite sobu u narandžasto. Upišite tečaj feng shuija. Skuhajte si nešta jestivo.

P - P O R T A L !

25. rujna 2006.

Riječ urednika

Dragi čitatelji!

Iako je zbog moje prošlotjedne zauzetosti sa zemaljskim stvarima bilo vrlo upitno jel bude treći broj portala izašao na vrijeme, kao šta vidite - izašao je! I slobodno možete odahnuti i reći: Imamo portal!! Nakon prošlog, tematskog broja, vraćamo se u revijalnome tonu u kojemu i opet ima za svakoga ponešto. Tu je intervju sa Banksyjem, novosti iz zborskoga pjevanja i kompjutorske tehnologije, savjeti protiv gužvanja garderobe, proricanje budućnosti i ostale redovne rubrike. Ugodno se smjestite, uzmite si nešta za jest i da ne budete žedni i uživajte u novim sadržajima.

Vaš Poni

Pisma čitatelja (23) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Aktualno

Banksy u New Yorku!

Čuveni engleski grafiter Banksy napravio je svoju prvu službenu izložbu u SAD-u, u Los Angelesu, koju su poharala mnoga slavna imena. Opširnije i obavezno čitajte ovdje, da biste poslije mogli čitati intervju s razumijevanjem.

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Intervju

Poni: Hula hula!

Banksy: Hula hula!

Poni: Banksy, zašto Brad Pitt na Iskonu izjavljiva da si još uvijek anoniman, a toliko si toga već napravio i svi znaju za tebe? Nije valjda da to veli samo zato šta ti se ne zna pravo ime kad toliki glumci i pjevači isto imaju izmišljena imena i svejedno su slavni!

Banksy: Naravno da ne, to bi stvarno bilo nebulozno. Brad je Amer, a što Ameri znaju o europskoj umjetnosti? Pa oni ne bi znali naći Bjelovar na zemljopisnoj karti, a kamoli Bristol!

Poni: A vidiš, on i Anđelina su oduševljeni sa tvojim djelima! Brad te obožava!

Banksy: Papak je prvo rekao da će kupit 8 komada, a na kraju je uzeo samo 3.

Poni: Jel se ne kaže: papučić?

Banksy: Imaš ti pravo.

Poni: Pa svejedno si uspjeo dobro prodat, jel si zadovoljan?

Banksy: Pa čuj, zapravo se ne mogu požalit. Uvalio sam za dobru lovu svoj stari frižider, dva kamiona s trulom limarijom koja sam dobro prefarbao pa se ne kuži, pola telefona, lutku za napuhavanje, par strganih CD-a i još neke stvari. Sad konačno mogu sredit sobu, pozvat curu na večeru, kupit novi fridž, šleper, bežični telefon i remastered izdanja Beatlesa bez da idem u kredit. I još mi ostane nešt i za budućnost.

Poni: Kul! Daj mi reci za slona kojega si oslikao! Kak mu se da bit tak miran tamo, dok oko njega hodaju svi oni ljudi?!

Banksy: To ti je indijski slon, budist. Cijelo vrijeme meditira i ništa ga ne smeta.

Poni: A ha. Znaš, ja bi htjeo jedan tvoj plakat, za doma, ali nemam 500 dolara.

Banksy: Ma Poni, gdje bi ja tebi nešto prodao, šta ti je? Evo ti plakat i druga polovica telefona! Čuj, a tko ti je sredio portal, ovu dugu i to?

Poni: To sam ja sve sam.

Banksy: Sjajno. Preporučit ću te nekim svojim klijentima. Mogao bi oslikavat dječje sobe!

Poni: Kul!

Banksy: Ja jednostavno više nemam vremena za uređenje privatnih interijera. Evo, i sad moram jurit na avion! Jako mi je žao da ne mogu ostati duže.

Poni: Puno ti hvala na svemu!

Banksy: Mah, sitnica.

Poni: Sljedeći tjedan nam se je najavio da bi mogao doći Ali G, pa navrati ako budeš u blizini!

Banksy: Mrak, naravno! Bok i pozdrav svim čitateljima P-Portala!

Pisma čitatelja (4) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Kultura

Ponikin Skywalker postao je član mješovitog zbora Kulturno-umjetničkog društva Golub. S obzirom na njegovu vrstu, kao i na to da je upao u sredini probe, traženje pravog glasa je trajalo nešto duže nego kod ljudi. Nakon neuspjelih pokušaja pridruživanja sopranima i altovima, Poni si je na sveopće čuđenje stao među tenore, a da je dobro procijenio, potvrdilo je i naknadno testiranje vokalizama na klaviru. Sadistico shy, popularni bloger i suradnik P-Portala taj je događaj komentirao izjavom koju prenosimo u cijelosti: Ponirotti!! :D Zbor Goluba sutra nastupa na priredbi za dan grada, a za vikend ide na državnu smotru u Novigradu Istarskom sa revijalnim programom od četiri pjesme koje je Poni brzo naučio.

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Znanost i tehnologija

Sadistico shy veli da je testirao najsnažnije računalo na svijetu i da je to super tema za ovu rubriku. Ono se zove Intel Core2 Extreme. A šta to zapravo znači pročitajte ovdje!

Pisma čitatelja (1) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Ljepota i zdravlje

Slobodno možemo reći da moja sestra, naša Halterica, diktira trendove u svijetu mode. Nakon šta se je prvo prefarbala a onda i ošišala, njezin primjer slijedile su Victoria Beckham i Madonna! Frizuru koja je ultimativni hit sezone jesen/zima 2006./2007. pogledajte ovdje!

Pisma čitatelja (6) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Sudbine

Danas nam je na redu sudbina Walta Disneya, ali kako nisam imao vremena za prijevod i adaptaciju, tko dobro zna engleski može si ju pročitati na Wikipediji.

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Savjeti

Dragi Poni!

Ja bi negdje pročitala svoju sudbinu, rado :( Ne mogu više, preznatiželjna sam za živjet tu i sad i rekla bi da bi se svemir trebao počet stišnjavat bez obzira na širenje! Pa više ne čujem ni tuđu budućnost, a kamo li svoju! Imaš kakav lijek?

Huriyet


Draga Huriyet, taman kad sam već sav iščešao od razmišljanja, Indian woman je došla s fantastičnim rješenjem koje slijedi! Zaboravi na sve šta si do sada čula od mađioničara, na skupe čitače budućnosti i njihove razne komplicirane rituale. Dovedi vilenjake u svoj život!

Evo šta nam Indijanka kaže:

Nadam se da većina vas bar malo vjeruje u vile i vilenjake. Oni zaista postoje u nekom svom paralelnom svijetu, i jedva čekaju da ih mi pozovemo i damo im neki zadatak, ili postavimo neko pitanje na koje će oni prije ili kasnije naći pravi odgovor.
E, sad, da bi naša komunikacija s njima bila što učinkovitija, potrebno nam je neko sredstvo, a jedno od njih su - vilinske karte! Njih možete načiniti sami. Sve što vam treba je:
- mašta
- tvrđi papir ili tanji karton
- slike s likovima vila i vilenjaka
ili,
- bojice kojima ćete ih sami nacrtati
Vaše osobne vile i vilenjaci mogu imati sve one karakteristike koje mislite da vam mogu zatrebati - hrabrost, odvažnost, ljubav/zaljubljenost, maštovitost, opuštenost, obilje, igru/zaigranost, uspješnost, otpuštanje, romantičnost, samovanje/izoliranost, privlačnost, ... (sami nastavite niz)
Dakle, npr. napravite vilinsku/vilenjačku kartu koja se zove Hrabri Poni, Odvažni poni, Zaljubljeni Poni, Uspješni Poni, Privlačni Poni :-))))
Umjesto Poni, naravno, možete staviti sebe... ili ostaviti samo određenu osobinu...
Svoj "špil" vilinskih karata možete, naravno, nadopunjavati, ovisno o tome koja vila ili vilenjak vam zatrebaju.
Da bi vaše vile i vilenjaci bili učinkoviti važno je da s njima komunicirate i igrate se (oni su luda i otkačena ekipa kreativaca) i da im zahvalite na svemu što učine, makar vam se nekad to činilo i besmislenim. Vjerujte, često znaju više od nas...

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Uradi sam

Iako sezona ljetnih putovanja polako jenjava, nije na odmet putna preporuka. Indian Woman putuje kad god joj se pruži prilika, i evo nekoliko hintova koji vam mogu poslužiti da savladate neke od putnih trikova.
Bilo da svoje prnje nosite u ruksaku ili koferu, postoji trik koji vas spašava od gužvanja robe. Umjesto da sve lijepo složite onako kao da stoji u dućanu, jednostavno još i - zarolate. Zvuči možda prejednostavno ili smiješno, no funkcionira. Najbolje djeluje s majicama i hlačama. Fine košulje i odijela ne trpe ovaj trik, no ako su vam toliko bitna, i tako ćete nositi onu posebnu torbu za njih.
Dakle, npr., majicu nakon što složite, preklopite još jednom po vertikali, i zarolajte ju u "sarmicu". Kad ju odmotate bit će manje zgužvana, i brže će se izravnati.
Zatim, velika pakiranja šampona, gelova za tuširanje, regeneratora i sl. su ekologična i ekonomična, no ne i praktična za putovanja. Zato sačuvajte manje bočice (plastične, jer su lagane) i u njih odlijte manje količine svega toga što vam treba za put, a da biste bili lijepi, čisti i svježi.

taa daa!

Majice rolala Indian woman!

Pisma čitatelja (1) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Zvjezdasta prašina

REALITY STORY BY HEROINE

Nastupaju: Yves Simon, Marina Cvetajeva, Leone Glembay, Bela Lugosi, Marlene Dietrich i Džontra.

U podzemni bar je prvo kročila Džontrina noga u špicok čizmi. Desna. Pa lijeva. Sinhronizirano s rukama u kariranim rukavima koje su mahajući oko Džontre omogućavale Džontri lakši hod. Napokon je ušla i Džontrina frizura koja je izmamila kolektivni uzdah izazivan divljenjem i zavišću.

Džontra je napravio svoj prvi korak u ovoj priči.

Smrzavamo kadar da bismo promotrili situaciju.

Bela dignutih obrva. Marlene s upravo napravljenim kolutićem dima i pepeo cigarete zaustavljen u padu. Leone koji broji koliko puta Džontri ide glava u tijelo. Marina sa zgužvanim komadićem salvete u rukama. Yves ko Yves. Šankerica okrenuta leđima mijenja stanicu na radiju. Crnac ne gleda u Džontru.

Džontra: Jano, šta da sad radim? (simultani prijevod sa zagorskog)
Heroine: Be natural!

Idemo dalje.

Svira Snoop Doggy Dog: Drop it like it's hot, drop it like it's hot...

Bela spušta obrve. Kolutić dima odlazi u zrak. Pepeo pada u Marlenino krilo. Leone izgovara: Devet!? Marina posprema komadić salvete u pepeljaru. Yves ko Yves. Šankerica se okreće prema nama i naginje nad sudoper. Crnac ne gleda u Džontru.

Mišljenje psihologa: Upravo promatramo jednu izoliranu skupinu različitih individualnosti i psihosocijalnih backgrounda. Grupa koja je do ovog trenutka već oformila svoju strukturu i odnose, upravo je doživjela dvije drastične promjene. Ostala je bez jednog od članova, umjesto kojeg je u nju inputiran novi element - nepoznati pojedinac koji prirodno izaziva nepovjerenje, ali i radoznalost grupe. Uslijedit će period obostranog upoznavanja i prilagodbe koji može biti obilježen i otporom, ovisno o tome u kojoj će mjeri pridošlica izazvati promjenu odnosa u grupi i hoće li ta promjena biti protumačena kao pozitivna ili negativna sa strane svakog od pojedinaca. Sam pridošlica morat će se afirmirati u novoj sredini i okolnostima, te izboriti za svoje mjesto. Izvođenje bilo kakvih drugih pretpostavki u ovom bi trenutku bilo krajnje ishitreno. Preostaje nam samo da pratimo razvoj situacije.

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

18. rujna 2006.

Riječ urednika

Dragi čitatelji!

Kao šta sam već najavio, drugi broj vašeg omiljenog portala u većem je dijelu tematski posvećen četrdesetgodišnjici Zvjedane flote. Tu je intervju sa kapetanom i herojem Jean-Luc Picardom, sudbina jednog od najkarizmatičnijih figuri u Svemiru - doktora Spocka i priča o najmanjem svemirskom brodu na svijetu! Putopisom vas vodimo u Kanadu, a u kulturnom bloku u muzej da vidite kip starog Grkljanina šta je izvučen iz mora. Praktični savjeti o detiketiranju majica poštedili vas budu grebanja, a tu su i ostale redovne rubrike te nova pjesma tjedna koju sam posvetio svima vama.

Vaš Poni

P.S. Svoj portret sa znakom Starfleeta zahvaljivam Latae sententiae!

Pisma čitatelja (15) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Intervju

Poni: Kapetane, hula hula i sretan vam rođendan!

Jean-Luc Picard: Hula hula i hvala! Znači i na Rubi-ka još uvijek živi dobri stari intergalaktički slang!

Poni: O, pa to sam ja usvojio još davno, kad samo kralj Zapruđa i Utrina i ja spašavali Svemir!

Jean-Luc Picard: Kako ja ne znam za tu akciju?

Poni: Vi ste tad bili, kao šta vele na T-portalu, u hibernaciji!

Jean-Luc Picard: Kakva hibernacija, sramota! Našu ekipu su onemogućili u daljnjem istraživanju!

Poni: A zašto to??

Jean-Luc Picard: Otišli smo predaleko. Spoznaje koje imamo iz temelja bi promijenile život čovječanstva, a ono na to još nije spremno.

Poni: Dajte nam recite malo opširnije o tome!

Jean-Luc Picard: Ne smijem. Oduzet će nam svima 20% od penzije i godišnju besplatnu voznu kartu ako vam kažem.

Poni: A ha. A kažite nam onda molim vas kakvi su vaši osobni dojmovi o Borgovima, Ferengijima, Aldeansima, Edoima, Tamariansima, Jaradama, Moalcoriansima, Douwdima, Mintakansima, Paxansima, Cytheriansima, Ux-Malsima i Devidiansima?

Jean-Luc Picard: U dvadeset i dvije godine moje Starfleet karijere, jedno od najtežih i najbolnijih iskustava priuštili su mi upravo Borgovi. Ostali su bili mačji kašalj naspram njih.

Poni: Meni isto! Ja sam u Perpetual Wastelandu na Rubi-ka ostavio par mjeseci svojega života!

Jean-Luc Picard: Strašno! Bilo je to godine 2366. Jedini sam preživio njihovu invaziju. Ne želim se ni sjećati tih dana.

Poni: Ja vas razumijem. Vi ste tako puno toga prošli, suočivali se sa zlom i gledali smrti u oči. Kako ste to sve podnijeli i ostali uvijek jednako pozitivan i moralno čvrst?

Jean-Luc Picard: Heh, filozofski gledano, ja smatram da su život i smrt više od dva izbora vječnog ili ovozemaljskog života. Zapravo vjerujem da postoji još jedan koncept, van sfera ljudskog razumijevanja.

Poni: Kul! Znam da ste i veliki protivnik genetskog inžinjeringa koji je u svemiru normalna pojava, a postaje jako trendy i na Zemlji.

Jean-Luc Picard: Ključni problem genetskog inžinjeringa je determinizam koji lišava čovječanstvo onog nepredvidivog, nepoznatog faktora koji zapravo jedini čini život vrijednim. Nije li tako?

Poni: Apsolutno, to i ja uvijek kažem. A šta velite na svoje nasljednike, nove istraživače Svemira?

Jean-Luc Picard: Staze koje smo im mi utrli i iskustva koje smo prenijeli, uvelike olakšavaju nove ekspedicije. Kapetanica Janeway dobro radi svoj posao, šteta što je udana. Naravno, ima još puno sjajnih mladih kadrova, kao što je uostalom i vaša ekipa s Rubi-ka. Ja vam želim svako dobro i puno uspjeha, jedino se bojim da naši nasljednici još neko vrijeme neće imati puno prostora za istraživanje.

Poni: Jel to znači da se Svemir zapravo stišnjava, a ne da se širi??

Jean-Luc Picard: Mislim na financijsku konstrukciju cijelog projekta. Budžet za istraživanje Svemira se iz godine u godinu smanjuje. Izdaci su preveliki, a tehnika još nije dovoljno uznapredovala da ta putovanja poluče i neki konstruktivni uspjeh u vidu prilagodbe slobodnih planeta za život i naseljavanje.

Poni: Imate vi pravo! Mi smo se puno natrčali samo da si nabavimo yalmahe, letjelice jednosjede, a skupi Shadowland još možemo samo sanjati!

Jean-Luc Picard: Vidiš da i sam znaš o čemu govorim. Poni, a šta ti je to ispod stola?

Poni: Klingonsko vino. I torta. Nabavio u Omni-tradeu. To sam vam htjeo dati za rastanak.

Jean-Luc Picard: Jednu stvar moram priznati Klingoncima. Prave najbolje vino u Svemiru. Mislim da je pravi trenutak da ga otvorimo i proslavimo ovaj susret. (puk!)
Živio P-Portal, katedrala intergalaktičkog duha! I svi dragi Zemljani koji nas sada čitaju!

Poni: Hula hula! Kapetane, puno vam hvala na vašem dragocjenom vremenu i ovom razgovoru.

Jean-Luc Picard: Hvala tebi Poni. Ti si se jedini sjetio porazgovarati s nekim iz naše ekipe, ostali portali su rođendan prenijeli samo kao običnu vijest.

Poni: Takav sam vam ja. :) Živili!

Pisma čitatelja (3) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Ne samo aktualno nego i ekskluzivno!!!

Dokumentarac, a ne znanstvena fantastika!

U vrijeme kada je serija Zvjezdane staze počela s emitiranjem, ljudi još nisu bili naviknuti na veliku tehnologiju i opasnosti iz Svemira pa je radi njih bilo rečeno da je to samo znanstvena fantastika i da je sve odglumljeno. U biti, to vam danas prvi otkriva upravo vaš P-Portal, radi se o dokumentarnoj seriji koja nam je kroz male ekrane otkrivale tajne i ljepote Svemirskih prostranstava i privikavala nas na vrijeme kada i sami budemo kročili u veliko plavetnilo iznad sebe. Junaci s Enterprisea bili su i ostali prvi djetinji uzori svakog modernog džedaja, pa im odajmo dužnu počast uz srdačne čestitke i vulkansku uzvičicu: Live long and prosper!!
Opširnije o članovima i ekspedicijama Zvjezdane flote pročitajte ovdje.

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Kultura

Naš leteći reporter A particle of light, posjetio je Arheološki muzej u kojem je vidjeo jedan lijepi kip zanimljive povijesti. Vidite ga i vi i saznajte više o njemu ovdje!

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Znanost i tehnologija

Najmanji svemirski brod na svijetu

Najmanji svemirski brod na svijetu velik je taman toliko da u njega stane jedan kanarinac. Ne vjerujete?! E pa njegov ponosni vlasnik je naš kolega Alien Tweety, pa ako ne vjerujete meni, pogledajte kod njega!

Pisma čitatelja (1) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Foto-reportaže/putopisi

Indian woman provela je nekoliko tjedana u Kanadi i potrudila se je da nam prenese svoje doživljaje i zapažanja o toj velikoj zemlji. O prirodi, klimi, gradovima, kulturi i običajima Kanađana, budete mogli čitati u nekoliko nastavaka kod naše Indijanke ovdje!

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Ljepota i zdravlje

Konjski rep - frizura za sva vremena

Probudili ste se sa lošom frizurom i još k tomu kasnite nekud? Ili idete na važni sastanak? Na maturalnu zabavu? U svatove? Rješenje je nadomak ruke, sve šta vam treba je samo komadić gumilastike koji u trenu bude ukrotio vašu kosu i dao vam glamurozni izgled! Visoko ili nisko svezani konjski rep, u trenu bude iz vas izvadio ljepoticu iz snova i vašu okolinu ostavio bez daha! Pogledajte primjere koje vam donosimo ovdje!

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Sudbine

Mama od doktora Spocka je bila zemljanska učiteljica Amanda, a tata vulkanski diplomata Sarek. Većinu svojega života doktor Spock je bio rastrgan između svoje osjećajne ljudske i stroge vulkanske prirode, sve dok se nije susreo sa V'Ger mašinom i kasnije umro da bi se poslije opet rodio i onda mu je bilo lakše. Kad je bio mali, doktor Spock je imao kućnog ljubimca, isto s Vulkana, koji je izgledao kao medo. Njegov brat Sybock je bio izbačen s Vulkana jer nije htjeo slijediti put čiste logike i poslije je poginio u okršaju s jednim vanzemaljcom koji je sebe bio proglasio da je Bog. Kad je imao 7 godina, doktor Spock se je telepatski zaljubio u jednu curicu Vulkanku, ali ona se nije udala na kraju za njega, nego za jednog koji je bio čisti Vulkanac. Doktor Spock se je poslije ipak oženio, a vjenčao ga je kapetan Jean-Luc Picard koji je onda još nije bio kapetan. Nakon šta je završio Vulkansku akademiju znanosti, doktor Spock je bio prvi Vulkanac koji je ušao u Zvjezdanu flotu. Letjeo je pod kapetanima Christopherom Pikeom i Jamesom T. Kirkom. Poslije završetka petogodišnje misije u Enterpriseu, doktor Spock je otišao iz Zvjezdane flote u penziju i vratio se je na Vulkan da se tamo bavi s pročišćivanjem od emocija, odnosno s kohlinarskom disciplinom vulkanskih majstora. Ali nije uspjeo postati majstor kohlinara, zato šta ga je omela V'Ger mašina koju sam već spomenio, pa se je onda opet vratio u flotu. Tamo se je jednom bio žrtvovao za plazmu zato da spasi ostale, pa su ga poslije opet sastavili, a prije toga se je mentalno spojio s McCoyom, tako da prebaci svoju katru u njega i da se poslije može skroz regenerirati. Poslije se je više posvetio diplomaciji nego znanosti i bio je izaslanik flote u klingonskoj vladi i skupa s kapetanom Jean-Luc Picardom radio na Romulan/Vulkanskoj reunifikaciji. Tijekom cijelog svog života, doktor Spock je volio umjetnost, naročito Terransku, i igrao je trodimenzionalni šah jednako dobro kao šta je svirao vulkansku lutnju, harfu i harpsikord (predak od klavira).

Izvori

I vaša sudbina može stajati ovdje!

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Savjeti

Dragi Poni!

De mi reci kako to Halterica odreže etiketu a da te vise ne žulja? Meni uvijek ostane jos jedan mali oštri dio koji onda ne da žulja, nego grebe! Čovječe!

Natashaa


Draga Natashaa, i svi oni koji trpe neizdrživu bol od etiketa na majicama, ne očajavajte! Etikete se mogu u potpunosti ukloniti iz majice, i to čak bez paranja ruba i šivaće mašine! Neke etikete su zašivene za majicu s posebnim koncom, odnosno nisu ušivene u rub majice. Takve lako skinete jer samo prerežete končiće. Problem su one koje su ušivene u rub. S njima treba ovako: prvo odrežete normalno etiketu, tik do poruba. Onda uzmete iglicu ili pincetu i pažljivo nadignete malo končiće koji drže ostatak etikete. Pazite da vam ne puknu i da sve ne rasparate jer onda budete još morali poslije i šivati. Uglavnom, kad ste tako olabavili končiće, skoncentrirate se na ostatak etikete koju treba lagano iščijati s iglicom ili s nečim i onda ju tako raskomadanu postupno i lako izvučete van! Dok ne steknete rutinu, za ovo vam možda bude trebalo malo više vremena, ali jednom kad svladate postupak detiketiranja, život vam se bude iz korijena promijenio!

Vaš Poni

Pisma čitatelja (4) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Uradi sam

Indijanska pogača!

* 70 - 80 dkg brašna - može se kombinirati tip 850 i kukuruzno, ili crno i kukuruzno, ili integralno i neko drugo, pritom ona "teža" brašna (tipa kukuruzno i integralno) idu u manjoj količini od ovog drugog
* 1 većica praška za pecivo
* soli po želji (na vrh potkove)
* vrećica parmezana (tko voli)
* malo suhog bosiljka i/ili origana
--- sve ove suhe sastojke pomiješati i dodati:
1 dcl maslinovog ulja
2 dcl gazirane mineralne vode
2 dcl vrhnja (može obično ili zobeno ili sojino)
tko voli može umijesiti i jaje

--- sve skupa umijesiti, staviti u kalup oblika kopita ili potkove* i peći na 220 stupnjeva 30 - 40 minuta
* ako nemate kalupe u obliku kopita/potkove (koji su dostupni u svakom boljem dućanu) možete peći i u običnoj tepsiji

Recept priredila Indian woman!

Pisma čitatelja (4) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Zvjezdasta prašina

REALITY STORY BY HEROINE

Nastupaju: Yves Simon, Marina Cvetajeva, Jacques Prevert, Leone Glembay, Bela Lugosi, Marlene Dietrich i gost iznenađenja.

2. dan

Društvo se pred zoru našlo u podzemnom bistrou, kod Opern ringa u Beču. Šta koga briga kako to sad. Izašli su na zrak i gotovo. Na šank se nalaktio visoki crnac blještavih zubiju i prodavao šankerici priču. Sabili su se u separe u ćošku. Kroz škriputave zvučnike su svirali Velveti: Situations arrive because of the weather...

- Gdje je Jacques?
- Pa otišao je na WC...

Nema ga više. Izbačen je iz Priče.

- Zašto?

Dosadan je. Sav je pokisao, teško se socijalizira, loše karta i stalno cvili za Barbarom...Umjesto Jacquesa, pojavljuje se novi lik u priči - DŽONTRA!!!!!!!!!

- Tko je Džontra?????

Objašnjenje: Džontra dolazi iz Zagorja. Nadimak mu je skraćenica od Džon Travolta na kojeg liči, s tom razlikom što Džontra ima frizuru kao Linda Evans.
(Ovdje treba zamisliti nasmijanog Džontru u uskim trapericama kako stoji na proplanku kod Huma na Sutli dok mu vjetar nosi kosu u usta.)
Džontra je veliki zaljubljenik u glazbu i fan Bijelih krila koja se furaju na Srebrna krila i čak su izdali singlicu za jednu firmu iz Zlatara.
(Ovdje treba zamisliti kako Džontra nosi pojačalo gitaristu iz Bijelih krila, te Džontru u prvom redu koncerta na otvorenju Zadrugarke u Krapinskim toplicama.)
Očekujemo da će Džontra malo razdrmati situaciju. Pozdravite Džontru toplim pljeskom!!!

U podzemnom baru je zavladao muk. Sve oči su uprte u vrata, a u svim glavama samo jedna misao:

- Tko je sljedeći?

(Ja mislim da će izbaciti Marinu.)
---------------------------------------

Bude se nastavilo..

Pisma čitatelja (1) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

11. rujna 2006.

Riječ urednika

Dragi čitatelji!

Pred vama je prvi nezavisni portal na Blog.haeru. Zamišljen je da bude osvježivan jednom tjedno, a ponekad i rjeđe. Ako ste zainteresirani da surađivate samnom u uređenju sadržaja, slobodno se javite, meni bude drago i budem imao manje posla, a više osobi i više zna. Ovdje sam vam objavio i jedan intervju koji sam dao novinarima u vezi otvorenja portala. Tu je još raznih zanimljivosti i prigodna pjesma za otvorenje, a znajte da je od sada dostupan i Hula Hula ringtone koji i vi možete imati na svojem mobitelu! Uživajte u čitanju, puno vas pozdravlja vaš Poni.

Update

Drago mi je šta vidim da vas je puno zainteresirano za suradnju, pa da vam objasnim kako sam ja to zamislio. Evo dolje u Inform-bureau sam stavio mail adresu na koju možete slati svoje ideje i materijale, a ja ih kao urednik budem razmotrio i rasporedio za objavljivanje u skladu sa koncepcijom i brojem pristiglih tema za dotični broj portala. Ukoliko je tekst na vašem blogu, budem napravio najavu i stavio link na vaš blog, kao šta sam i u ovom broju, a za tekstove koji bi bili u cijelosti objavljeni tu, isto se podrazumijeva da budu imali potpis i link na blog svojeg autora!
Evo naprimjer, sljedeći broj bude prigodno tematski uređen, odnosno jednim značajnim dijelom posvećen četrdesetom rođendanu Zvjezdanih staza. Ja sam već dogovorio intervju sa kapetanom Jean-Luc Picardom, a netko može obraditi sudbinu doktora Spocka naprimjer! A za znanost i tehnologiju - novitete u gradnji svemirskih brodova! To je jedno jako široko područje i ovo su samo neka moja razmišljanja, a veselile me budu i vaše ideje. Ostale redovne teme za drugi broj su već uglavnom riješene, pa kako portal izlazi ponedjeljkom, tijekom idućeg tjedna bi mi mogli poslati prijedloge za treći. Kako će se tada već približiti kraj mjeseca, možda bi netko htjeo pripremiti mjesečni horoskop? A tražim i dežurnog meteorologa! Isto, ako ima praktičara sa dobrim prijedlozima za rubriku Uradi sam i slično, računam na njih! Razmislite i javite se, vaši prijedlozi budu uvijek dobrodošli! :)

Vaš Poni

Pisma čitatelja (27) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Aktualno

Iz stranog tiska: Otvorenje P-Portala izazvalo buru u medijima

Bude li P-Portal ugrozio konkurenciju? Tko uopće stoji iza P-Portala? - pitanja su koja potresaju velike medijske kuće. Široj javnosti do sada nepoznat urednik kao sadržaj P-Portala najavljiva "istinu kakvu nitko drugi ne vidi" i "događaje koji bi se mogli dogoditi". Od prvog trenutka otvorenja, velika posjećenost kaže da je Poni na dobrom putu i da usprkos skeptičnosti kolega, jedna značajna populacija čitatelja bude dodatno pridonijela demokratizaciji medijskog prostora.

Pisma čitatelja (1) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Intervju

Dop magazin: Poni, lijepi pozdrav!

Poni: Hula hula!

Dop magazin: Pjevač si, tekstopisac, džedaj i urednik najkontroverznijeg domaćeg portala. Kako za sve to nađeš vremena?

Poni: Pa šta ne stignem danas, ostavim za sutra i tako..

Kontura: Jesi li iznenađen reakcijama likovne kritike na svoj dizajn?

Poni: Molim?

Kontura: LIJEP TI JE PORTAL!

Poni: Hvala, puno sam se trudio oko duge i da budu lijepa slova, da mi ne ispadnu grbava.

VIP music: Poni, kako se osjećaš sad kad si se prvi put vokalno predstavio na blogu?

Poni: Pa čujte, znate, ja vam se tek učim u snimanje! Sad kako je ispalo, ispalo je! Jel znate da još nemam ni pretpojačalo??

Svi: To već valjda svi znaju.

101: Poni, kog slušaš inače?

Poni: Haltericu!

101: Htio sam reći - što slušaš od muzike?

Poni: Heavy metal!

101: Stvarno?! Tko bi rekao?

Poni: :P

OK: Poni, uzor si mladima, hrvatski idol. Toliki bi htjeli biti kao ti. Što bi im poručio?

Poni: Da budu dobri i da uče. Ja sam morao pojesti puno trave dok nisam postao to šta jesam!

Feral: Ha ha ha hi hi hi hi!!! Ups! Pardon.

Mila: Reci nam, tko ti osmišljava imidž? I tko potpisuje kreaciju koju si obukao za promociju portala?

Poni: Meni Halterica osmišljava, samo malo, da pogledam..

Halter: Poni nosi Gerok tajice i..

Grazia: Gerok??

Halter: ..ne znam više za prednji dio, uvijek odrežem etiketu jer tvrdi da ga grebe.

Poni: Pa kad grebe!!

Zarez: Poni, što se tiče sadržaja portala.. ne misliš li da malo kaskaš u odnosu na konkurenciju?

Poni: Svak si pravi portal onako kako zna i umije! Znam ja vas iz Zareza! Lako je vama kad vas ima hrpu! Ja sam sve morao sam!

Moja sudbina: Siroče ..

Kula stražara: Poni, sad nakon što si i ovo postigao, gdje ti vidiš svoju budućnost?

Poni: Ja svoju budućnost vidim skroz na dnu, u šalici od kave!

Arena: I šta kaže??

Halter: Mislim da je bilo dosta pitanja za danas.

Svi: Poni, želimo ti puno sreće i uspjeha u daljnjem radu!

Poni: Hvala!


Pisma čitatelja (5) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Kultura

Na kolegijalnom portalu objavljeno je da se slike mogu i čuti. Šta se mene tiče, ja sam ih oduvijek čuo i mislim da je normalno da ih se čuje, isto kao šta vidiš sebi u glavi kad nešta čitaš. Sve mi je čudno da nisu i o tome nešta rekli, a da jesu, onda bi pisalo: Umjetnici kao šta je bio onaj francuz Arthur Rimbaud težili su nečem višjem od.. od čega? Jer dragi čitatelji, ja vam budem rekao svoju spoznaju: sva je umjetnost živčani doživljaj. I sve se to smiješa u jedno, bez obzira jel uđe kroz oko ili kroz uho. Šta se tiče Rimbauda, on je vidjeo samo boju samoglasnika, ili možda o suglasnicima nije htjeo pisati jer ih ima jako zeznutih. Ja vidim cijelu abecedu i samo budem rekao da je meni A zeleno a ne crno, da ne idemo uopće dalje, jer o tome šta ko vidi i čuje moglo bi se unedogled. Meni je samo za ne vjerovat da je to tek sad znanstveno priznato. Ili možda znanstvenici ne vide i ne čuju? Hi hi, vjerojatno, jer bi onda sami sebe testirali. Ali zato ja naprimjer ne znam računat, a znanstvenici svi znaju, pa je svak za nešta bolji a za nešta nije, šta možemo.

Pisma čitatelja (5) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Znanost i tehnologija

Jel i vama fali Pluton?

Naprasno izbačenje Plutona iz Sunčevog sustava iznenadilo je i rastužilo veliki broj ljudi. O (ne)opravdanosti takvog jednog čina čitajte više kod Hala, on je to tako lijepo objasnio da ni ja sam ne bi bolje.

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Foto-reportaže

Naš leteći reporter A particle of light (kraće: Apol, u narodu Apolo) hodio je tragovima druga Tita u Kumrovcu i posjetio slikoviti Japetić blizu Samobora! A pripremio nam je i foto-reportažu s Dolca, pa kako je tamo svugdje pogledajte ovdje.

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Ljepota i zdravlje

Srušen mit stoljeća - noćno prejedanje nije štetno!

Suprotno uvriježenom mišljenju da noćno prejedanje uzrokuje povećanje tjelesne težine i s tim povezane zdravstvene probleme, grupa znanstvenika s jednog švicarskog instituta je nakon tromjesečnog eksperimenta došla do revolucionarnog otkrića - noćno prejedanje nije ništa štetnije od prejedanja po danu! Naime, do sada se je vjerovalo da je jelo po noći štetno jer je ljudski metabolizam usporen time šta ljudi nakon jela idu spavati i da se zato u njemu sve nataloži. Ispitivanje je pokazalo da je metabolizam ispitanika koji su išli spavati nakon ručka jednako usporen! Kod onih koji jedu po noći a spavaju po danu nije došlo do promjene težine, kao ni kod onih koji poslije ručka više ne jedu ništa.

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Sudbine

Odlučio sam da rubrika Sudbine bude otvorena sa sudbinom meni najdražeg
mislitelja
. Nije vesela, ali nas potiče da cijenimo šta danas imamo umnu slobodu pa je tu i jedna prigodna simbolika uz otvorenje portala gdje značajne misli preživljavaju vrijeme u kojem su stvorene.

I vaša sudbina može stajati ovdje!

Pisma čitatelja (1) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Savjeti

Dragi Poni, danas sam bila kod prijateljice i trebala sam na WC. I baš kad sam primila kvaku, iz WC-a je izašao njen brat. Kako sam se zacrvenila oh uh! Jesam li trudna?

Zabrinuta Sleepwalker


Draga Sleep!

Na tvom mjestu i ja bi se crvenio! Od srama šta živim u takvom sistemu gdje se u školama više ne uče osnovne stvari iz hrvatskog jezika! Zar ne znaš da je korijen od riječi roditelj - roda?! Jel drže rodu u stanu ili ne, to te ja pitam! Jer ako te je roda pogledala s urokljivim okom, onda je gotovo! Prvo sljedeće, eto ti dijete sjedi gore na dimnjaku! U svakom slučaju ti odi kod doktora pa budeš vidjela.

Tvoj Poni

Pisma čitatelja (2) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Uradi sam

Ovakvu prekrasnu policu za špange ili šta već, možete sami napraviti uz malo kartona, boje i vremena! Uzmete par onih dugačkih roli za papir, prerežete ih na pol i ofarbate, a unutra možete naljepit i staniol da se lijepo sjaji. Napravite od debljeg kartona kao neki držač, rešetku i zalijepite rolice na to. Mislim, možete i zaklamat ako hoćete. Ukrasite po želji i pričvrstite na zid s čavlom. Ja sam takvih hrpu vidio u knjižnici, a uslikao sam vam najljepšu.

Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Zvjezdasta prašina

Čujem da je ove godine počeo i treći Big Brother, šta me je inspiriralo da objavim Haltericinu reality priču u nastavcima. Neki su je čitali nekad davno prije, a većina nije, a kako je više nema tamo na blogu a u njoj su same zvijezde, šta fali?

REALITY STORY BY HEROINE

Nastupaju: Yves Simon, Marina Cvetajeva, Jacques Prevert, Leone Glembay, Bela Lugosi i Marlene Dietrich.

1. dan

Yves je stajao na uglu ulice, s rukama u džepovima i smrzavao se. Negdje je pročitao da treba čekati neke stvari u životu pa je odlučio da to bude ovdje. Buljuk ljudi i žena koji je prolazio pokraj njega, doticao ga je laktovima, gazio po cipelama i zapahnjivao mirisima kolonjske i parfema. Muškarci su ozbiljno i usredotočeno grabili prema cilju, a žene nosile svoja oslikana lica u susret nečemu, ali ga nijedna nije pogledala.
Yves je cupkao na mjestu, crvenog nosa i razmišljao o tome kako je knjiška mudrost očigledno precijenjena, kad se o njega popiknula Marina.
Marina je mislila da je njezin oblik nesretno izabran. Ona se svakako radije osjećala kao šuma ili rijeka nego kao kožom i kostima ograničeno biće pa se nespretno sudarala ili gutala ljude, što je u njoj izazivalo osjećaj frustracije i vječite gladi, a u njima česti osjećaj da u njezinom društvu stoje pred živim pijeskom.
- O, Marina!
- Yves! Šta ti radiš ovdje?
- Ništa pametno. Ajmo popit nešto. Imaš vremena?
- Krenula sam kod Leona, ako hoćeš, možemo zajedno.
- Ajde, nisam vidio luđaka još od Firenze.
Leone je imao nasljedni problem s krvlju, nešto s DNA koja grize samu sebe, nedovoljno istražena bolest koja tjera na ubijanje srodnika pa zbog tih poriva u ranijim stadijima bježe od kuće u umjetnost, a u kasnijima više nemaju kuda pobjeći. Živio je u nekom potkrovlju koje je gledalo na Sacre coeur i po cijele dane slikao autoportrete kako bi spoznao sebe.
U metrou su sreli Jacquesa. Jacques je bio zaneseni humanist kojeg su užasi rata zauvijek deziluzionirali. Upravo se sav pokisao vratio s obale Atlantika i na koljenima pisao pjesmu kad je naletjelo ovo dvoje.
- Jacques! Gdje si? Kako si? Kud ćeš? Ideš s nama do Leona?
- Može.
Kad su se iskrcali na svjetlo dana, svjetlo dana je već bilo prigušeno svjetlo predvečerja.
- Kuc, kuc!
- Ajme, upadajte!
- Marlene, Bela, i vi ste tu?
Da, i oni su bili tu. Marlene se zatekla u Parizu tek na dan dva, i nervozno otresala pepeo po izlizanom tepihu. Tresla ju je putna groznica, a još su joj friško u Berlinu izvadili umnjake, pa su njene široke oči uzvišeno patnički sjale nad upalim obrazima. Bela je upravo hipnotizirao Leonovog mačka starinskom mađarskom metodom i cerekao se.
- Dobro društvo, koliko nas je?
- Hm... šest?
- Previše za kartanje.
- Šta ćemo sad?
- Ja ne kartam, javila se Marina.
- Aj ti onda u kuhinju.
- Ja nemam sreće, javi se Yves.
- Ti onda... ti joj pomaži! Otvaraj boce!

Bude se nastavilo..


Pisma čitatelja (0) - Isprintajte si i uvežite, ovo jednog dana bude imalo vrijednost 8-) - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2006  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Sadržaj:
aktualnosti sa svijeta i iz
Svemira
- intervjui sa važnim osobama
- kultura
- znanost i tehnologija
- foto-reportaže
- ljepota i zdravlje
- sudbine
- savjeti
- uradi sam
- zvjezdasta prašina
- tjedna vremenska prognoza
- mjesečni horoskop


Hit tjedna:
Ponikin Skywalker feat. RHCP: Give it away


Hit prošlog tjedna:
Ponikin Skywalker feat. Zorica Kondža: Ima jedan svijet


Hit pretprošlog tjedna:
Ponikin Skywalker feat. Queen: Crazy little thing called blog

Inform-bureau:
Poni
A particle of light
Indian woman
Latae sententiae
Sadistico shy



poštanski pretinac: poni.halter@gmail.com

Tjedna vremenska prognoza

Cijeli tjedan bude bilo malo do umjereno nestabilno. U utorak možemo očekivati kišu s manjim padom temperature, a u srijedu razvedrivanje. Krajem tjedna možda jedan-dva dana opet bude isto tako. Ali ne u subotu i nedjelju kad sam ja na moru.