positive force

  travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Listopad 2007 (1)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (2)
Travanj 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
S obzirom na veliki broj tužnih priča koje nas okružuju odlučila sam stvoriti svoje malo carstvo pozitivnih vibracija i uspješnih primjera.

Linkovi
Pomozimo maloj Anji
Global Compact
Zajednica za društveno odgovorno poslovanje
IBLF
Pomak online - web magazine za društvenu odgovornost

Karakter Club

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Ima još zainteresiranih?
Ukoliko mi se želite pridružiti i dodati koji zanimljivi tekst slobodno ga pošaljite na carola007@gmail.com

20.04.2007., petak

Mazohistički porivi

Dakle, ja stvarno znam sama sebe kažnjavati!

Prije dva mjeseca krenula na dijetu... ona kilaža je stvarno bila pretjerana. I super...skinula 7 kila, navukla stare hlače (čitaj, uštedila za ljeto), pa se čak super osjećam u nekakvim dječjim suknjicama.

I onda još odlučila prestati pušiti!
Sve dobro ide dok nema alkohola. I sve je dobro dok ne počnem raditi nešto uz što je prije bila vezana cigareta (čekanje tramvaja na stanici, jutarnja kava na balkonu, dođem s posla presvučem se, sjednem uz cigaretu i znam da onda mogu krenuti dalje).

Onda sam shvatila da cigareta nije samo ovisnost već cijeli stil života, način na koji nešto radim, a prestanak pušenja je zapravo mijenjanje načina na koji živim. E upravo zbog tih navika odvikavanje traje jako dugoooooo. Evo par malih pomoći kako se odviknuti, tj. promjeniti način života:

1. Ne moraš jesti bombone i trpati razne stvari u usta kako bi prošla kriza. Popi malo vode da promjeniš okus u ustima (ili promjeni okus žvake) i odmah prolazi.
2. Za sve situacije u kojima je cigareta bila sastavni dio događanja osmisli što češ sada raditi da iskoristiš vrijeme.
3. Cigareta je obično vezana za trenutak kad kažeš: e sad je dosta sad ću se opustiti/odmoriti. Nađi neku novu nagradu za takve trenutke.
4. Pazi koliko jedeš u jednom obroku, nikada nemoj napuniti stomak, jer više nemaš ritual cigarete poslije obroka da ti potakne kiselinu. Radije odmah idi na 15 minutnu šetnju. Bar češ želudac sačuvati od raznih čireva.


Evo još par savjeta iz drugih izvora:

Kada osjetite želju za cigaretom, učinite sljedeće: pričajte s nekim, otiđite u šetnju, popijte vode (preporuča se osam čaša na dan kako biste isprali nikotin i ostale toksine iz organizma), grickajte mrkvu, celer ili sjemenke suncokreta, žvačite žvakaće gume, uzmite bombon.

Stres smanjite tako da pripremite vruću kupku ili se istuširate, vježbajte ili čitajte knjigu.

Uglavnom, čim osjetite želju za cigaretom, zaposlite se nečim!

Imajte na umu da želja za cigaretom traje tri do pet minuta, kao i svaka druga želja.

Dakle, trebate izdržati samo tri minute od trenutka kad vam cigareta padne na um. Vjerojatno će vam se činiti da imate želju cijeli dan - to je zato što se želja javlja vrlo često, no zapamtite - svakim danom javljat će se sve rjeđe.

Grickanje mrkve i vruća kupka vam ne pomažu? Pokušajte s alternativnom medicinom

1. pomoću bioterapije (jedan od alternativnih pravaca), a uspješnost njegovih terapija pokazuje činjenica da pacijenti već nakon prvog tretmana, koji traje 10-15 minuta, osjećaju promjene.

2. Akupunktura i homeopatija također imaju metode za odvikavanje od pušenja. Akupunkturnim tretmanima smanjuje se grčevita želja za nikotinom, a ujedno se postiže i umirujući efekt na pacijente.

3. Mnogi ljudi boje se da će se udebljati kada prestanu pušiti. To je istina, no najčešće se dobije do pet kilograma – zanemarivo naspram dobroga koje izbacivanjem cigareta činite za svoje tijelo. Jedite zdravu dijetalnu hranu, budite aktivni (vježbajte, puno hodajte, trčite) i ne dozvolite da vas dobivanje na težini odvuče od glavnog cilja. Zbog bržeg čišćenja i oporavka preporuča se tzv. detoksifikacijska dijeta – do podneva se jede isključivo voće i povrće, uzima se malo masnoća i ograničena količina bjelančevina. Zabranjeno je piti napitke koji sadrže kofein i alkohol. Dijeta je bogata vlaknima i hranjivim tvarima – vitaminom A, beta karotenom i C vitaminom te antioksidansima poput cinka i selena.

4. Kava bez cigarete – čini vam se nemoguće. Budite odvažni i ujutro umjesto cigarete napravite neku vježbu, a kavu zamijenite čajem ili voćnim sokom. Već nakon par dana nepušenja otkrit ćete kako kava ustvari ima puno bolji okus kada je konzumirate bez cigarete. Prva tri mjeseca izbjegavajte alkohol jer on potiče želju za dimom cigarete.

5. I na kraju, ali ne manje važno: kada se riješite ovog poroka, otkrit ćete kako vam se život poboljšao i s financijske strane. Životni troškovi ionako su svakim danom sve veći pa ćete shvatiti kako vam je trošenje gomile novca na cigarete bilo sasvim nepotrebno. Zato svaki dan spremite u kasicu prasicu novac koji biste inače potrošili na cigarete i na kraju tjedna nagradite se večerom, knjigom ili nekim ukrasom za dom.

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.